Dincolo de nori e soare!

Dincolo de nori e soare!

Turism Club a explorat Madeira, Paradisul portughez din Atlantic. Un petic de pământ în mijlocul Oceanu­lui Atlantic, Madeira pare mai aproape de Rai decât de Pământ. Florile au culori aproape ireale, bananele cresc în pomii de pe trotuare, iar albastrul care încon­joară insula o face să strălucească pre­cum un smarald. Nu te gândi însă că e doar un loc idilic, pentru că e o verita­bilă insulă a distracțiilor de tot felul. Noi am descoperit-o într-o călătorie de vis alături de Tap Portugal.

 

 

Cu ceva timp înainte de plecare mă gândeam: ”mamă, merg în mijlocul oceanului”, ”au cea mai scurtă pistă de decolare și de aterizare” sau ”cred că o să ne ia vântul pe sus”. Și a venit apoi ziua plecării și toate gândurile, rostite sau nu, s-au dovedit pierdere de vreme. După un zbor de patru ore cu Tap Portugal până la Lisabona, după alte 3 ore de escală la cafele și dulciuri incredibile și încă o oră și jumătate de zbor, am ajuns în Madeira. Și mi-au dispărut toate temerile. Pentru că de cum am coborât din avion i-am simțit parfumul. Dulce, exotic, inexplicabil. Ca un vânt domol de vară, aerul bijuteriei portugheze din Atlantic m-a învăluit prietenos, ca un bun venit și ca zâmbetele localnicilor. Sau ca zâmbetul lui Miguel, șoferul nostru, latin până-n măduva oaselor. După aproape o jumătate de oră în care aveam senzația că sunt într-un documentar TV de vacanță, am ajuns la hotel. Iar visul a început să se contureze și mai bine. Camere mari, piscine de tot felul, grădină. Era așa bine, că nici nu știu când am ațipit. Eram plecată de 12 ore, iar relaxarea a venit ca o binecuvân­tare. Urma o zi ”grea”, cu multe vizite în program.

Una însă mi-a tăiat răsuflarea. Vizita la Pico de Areeiro, al doilea punct ca altitudine din Madeira. Aflat la 1.818 metri, pe creasta norilor, locul te făcea să te simți în rai. Știi, ca-n tablourile alea în care îngerii și sfinții plutesc deasupra pufului alb din cer. Noi nu pluteam însă, pentru că aveam sub tălpi creasta muntelui, iar locul îngerilor fusese luat de turiștii care-și savurau cafeaua în nori. Sandra, ghidul grupului, ne-a povestit că locul nu e mereu așa și că atunci când e senin poți vedea de aici toată insula. Eu m-am bucurat însă de nori mai mult decât m-ar fi amețit priveliștea.

 

Chiar dacă insula pare tot un munte, te poți plimba prin livezi, poți urca în vârf de stâncă, la Cabo Girao, pentru o priveliște ireală și te poți delecta cu o plimbare cu barca pe coastele insulei. Iar dacă nu-ți place aglomerația, poți vizita ”smaraldul” fără nici un stres în lunile de primăvară sau de toamnă, când este la fel de verde și când temperatura este de circa 20 de grade ziua.

Luxul este însă în Funchal, capitala insulei și locul din care poți ajunge ușor la toate obiec­tivele importante din zonă. Aici găsești piscine care parcă ies din mare, hoteluri elegante, magazine cochete sau pomi fructiferi pe trotuare. Orașul este unul de vacanță, în care te poți plimba pe faleză sau pe străduțele pietruite artistic și poți face cumpărături. De departe însă, cele mai căutate locuri sunt Grădină Botanică și piața orașului, în care poți găsi sute de feluri de fructe, semințe și mirodenii. Aici e bine să te abții însă de la cumpărături, pentru că vânzătorii profită de numărul mare de turiști și își vând produsele la prețuri exagerate.

 

 

CE ZICI DE AȘA TRANSPORT? La Grădina Botanică poți ajunge atât cu telegondola cât și cu mașina, pe un drum de munte spectaculos. Întoarcerea poate fi însă de-a dreptul wow, dacă alegi să cobori cu sania pe asfalt. Da, zâmbește, că vei primi și o poză la final de cursă, când vei coborî din ea cu genunchii tremurând! E o sanie cu tălpici din lemn și fuge că o nălucă, preț de vreo doi kilometri!

 

 

 

 

 

 

 

 

Turiștii vin la Pico de Areeiro ca să admire priveliștea de vis

Chiar dacă vi pare neașteptat, “distracțiile” de genul muzee, grădini spectaculoase, locuri de unde poate fi admirată panorama sunt gratuite. Sigur, la unele poți ajunge doar cu mașina, deci presupun un cost. Exista însă și muzee care te taxează la intrare, iar unul dintre ele este cel dedicat fotbalistului Cristiano Ronaldo, pe care-l poți vedea în schimbul a 5 euro.

Unul din cele mai frumoase locuri pe care le poți vedea gratis este Cabo Girao, punctul de observare cu podea din sticlă, amplasat la aproape 580 de metri deasupra oceanului. Nici priveliștea oferită de ocean nu este de neglijat, așa că nu trebuie ratată, mai ales că te poți delecta cu ea tot fără nici un ban, fie de pe puținele plaje cu nisip ale insulei, fie de pe malurile ceva mai aspre, pe care vei avea nevoie de pantofi speciali. O experiență de vis este și o baie în piscinele naturale din Porto Moniz, aflate chiar pe malul mării. Doar aceesul în una dintre ele – cea mai mare – este taxat cu o sumă modică. Restul sunt la liber. La fel și plimbarea pe impresionanta bucată de plajă de peste 2 kilometri, aflată între Camara de Lobos și Lido. Iar seara e cel mai romantic loc cu putință!

AU CELE MAI DELICIOASE DULCIURI ȘI MÂNCĂRURI!

E insula fructelor de mare, a peștelui preparat dumnezeiește și a dulciurilor cu fructe, iar portughezii de aici pur și simplu gătesc cu pasiune. Aproape toate mesele încep în Madeira cu preparate din peste. Ce urmează, ține de client, dar și de recomandarea celor de la restau­rant. În mod sigur însă, nu există masă fără o prăjitură delicioasă, fie ea tradițională – cum e Bolo de Mel, prăjitura lor cu miere care nu trebuie tăiată ci ruptă – sau ceva mai ”fashion”.

Vedeți mai multe imagini din Madeira, pe pagina Turism Club de facebook, AICIși aflați noutăți de la prietenii noștri de la TAP Portugal, AICI!

(text și foto: Monica Gheorghiu)

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Editorial 0 Comments

Redescoperim secretele tinovului Poiana Stampei, cu ajutorul AER

Multe zone din țară așteaptă intervenția oamenilor de suflet, pentru care turism înseamnă responsabilitate, protejare, discreție și informare. Iată o nouă zonă ce se arată celor care înțeleg ecoturismul.

Editorial 0 Comments

Concluzia sezonului estival 2014: creşte cererea pentru hotelurile de 4* cu All Inclusive

Bibi Touring, touroperator specializat exclusiv pe turism intern, ne oferă concluziile evoluției turismului pe litoralul românesc în acest sezon estival!

Editorial 0 Comments

Tirolul deschide sezonul de schi 2013/2014

  Începutul sezonului de iarnă 2013/2014 este sărbătorit pe măsură în stațiunile de schi din Tirol, cu petreceri, concerte și concursuri. Este bine știut ca din octombrie, în stațiunile din

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta