La Cazane, faţă în faţă cu Decebalus Rex
Ei da, unde altundeva aţi mai putea avea ocazia de a sta în faţa unuia dintre cei mai vestiţi conducători din istoria României, dacă nu la Cazane?! Defileul, asemenea multor altor zone româneşti, te uimeşte prin frumuseţe şi te îmbie la visare.
Într-un cadru natural de un pitoresc deosebit, lipsa poluării face ca acest loc minunat să fie perfect pentru petrecearea orele dedicate timpului liber şi pentru realizarea de excursii pe valea Mraconiei. La început de primăvară, când adierele uşoare de vânt aduc miros de flori şi verdele naturii atrage razele jucăuşe ale soarelui, cale de 80 de kilometri, de la Moldova Veche şi până la Orşova, apa Dunării crează una dintre cele mai interesante rute turistice ale regiunii. De la peisaje spectaculare la locuri bogate în vestigii ale trecutului, pasul te poartă către spre un ţinut unic al naturii.
Şi exact atunci când credeai că nu mai poţi avea parte de surprize, malurile Dunării se îngustează periculos: începe Defileul ,,Cazanelor”, acolo unde înălţimea de 770 de metri a munţilor Stirbetu Mare şi avansul lor îndrăzneţ în albia Dunării, îngustează apele până la o lăţime de 170 de metri. Iar în mijlocul albiei, neânvinsă de timp, se înalţă din apă stânca Cilnic.
Defileul, format din Cazanele Mari (4 km lungime, 200-350 m lăţime) şi Cazanele Mici (5 km lungime, 150-350 metri lăţime), este declarat monument unic al naturii în Europa. Un loc frumos şi periculos. Cu o adâncime a apei ce atinge în anumite zone circa 100 metri şi curenţi din adâncuri extrem de puternici, înotul, se înţelege, este strict interzis. Pentru mai multă siguranţă, pe malul românesc, paralel cu firul apei, şoseaua Baziaş-Orşova, urmăreşte fluviul, strecurându-se pe sub povârnişurile malului. În acest sanctuar al naturii, ajutate de clima cu influenţe mediteraneene, cresc nestingherite laleaua de Cazane, stânjenelul de stâncă, clopoţeii Cazanelor sau săpunariţa roşie. Nu uitaţi însă să evitaţi câţiva oaspeţi mai puţin prietenoşi: vipera cu corn sau scorpionul, în timp ce admiraţi broasca ţestoasă de uscat, pietrarul mediteranean sau cicadele.
Printre munţi, în prezenţa strămoşilor
Când apele devin mai liniştite şi vârtejurile rare vă poartă printre pereţii calcaroşi ai malului românesc, privirea se opreşte întotdeauna asupra câtorva guri de peşteri. Între acestea, Peştera Veterani (cu o lungime de 28 de metri şi o înălţime de 40 de metri), a servit de-a lungul istoriei drept adăpost în vreme de război. Fiind străjuită la intrare de o ferestră naturală, rotundă şi cu un diametru de 50 de metri, peştera constituie o imagine pe care nu o veţi uita timp îndelungat. La fel cum nu veţi uita nici rămăşiţele drumului lui Traian, drum care, pe vremuri, continua de-a lungul Dunării calea construită de împăratul Tiberiu. Iar dacă vă veţi întreba, la ce anume puteau servi câteva nişe pătrate ce le veţi vedea săpate în stâncă, răspunsul e simplu: la construirea drumului, în porţiunile de teren în care nu se putea croi cale directă dislocând stânca, nişele au fost săpate la distanţe egale deasupra apei, pentru fixarea unui pod susţinut pe grinzi de lemn. Simplu, nu?
În curând, prins între strâmtoarea Ciucarul Mic şi Stirbetul Mic defileul ,, Cazanele Mici”, cu masivele muntoase abrupte, cu poalele împădurite şi crestele golaşe, vă poartă în ape ce depăşesc uneori 50 de metri. Şi dacă veţi dori să aflaţi mai precis adâncimea fluviului, la km 968, săpate în stânca malului, vor apărea ,, Ceasul solar şi Mira”. De peste 2.000 de ani, acestea măsurau scurgerea timpului şi, bineînţeles, adâncimea apei. Iar în clipa când vă veţi afla în punctul cel mai scăzut al albiei din Cazane, malul iugoslav vă va oferi priveliştea către Tabula lui Traian, însemn de slăvire a drumului roman realizat în timpul celor 2 războaie cu dacii. În liniştea din jur, peisajul păstrează senin întâmpările trecutului. Săpat în munte, la intrarea golfului Mraconia, chipul de 140 de metri al lui Decebal scrutează orizontul. Început în 1994, la inţiativa lui Iosif Constantin Dragan, proiectul a devenit parte integrantă din peisajul plin de istorie al zonei.Schitul Mraconia („Mânăstirea de sub ape”) alături de inscripţia tăiată în stâncă „Tabula Traiana”, ce consemnează începutul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40 km), încheie şirul vestigiilor istorice ale Cazanelor Mici.
Pe nesimţite, albia fluviului se lărgeşte, şi lăsând în urmă dealurile pitoreşti ale localităţilor Ogradema Veche şi Ogradena Noua, Dunărea vă poartă către Orşova. Nu uitaţi ca aici, în jurul anilor 1.835, se vedeau ieşind din apa 20 de piloni ai fostului pod ( cu o lungime atestata de 1.134,9 metri). Iar astăzi, o scurtă excursie pe Dunăre, ne poartă liberi, prin locurile încărcate de istorisiri ale generaţiilor trecute
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Vedetele iubesc Malta
Săptămâna trecută s-a startul celui mai important eveniment de vacante al anului: Târgul de Turism al României. A fost agitație, au fost petreceri, a fost frumos, iar povestea a
Sibiu
De ce am ales orasul? Sibiu este unul dintre cele mai importante si infloritoare orase din Transilvania, fiind unul dintre principalele centre ale colonistilor sasi stabiliti in zona. In ultimii
Maramureş -zonă ideală pentru sărbătorilor de iarnă
Zonă ideală pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, Maramureşul atrage, în fiecare an, mii de vizitatori. Principalele atracţii ale zonei sunt bisericile de lemn, unele dintre ele introduse în patrimoniul mondial
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!