Noile povești ale Dunării: “Floating Conference 2015”

Noile povești ale Dunării: “Floating Conference 2015”

IMG_8890Timp de 10 zile, de pe 15 pe 25 iunie, nava de croazieră Steaua Deltei a purtat pe Dunăre mai bine de 500 de participanți la o Conferință Plutitoare (Floating Conference), de la Ruse, prin Delta Dunării, până la Viena. Ajunsă deja la cea de-a treia ediție, conferința e organizată de EUSDR PA3, German National Tourist Board, Forum Alpbach Network, Parlamentul Serbiei, Ambasada Germaniei în Belgrad, Ministerul de Stat din Baden-Wurttemberg și AGAPEDIA Foundation Jurgen Klinsman, cu susținerea GIZ/DCC și a Academiei Europene din Berlin.

Angelica Marinescu

Tinerii aduc idei despre turism în regiune

IMG_8996Povestea conferinței plutitoare începe în 2011, când 14 țări partenere din Regiunea Dunării au decis să coopereze pentru a crea o macroregiune turistică. Conferința de anul acesta a avut ca teme principale cooperarea transfrontalieră în Regiunea Dunării, strategii macro-regionale și crearea unei rețele de comunicare între parteneri, dar și brandingul de țară sau managementul sustenabil al destinațiilor turistice. La conferință au participat doamna Daniela Schilly, coordonatoare a proiectului, GIZ (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit), Ambasadorul Austriei în România, Excelența Sa domnul Gerhard Reiweger, domnul Teofil Gherca, Director de Departament la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România, coordonator al PA3-EUSDR, doamna Carmen Podgorean, coordonator național EUSDR, Director General la Ministerul Afacerilor Externe.

Conferința a început la București, unde IGAR (Grupul de Inițiativă Alpbach România), parte a organizației internaționale Europäisches Forum Alpbach (EFA) din Austria, a organizat  atelierul “Youth connecting the Danube”, coordonat impecabil de două tinere bursiere EFA, Olivia Dejeu și Alexandra Iliescu. În spațiul elegant și plin de istorie al Haus der Donau (Palatul Ghika), cei 30 de tineri care au participat au fost provocați să propună idei și proiecte care să pună în valoare turismul românesc din zona Dunării și a Deltei Dunării, în conexiune cu cel al celorlalte țări dunărene.

De la București la Ruse

IMG_9140Un autocar a transferat participanții de la București la Ruse, unde autoritățile locale au pregătit o degustare de vinuri din Bulgaria și ne-au condus prin Muzeul de Istorie Regională. Am traversat Ruse cu un ghid experimentat și ne-am bucurat de casele în culori pastelate, de mulțimea de flori și de familiile cu copii care umplu vesel străzile seara. Mirosul de pește al restaurantelor ne-a condus către malul Dunării și ne-am îmbarcat pe nava Steaua Deltei.

Tangajul ușurel ne-a adormit, târziu, după discuții cu atât de mulți oameni noi, în camere cu aer condiționat, iar dimineață m-am trezit în mijlocul Dunării. Malurile împădurite aduc aer proaspăt, iar răsăritul de soare, calm și maiestuos, mi-a adus emoția unică a descoperirii unui loc care e al meu, al țării mele, dar mă leagă de atât multe alte regiuni, țări și oameni. Dunărea nu e deloc albastră, dar e atât de frumoasă!

Întâlnire cu Dunărea… frumoasă și maiestuoasă

IMG_8948
O dimineață de prezentări ale proiectelor de dezvoltare turistică și regională m-a făcut să înțeleg mai bine importanța acestei zone și să îmi dau seama că oamenilor implicați în aceste proiect tranfrontalier, cu funcții importante sau mai puțin importante, de la ambasadori și miniștri la artiști și cercetători, le pasă nu numai de venituri, de economie, de dezvoltare la nivel național, ci și de cooperare între țări, de găsirea unor noi posibilități de cooperare între regiuni, și, mai mult, de respectarea identității și a multiculturalității care caracterizează zonele prin care trece Dunărea. La mijlocul zilei ne-am oprit la Giurgiulești, am ascultat cântecele populare ale bătrânilor și tinerilor Moldovei și am gustat cireșe noi, plăcinte moldovenești delicioase, vin și sarmale.

În a doua parte a zilei, moderator plin de precizie a fost domnul Eckart D. Stratenschulte, de la Academia Europeană din Berlin, care a făcut comentarii privind rezultatele unor proiecte inovatoare prezentate în acest cadru, cum ar fi Drumul Romanilor și al Vinului sau expoziția de fotografie de artă de la Muzeul Național de Artă Contemporană  (MNAC) din București 14 x 14 (organizată de Regina Hellwig-Schmid). Printre cele mai interesante prezentări a fost cea a strategiei turistice a Germaniei “Time Travel”, centrată pe patrimoniul UNESCO, implicând povești ale locurilor și implicarea publicului prin rețele sociale, cu un buget relativ mic, care a adus Germania pe locul 1 în clasamentul NBI.

IMG_8641

Steaua Deltei a ancorat seara în portul Tulcea, iar dimineață la 6 am pornit pe Canalul Sulina să vedem apele și păsările Deltei. Dar despre aventura bird-watching voi scrie data viitoare. Dacă nu știți unde să mergeți vara asta, vă recomand o croazieră pe Dunăre sau o vacanță liniștită în frumoasa noastră Deltă! Cu respect pentru natură, oamenii locului, păsări, pești și animale, pentru că Delta e a noastră, dar și a lor, a celor din viitor, iar ca ei să o descopere la fel de frumoasă, depinde fiecare din noi!

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Editorial 0 Comments

România, în top 10 cele mai atractive destinații pentru 2015

Probabil că până la această dată ați auzit deja de ghidul de călătorii Lonely Planet. Potrivit acestuia, România ocupă locul al nouălea în Topul 10 al celor mai atractive destinații

Editorial 0 Comments

Conferinte Ecoturism

Pe  5 noiembrie, in spatiul oferit de Biblioteca Nationala a Romaniei a avut loc o alta conferinta din seria „Argumente pentru ecoturism in Romania”. Subiectul serii a fost „Ecoturismul baroc:

Editorial 0 Comments

Interviu de vacanţă cu… Cezar Munteanu, bucătar celebru şi turist pasionat

„Încă te iubesc, Românie!” Cezar Munteanu, recunoscut de mulţi drept unul dintre cei mai talentaţi bucătari, este deasemenea şi un turist îndrăgostit de ţara sa. În prag de primăvară, haideţi

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta