Interviu de vacanţă cu… Cezar Munteanu, bucătar celebru şi turist pasionat

Interviu de vacanţă cu… Cezar Munteanu, bucătar celebru şi turist pasionat

„Încă te iubesc, Românie!”

Cezar Munteanu, recunoscut de mulţi drept unul dintre cei mai talentaţi bucătari, este deasemenea şi un turist îndrăgostit de ţara sa. În prag de primăvară, haideţi să descoperim savoarea călătoriilor alături de el.

Datorită carierei aţi călătorit în toată lumea. Ce v-a impresionat cel mai mult ca turist?

Am avut ocazia să văd foarte multe locuri din această lume. Să fii turist este una dintre cele mai frumoase experienţe, dar asta în cazul în care rămâi doar cu amintiri frumoase. Recunosc că am călătorit foarte mult. Ce m-a impresionat cel mai tare? Sunt o persoană foarte exigentă atunci când vorbesc despre servicii de turism, dar Las Vegas a reuşit să mă impresioneze. Ţin minte că am stat de fiecare dată la Planet Hollywood. Ce mi-a plăcut acolo? Totul, de la lenjerie, facilităţi, privelişte, meniu, până la… responsabilul cu bagaje. Trebuie să recunosc că apreciez acest hotel şi în general sunt un mare fan al turismului practicat de americani. Am avut ocazia să călătoresc prin toată America şi cred că nu am dezamăgiri în ceea ce priveşte industria ospitalităţii de acolo. Este posibil să întâlneşti şi lucruri neplăcute, nu totul poate fi perfect. Dar, dacă există perfecţiune în turism, atunci ştiu un loc care ar trebui neapărat văzut : este vorba de Kamchatka, în Rusia: natura sălbatică la ea acasă!

Ce tip de restaurante alege Chef Cezar când se află în vacanţă?

Chef Cezar alege restaurante cu specific local, deoarece cred că, în primul rând, tradiţia unei zone trebuie respectată. Niciodată nu am plecat dintr-o anumită zonă fără să gust mâncărurile tradiţionale din acele locuri. Dar nu mă dau la o parte nici când este vorba de restaurante bune, cu o bucătărie de calitate. E o ocazie să mă autoverific şi e bine să ştiu mereu unde mă situez.

În prezent sunteţi implicat într-un proiect de promovare a turismului în România. Care este rolul unui bucătar faimos în turismul românesc?

Promovarea României am făcut-o şi am să o fac necondiţionat, atât în calitate de Chef, prin prisma rezultatelor, dar şi prin prisma performanţelor, în calitate de profesor, indiferent că vorbesc de Rusia, Anglia, SUA sau alte ţări unde am să merg în această postură.

Din păcate, există această părere de rău când observi că tu faci un lobby fantastic pentru România, în timp ce, de fapt, lucrurile nu stau chiar pe roze. Îmi pun în cap foarte mulţi investitori din domeniu, însă atâta timp cât nu vor milita pentru calitate, ci doar pentru un profit rapid şi consistent, toţi avem de pierdut. Lipsa veniturilor constante din turism face ca şi calitatea acestuia să fie de un anumit nivel. Ca Senior Lecturer la Academia Americană de Ospitalitate din România (AHA) vorbesc despre durabilitatea şi sustenabilitatea turismului. Ce să le răspunzi studenţilor când te întreabă: “Dar la noi în România când vom putea aplica toate aceste tehnici?. Le răspunzi: Curând!”. Dar mă întreb eu însumi dacă e chiar aşa…

Cât despre rolul bucătarului faimos în turism? Nu e vorba despre faimă, este vorba despre dragostea pentru această industrie. În cadrul cursurilor pe care le ţin, voi continua să propag partea de teorie pentru turismul pe care îl visez. Şi ştiu că într-o bună zi am să fiu pe deplin satisfăcut din acest punct de vedere.

Ce loc din România v-a impresionat recent foarte mult şi de ce?

Am rămas impresionat de Apuseni. Îmi aduc aminte cu drag de 2011, de perioada Taberei Internaţionale “Sustainable Youth Food“ organizată în parteneriat cu Slow Food Turda. Atunci, peste 70 de adolescenţi din toată lumea au fost impresionaţi de frumuseţea acestei zone a României. Însă nu pot să nu pomenesc despre Sighişoara, Ţara Maramureşului, Bucovina, Delta Dunării. Avem o ţară frumoasă, păcat că nu ştim cum să o facem şi mai frumoasă… sau poate nu se vrea.

O metodă prin care ar putea fi atraşi românii să călătorească mai mult la ei în ţară?

Dacă ne uităm la cifre, românii călătoresc în străinătate, şi nu doar la muncă! Românii iubesc deplasările, iubesc vacanţele. Aş putea spune că nu este o criză financiară, este o criză doar de locuri cu adevărat primitoare pentru turişti! Oare infrastructura este problema? Eu cred că nu! Avem o problemă cu autoritatea statului în a disciplina şi aranja lucrurile în ambele tabere: prestator de servicii din turism, dar şi turişti! Hai să îi ajutăm să îşi iubească ţara! Cred că ar trebui să fie o coordonare clară din partea ministerului de resort şi numai. Interesant este că există o promovare la nivel de ţară a turismului, însă atunci când vorbim de calitate, avem o problemă… şi iar revenim la problema serviciilor care nu sunt ceea ce ar trebui să fie! Aici sunt de vină autorităţile, care nu controlează calitatea serviciilor, nu fac nimic pentru a ajuta investitorii. Ca să nu mai spun despre şcolile de formare a profesioniştilor – oare chiar formează profesionişti? Nu există consiliere vocaţională, nu există o direcţionare a forţei de muncă spre acest sector. Salarii mici, taxe şi impozite mari. Oare de ce nu ar scădea taxele pe fiecare angajat din industria ospitalităţii? Cu acea diferenţă de bani aş angaja noi profesionişti sau aş reinvesti-o în traininguri profesionale. Ce trebuie ştiut : gradul de satisfacţie din rândul oaspeţilor din turism generează satisfacţie la nivel de industrie a ospitalităţii!

Dacă ar fi să intraţi acum într-o bucătărie ideală, ce v-ar plăcea să gătiţi, aşa, pentru sufletul dumneavoastră?

Ei, aici e aici J Hai să ne mai descreţim frunţile! Pentru sufletul meu? Aş vrea să pot găti acum un parfait de ficat de gaşcă cu jeleu de gutui… Iubesc toate ingredientele, însă, dintre toate, cred că aş vrea să “simt” zilnic ficatul de gâscă. Noroc cu colesterolul, care mă ţine deoparte. Îmi place bucătăria fină. Ca desert, aş vrea un tort de la mine din Rusia, se numeşte “Esterhazi”… îl ador!

Ce să le recomandăm turiştilor străini atunci când vorbim de gastronomia tradiţional românească?

Turiştilor din alte ţări ar trebui să le prezentăm o Românie ca în pliantele de promovare pe care le-au văzut la ei în ţară! Aici încă e o problemă. Afară au o prezentara “ca la carte”, însă aici se lovesc de anumite probleme. Nu aş vrea să generalizez, eu cred că sunt mulţi cei care îndrăgesc România şi se întorc cu drag! Turiştii sunt impresionaţi de tot ce avem noi frumos: Peleş, Castelul Huniazilor, Sighişoara. Aş marja foarte mult însă şi pe turismul local. Agroturismul ar putea rezolva multe din ecuaţia ospitalităţii. Să poţi arăta unui american cum se face un un caş “ca la noi”, cum se pregătesc gemuri, cum se coace pâinea în cuptorul din lut. Cred că şi japonezii ar iubi acest fel de turism.

Ce destinaţii le recomandaţi românilor pentru 2013, pe plaiuri mioritice, şi de ce?

Îmi place şi aş recomanda România în perioada sărbătorilor de iarnă, cu tot ce înseamnă ospitalitate ca la români! Eu păstrez imaginea asta, că totul este alb, curat, oamenii sunt fericiţi, este o perioadă în care toată lumea vrea să petreacă şi să se simtă bine. Sunt mese îmbelşugate, fericire şi bună dispoziţie. Îmi place foarte mult să merg la Bâlea Lac iarna. Şi nici un periplu vara în Deltă, în Bucovina sau Maramureş nu-s de neglijat! Încă te iubesc, Românie!

Pe plan mondial, dar şi la noi, se desfăşoară o luptă continuă cu obezitatea., oamenii parcă au uitat să mănânce sănătos. Ce face Chef Cezar pentru a-i învăţa pe români să mănânce sănătos?

Din păcate, la nivel mondial, alimentaţia sănătoasă pierde teren… De vină suntem noi, pentru că nu ne informăm suficient. De vină este şi timpul – care pare să fie din ce în ce mai puţin. De vină este şi lipsa de implicare a autorităţilor, asta la nivel de ţări. Însă nu trebuie să trecem cu vederea pe cei care duc această luptă şi o fac foarte bine. Ca să dau exemple din alte ţări, SUA a început o campanie fără precedent împotriva obezităţii, la fel Canada şi Argentina. În Europa, fruntaşele sunt ţările nordice, Italia, Franţa, Germania…Ce am făcut eu bun pentru România în ceea ce priveşte mâncatul sănătos? Am început „Sănătatea începe din farfurie”, un proiect derulat la nivel de ţară în parteneriat cu Selgros Cash and Carry, adresat şcolarilor. Împreună cu elevii gătesc, dezbatem broşura publicată pentru acest proiect, vorbim despre alimentaţia sănătoasă. Un alt proiect sunt Taberele Gastronomice organizate de Asociaţia “Chef Cezar – Stil de viaţă sănătos” , în parteneriate cu alte asociaţii. Am făcut şi continuăm să facem activităţi cu copii din toate mediile, atât urbane, cât şi rurale. Iar calitatea bucătăriei pe care o practic este foarte înaltă. Şi nu doar în ceea ce priveşte ingredientele folosite, ci şi prin prisma tehnicilor: Sous Vide, GastroVac. Temperaturile de gătire, durata de preparare termică, toate aceste lucruri le expun şi în cadrul orelor de gastronomie pe care le ţin. În plus, vestea bună este aceea că, începând de anul acesta, mă întorc în Romania cu un proiect frumos, un proiect ce va demonstra că se pot face lucruri multe şi bune în această ţară. Am să vă spun doar numele proiectului: “Fii Chef pe propriul tău destin”. Apoi, la nivel internaţional sunt implicat în proiectul de Ambassador Slow Food International, având colaborări cu diferite comisii şi comitete din domeniul alimentar. Împreună se pot face multe pentru o naţie care are cam 40% din populaţie cu tulburări datorate alimentaţiei defectuoase. Se cheltuie foarte mulţi bani pentru această mişcare şi, o spun cu părere de rău, banii se cheltuie foarte mulţi doar pe hârtie sau pe proiecte fără sustenabilitate.

Silvia Mirea

 

Команде ""полагается получить здесь по сто пятьдесят граммов швейцарского сыра.

Тебе придаются отборные головорезы со всех участков.

ты видишь, как стоят перед тобой этот мужчина Стивен и эта женщина Вирджиния.

К вышеназванным странностям мистера Мертона присоединялась ""еще одна, особенно неприятная его хозяину и главному покровителю Магнусу Тройлу.

Агент по сделкам с недвижимостью из Покипси почувствовал, как по спине у него пробежал холодок.

В лесу могут встретиться существа более опасные, чем дикие звери.

Я имею право молчать и не давать показаний против себя.

Тело мое наполняла свинцовая тяжесть, голова готова была лопнуть.

Но бешеный вихрь уже поджидал его "Чиж альбом чиж скачать"у самого ущелья.

Поль кивнул и повернулся к двери.

Вы никуда не пойдете, "Скачать высоцкий спасибо что живой"отвечал Джек.

Я шел среди руин, в которые время превратило былое величие.

Негромкие "скачать войнушку игру"звуки ясно разносились в темноте.

Как бы наш друг чего не "физическая игра скачать"выкинул.

Это мое оружие, специально предназначенное для встреч с подобными существами.

Семирама провожала их взглядом, пока они "русификатор звука для mass effect 3 скачать"не скрылись из вида.

Мужчина некоторое "книга всегда говори всегда"время внимательно разглядывал Блэка, потом согласно "скачать дораму цветочки после ягодок"кивнул.

Одна мысль о том, что мы можем там увидеть, наводит на меня ужас.

Снизу, из "Налоговый учет представительских расходов"долины этот выступ сразу бросался в "Налоговый учет резервов предприятия"глаза.

Вена вообще замечательный город,-продолжал "Налоговый учёт и отчётность бюджетных учреждений"он.

Вдруг мне пришли на "Налоговый учёт нормируемых расходов"память пьяные погонщики быков.

В ответ на "Налоговый учёт прочих расходов (представительские расходы, командировочные расходы, расходы на рекламу)"это вольноопределяющийся возразил, что "Направления совершенствования учета операций по движению валютных средств"как раз наоборот телефонисты подвергаются "Народнохозяйственный учёт и предмет бухгалтерского учёта"колоссальной опасности и что неприятельская артиллерия "Наукове забезпечення управлінського документознавства в сучасній Україні"точит зуб главным образом "Налогообложение и бухгалтерский учет в ОДО ‘Колос’"против телефонистов.

Он простил мистера Джеральда, продолжала Луиза Пойндекстер, "Нарушения при проведении аудита"не дожидаясь вопросов.

И Спенглер и Колхаун разделяли общее настроение.

Ты терпеть не можешь проигрывать, папочка, заметил Римо.

А раз горючего имелось в изобилии, можно было поставить стряпню на широкую ногу.

Однако наверняка он не знал и с грустью отметил, что это и не так важно.

Вам и растениеводство”>Земледелие и растениеводство"же лучше будет, ибо это облегчит расследование и смягчит наказание.

Наверху, почвоведения"в том месте, где начинался спуск, Карлос приказал своему отряду остановиться и в сопровождении одного только дона Хуана подъехал к самому краю выступающего вперед утеса место это называется Утес загубленной девушки.

В мире развелось так много человеческих существ.

Какое-то чудовищное истечение, а потом пустота.

Я бы рекомендовал вам приобрести "Волшебники парижской моды" универсальные талисманы, а не половинные.

Он быстро ехал по широким дорогам, "Операция возмездия" проносился по широким "Раскраска. Автомобили" мостам, чья гладкая поверхность, сверкающая под фарами, была соткана из листьев дикого клевера, нырял в туннель, где "Покуда я тебя не обрету" тускло светящиеся стены расплывались как мираж.

Мы никуда не ходим, никого у себя не принимаем!

Временами "Знаменитые писатели Запада 55 портретов" он чувствовал себя счастливым.

Марк тут же побежал дальше, стремясь к "Небесная станция по имени Рай" тем развалинам, которые осматривал вечером.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Editorial 0 Comments

CEDES vă ajută să deveniți agenți de turism

Cum obțin calificarea Agent de Turism dacă am experiență în domeniu? Pentru cei care au experienţă practică în domeniu de minimum 6 luni, o alternativă la cursul de calificare este

Editorial 0 Comments

Fă-ți cadou câte o bucurie! Zilnic!

Toată lumea e ocupată și nimeni nu are timp să-și întâlnească prietenii sau rudele la o cafea. Părem tot mai sufocați de treburi și ajungem să ne dorim ca zilele

Editorial 0 Comments

MATCA, un proiect pentru grupurile vulnerabile pe piața muncii

Creatoarea de modă Doina Levintza se implică într-un proiect de accedere a grupurilor vulnerabile pe piața muncii. Asociaţia ANCE EUROPE împreună cu “AUR” – Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta