Festivalul ICon Arts, Sibiu, 23 iulie – 3 august

Festivalul ICon Arts, Sibiu, 23 iulie – 3 august

Festivalul contemporan ce atrage anual, la Sibiu, peste 150 de artiști din întreaga lume, reuniți sub sigla ”ICon Arts”, se împrospătează lansând seria edițiilor ”Celebrates!”. Cu fiecare nouă ediție, organizatorii ”ICon Arts Celebrates!” își propun să aducă în prim-plan o personalitate culturală apreciată a momentului, în jurul căreia să configureze întregul program al Festivalului.

Figura centrală a ediției de anul acesta, cu numărul XII, este un artist sibian: pianistul, compozitorul și profesorul de jazz Mircea Tiberian. La 40 de ani de carieră muzicală, el va putea fi aplaudat pe scena sălii ”Thalia” a Filarmonicii de Stat din Sibiu, în seara de 1 august, într-un main-event prezentat de Florian Lungu. Alături de sărbătorit, își vor da concursul doi buni prieteni și vechi colaboratori ai artistului, nume cu rezonanță ale jazz-ului american – bateristul John Betsch și bassistul Chris Dahlgren, precum și o serie de invitați surpriză.

De altfel, aproape întregul program al Festivalului ”ICon Arts Celebrates!” va avea loc în sala ”Thalia” și cuprinde o selecție variată de evenimente, de la concerte clasice și contemporane, până la cor, fanfară și impro-show-uri ce se vor desfășura în perioada 24 iulie – 1 august. Costul biletelor variază între 10 și 15 lei, iar, pentru cei care doresc să se bucure de tot pachetul, sunt disponibile și abonamente, la prețul de 50 de lei. Biletele și abonamentele se pot achiziționa prin rețeaua Eventim, în librăriile Humanitas, ca și în magazinele Domo, Germanos, Orange și Vodafone.

Ca și până acum, în paralel cu Festivalul, se derulează și cursurile Academiei de vară ”ICon Arts”, unde vor participa artiști și studenți din Europa, Orientul Mijlociu, China, Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii, iar programul ”Compozitor în rezidență”, ajuns la cea de a doua ediție, continuă cu trei tineri creatori din China, SUA și Marea Britanie, selectați prin concurs pentru a lucra, timp de 1 săptămână, în atelierul Ansamblului ”ICon Arts”, dirijat de Gabriel Bebeșelea. Piesele finalizate aici vor putea fi ascultate, în primă audiție, în concertul din Festival, în data de 30 iulie.

Festivalul și Academia ”ICon Arts” formează proiectul organizat, de 12 ediții, de către Exces Music și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, fiind primul eveniment independent de amploare, dedicat artelor contemporane, de la noi.

De-a lungul timpului, în lista de participanți au figurat personalități de la instituții prestigioase, cum ar fi UNMB – Universitatea Națională de Muzică București, Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași, UNATC – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București, CNDB – Centrul Național al Dansului – Bucureși, dar și Royal College of Music și Royal Academy of Music din Londra, Conservatorul din Birmingham, Filarmonica din Madrid, Conservatorul din Beijing, Theatre National de la Criée, Boston University etc.

Din 2013, Academia ”ICon Arts” s-a extins și peste hotare, o parte din atelierele sale fiind găzuidte, în luna august, de Accademia di Romania, în Roma.

Programul Festivalului de Muzica Contemporana ICon Arts – Celebrates (XII)
23 Iulie – 3 August 2014, Sibiu

Joi, 24 iulie, ora 18.00 –  Biserica cetate Biertan
RECITAL DE CHITARA: Haewoon Kim si Jun Hwa Jang (Coreea de Sud)

Vineri, 25 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat
DE LA BACH LA HENZE: Reinbert Evers (chitara, Germania), Sung Jin Kim (chitara, Coreea de Sud) si Teodora Circiumaru (clavecin, Romania)

Luni, 28 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat
VOX MEDICALIS, concert coral acapella

Marti, 29 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat
MUZICI MILITARE DIN ORIENT
Interpreteaza: Fanfara Armatei Naționale Libaneze (Beirut)
Invitat: Fanfara Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Balcescu”

Miercuri, 30 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat
CELEBRATE SIBIU! – ANSAMBLUL ICON ARTS
Dirijor: Gabriel Bebeșelea
Solist: Ladislau Csendeș (“Scene” de Jonathan Harvey; premiera absoluta în Romania)
Lucrari de: Edmund Hunt, Joshua Hey si Shuying Li (compozitori în rezidența)

Joi, 31 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat
WORKSHOP JAZZ & CLASIC
Recital al cursanților Academiei ICon Arts.

Vineri, 01 august, ora 12.00 – Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu
CONFERINȚA MIRCEA TIBERIAN – 40.

Vineri, 01 august, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat
ICON ARTS CELEBRATES! – MIRCEA TIBERIAN 40
Invitați: Luiza Zan, Chris Dahlgren (SUA), John Betsch (SUA) s.a.
Prezinta: Florian Lungu

Sambăta, 02 august, ora 12.00 – Cisnadioara, Cetatea fortificata
ICON ARTS GALA

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

EVENIMENTELE LUNII 0 Comments

E rost de distracţie în parcul acvatic din Eforie Nord!

Sudul litoralului este, fără doar şi poate locul ales atat de familişti, cat şi de cei dornici de distracţie. Fie că aveţi copii sau pur şi simplu vă doriţi distracţie

EVENIMENTELE LUNII 0 Comments

EUROPAfest se apropie de start!

Începe EUROPAfest 2014! Dacă simţi că te strânge cravata, dacă vrei să scapi de zgomot şi trafic sau doar să te eliberezi de rutina zilnică, mergi împreună cu prietenii, între

EVENIMENTELE LUNII 0 Comments

Sărbătoarea Crapului și a Carasului, 18-31 octombrie

Unde? – La Cherhanaua Ancora, Șoseaua Nordului nr. 7-9, lângă debarcader (pe malul nordic al Herăstrăului) Când? – De la 18 la 31 octombrie 2014 În zilele acestea de toamnă

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta