Locuri uimitoare în România

Locuri uimitoare în România

Adamclisi, Constanţa

Adamclisi este forma românizată a denumirii turceşti Adam Kilisse (Casa lui Adam, interpretată ca fiind Biserica Omului). Turcii au considerat impunătorul monument roman Tropaeum Traiani drept biserică. Are un diametru de 30 m, o înălţime de 20 m şi 54 de basoreliefuri reprezentând scene de luptă de jur-împrejur. Lângă monument se află şi un muzeu de antichităţi dacice, greceşti şi romane.

Peştera Polovragi, jud. Gorj

În comuna Polovragi, între localităţile Horezu şi Baia de Fier, peştera Polovragi reprezintă un veritabil punct de atracţie turistică. Are o lungime de 11 km, dar traseul vizitabil pentru turişti este de aproximativ 800 m. Accesul la peşteră se face de la Mănăstirea Polovragi, un monument de o rară frumusețe, pe un drum forestier de circa 1 km, iar intrarea în peşteră o găsiţi în Cheile Olteţului, loc pentru drumeții fructuoase.

Lacul Sfânta Ana, Tuşnad

Singurul lac vulcanic de pe teritoriul României este situat în masivul Ciomatu, de pe stânga Oltului, pe fundul craterului unui vulcan stins. Se află la o altitudine de 946 m şi are o suprafaţă de 19,50 ha. Lacul îşi completează apele din precipitaţii, neavând izvoare, iar despre puritatea apei sale se spune că se apropie de aceea a apei distilate. Lacul nu conţine oxigen, motiv pentru care aici nu trăieşte nici o vietate.

Padurea Baciu, jud. Cluj

La o oră de mers pe jos de la marginea oraşului Cluj-Napoca se ajunge în mult controversata pădure Baciu, a cărei suprafaţă este de 295 de hectare. Hoia este vestită în lume pentru frecvenţa cu care apar aici diverse fenomene paranormale, dar şi pentru copacii săi strâmbi. În 1968, un clujean a fotografiat în Poiana Rotundă un OZN, fotografiile fiind printre puţinele de acest gen autentice, dacă ascultăm părerea specialiştilor.

Vârful Omu, Munţii Bucegi

Vizibil de pe creasta Pietrei Craiului sau de pe Valea Prahovei, Vârful Omu – cel mai înalt punct al Masivului Bucegi – are o altitudine de 2.505 metri la baza bolovanului de pe vârf şi 2.514 metri în vârful acestuia. Prin Cabana şi Staţia meteorologică Vârful Omu este considerat cel mai înalt loc din România populat permanent. Traseul până aici este unul dificil, dar merită pe deplin efortul.

Vulcanii Noroioşi de la Berca, judeţul Buzău

Rezervaţie naturală Vulcanii Noroioşi  (localitatea Berca, jud. Buzău) se întinde pe cca. 30 ha., oferind priveliştea unui peisaj arid, desprins din filme SF. Erupţiile de gaze din pământ antreneză spre suprafaţă nămol şi apă, creând conurile ce nu depăşesc 5- 6 m înalţime. Vulcanii pot fi observaţi în două puncte separate: Pâclele Mari (coordonate 45°20’23″N, 26°42’33″E) şi Pâclele Mici (coordonate 45°21’30″N, 26°42’46″E).

Lacul Vulturilor, comuna Siriu, judeţul Buzău

Lacul Vulturilor se găseşte la altitudinea de 1.420 m, în Munţii Siriului.Conform legendelor, lacul ar fi locul unde vulturii îşi învaţă puii să zboare primăvara. Se ajunge aici prin Valea Neagră pe un traseu ce începe la Gura Siriului (520 m), trece prin valea Milea şi ajunge la Lacul Vulturilor ( 3 ore). Continuând spre Poarta Vânturilor (1.490 m) şi valea Crasna, parcursul total va fi de 7-8 ore.

Mânăstirea Lainici, defileul Jiului

La aproximativ 35 de km de Târgul-Jiu, pe malul stâng al râului Jiu, se află Mânăstirea de călugări Lainici, care poartă hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Mânăstirea, construită între anii 1812 şi 1847, adăposteşte fresce interioare datând din anul 1860 precum şi frumoase icoane în stil bizantin. Pe vremuri, aici s-a ascuns din calea turcilor Tudor Vladimirescu, acesta îmbrăcând pentru o vreme straie călugăreşti.

Cheile Olteţului, jud. Gorj

Este una dintre cele mai spectaculoase atracţii turistice din zonă. Încă de la intrare te copleşeşte frumuseţea peisajului cu pereţi abrupţi de stâncă, ciuruiţi de zeci de grote inaccesibile. Pe partea stângă a pasului curge zgomotos Olteţul, unde, la orele dimineţii, poţi avea şansa unui spectacol nemaivăzut: păstrăvii înoată în amonte, sărind peste micile cascade formate de pietrele din râu.

Cetatea Zânelor, Covasna

Ruinele cetăţii dacice numită de localnici Cetatea zânelor se află pe unul dintre dealurile ce mărginesc valea cu acelaşi nume, în extremitatea de est a staţiunii Covasna, pe un promontoriu de stâncă ce poartă numele Muntele Cetăţii. În prezent sunt vizibile zidurile scoase la iveală de către arheologi prin săpături, iar cercetările efectuate aici au scos la iveală numeroase fragmente de ceramică si monezi datând din perioada dacică şi romană. Cercetătorii cred însă că cetatea a fost construită şi locuită cu mult inainte de aceea perioadă. Drumul până la cetate durează aproximativ 2 ore pe drumuri forestiere nemarcate.

Mănăstirea Bârsana, jud. Maramureş

În folclor se spune că mănăstirea fost mai întâi construită în Valea Slatinii, pe malul stâng al Izei şi strămutată ulterior pe malul drept, în locul numit Podurile Mănăstirii. Datează din sec. al – XVI-lea de către familia lui Dragoş voievod, iar azi ansamblul – construit în lemn – este compus din poarta specifică maramureşeană, turnul cu clopotniţa, biserica (cu o înaltime de 57 m), altarul de vară, chiliile călugărilor, capela, casa maiştrilor şi casa artiştilor precum şi recentul muzeu realizat în incinta mănăstirii.

Cascada Putnei, jud. Vrancea

Cascada Putnei (Săritoarea Putnei) a fost declarată Monument al Naturii în anul 1973, în prezent fiind inclusă în Parcul Natural Putna Vrancea.Cu o lungime de circa 80 de metri, cascada Putnei se găseşte la câţiva kilometri de Lepşa, apa sa strângându-se într-un lac cu o adâncime de aproximativ 12 metri. Poate fi accesata pe jos, după ce se coboară pe scări de piatră protejate cu balustrade iar în zonă, se mai poate vizita şi cascada părăsită – la circa 250 de metri în aval – rămasă suspendată pe malul stâng, în urma prăbuşirii unei porţiuni din vechea albie a râului.

Cheile Orzei, munţii Bucegi

Situate la nord de lacul Scropoasa, Cheile Orzei sunt printre cele mai strâmte şi spectaculoase chei de pe Valea Ialomiţei. Au o lungime de peste 1,5 km şi sunt săpate în pereţi de calcar. Pentru a proteja acest spaţiu valoros, în anul 1970,  s-a constituit Rezervaţia Naturală Cheile Orzei.  Drumul Târgovişte – Moroeni vă poartă în localitatea Bobreşti, unde se află un bun punct de plecare spre chei – tabăra Vânători.

Castelul Iulia Haşdeu, municipiul Câmpina

Construit între anii 1893 şi 1896 castelul a fost ridicat pentru a comemora moartea fiicei lui Bogdan Petriceicu Haşdeu. În incinta sa pot fi admirate portretele familiei Hașdeu, obiecte, fotografii şi documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise şi colecţii ale revistelor conduse de marele filolog, ediţii princeps ale cărţilor savantului etc. Iulia Haşdeu a murit la 18 ani de tuberculoza, fiind considerată un geniu al generaţiei sale şi primul cetăţean român care a absolvit facultatea de la Sorbona – Franţa.

Salina de la Turda, jud. Cluj

Ştiaţi că prima atestare documentară a extragerii sării în Turda datează din anul 1271? Sau că zăcământul zonei se întinde pe o suprafaţă de 45 kmp şi are o adâncime de 1.200 de metri. Salina din Turda este un loc cum puţine găsiţi în Europa, iar o vizită în interior vă va impresiona cu siguranţă. Se recomandă să purtaţi îmbrăcăminte adecvată (temperatura interioară e de 10-12 grade) şi puteţi aduce şi o lanternă pentru a vedea mai în detaliu pereţii uriaşi ai minei.

Cetatea Rodna, jud. Bistriţa Năsăud

Situată în comuna cu acelaşi nume din judeţul Bistria-Năsăud, la poalele munţilor Rodnei, cetatea a fost construită în secolul al XIII-lea, pentru a proteja locuitorii de invaziile tătare şi pentru a sta în calea intervenţiilor militare dinspre Moldova. Azi se mai pot vedea o parte din zidurile originale, precum şi ruinele unei vechi mânăstiri dominicane. Iar dacă alegeţi traseul comuna Rodna-Valea Vinului – Izvorul Băilor – Vf. Ineu, veţi avea parte de peisaje de neuitat.

Cheile Bicazului, Munţi Hăşmaş

Odată ajunşi în Parcul Naţional Cheile Bicazului veți pătrunde în lumea plantelor și animalelor. Zona Cheile Bicazului are o lungime de peste 6 km – de la Lacul Roşu în amonte până la localitatea Bicazul Ardelean în aval – fiind îndrăgită de cei ce nu pot sta departe de cărările traseelor montane. Cu maşina se ajunge pe drumul transcarpatic DN12C, care leagă oraşele Gheorgheni şi Bicaz, iar peisajul înconjurător se înscrie cu succes printre cele mai frumoase din România.

Lacul Știol, Izvorul Bistriţei Aurii

Lacul glaciar Ştiol este zonă de protecţie integrală, în care e permis doar mersul pe jos. Cu toate acestea, se poate merge cu maşina o parte din drum, urmând ca ultima porţiune să se facă pe jos. Drumul naţional ce uneşte Maramureşul de Suceava vă duce în zonă, iar lângă pasul Prislop se părăseşte şoseaua asfaltată pentru un drum de piatră. În ultimii ani, suprafaţa lacului Ştiol a fost mărită artificial și, din păcate, lucrările cauzate de construcţii abuzive au dăunat mediului înconjurător. Fie ca în viitorul apropiat, lacul Ştiol să beneficieze cu adevărat de protecţia pe care o merită.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

A fost inaugurat bazinul olimpic de înot din Braşov

Compania Naţională de Investiţii S.A. a recepţionat, in data de 22 februarie 2012, la terminarea lucrărilor, obiectivul de investiţii ”Bazin olimpic de înot – Structură preluată”, din Municipiul Braşov. Obiectivul

Turist in Romania 0 Comments

Un alt fel de turism – Vâslim pe Dâmbovița!

În cadrul inițiativelor de a aduce mai multă natură și mișcare în București se încadrează și proiectul inițiat de Rowmania, care vrea să transforme râul Dâmbovița într-un spațiu navigabil, destinat

Turist in Romania 0 Comments

A fost inaugurata statia de tren din parcul de distractii Divertiland

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, doamna Maria Grapini a participat pe 16 iulie a.c la inaugurarea oficiala a primei statii de tren catre cel mai mare

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta