Peter Feranec, din Sankt Petersburg, la Sala Radio!

Peter Feranec, din Sankt Petersburg, la Sala Radio!

Primul dirijor principal străin din istoria celebrului Teatru Bolşoi din Moscova, muzicianul slovac Peter Feranec, este invitat să dirijeze concertul Orchestrei Naţionale Radio, ce se va derula vineri, 13 martie (19.00), la Sala Radio. Programul serii: BEETHOVEN – Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, una dintre cele mai cunoscute partituri dedicate viorii şi RACHMANINOV – Simfonia a II-a, a cărei premieră absolută a avut loc sub bagheta compozitorului însuşi, la Sankt Petersburg, în februarie 1908.

Cariera lui Peter Feranec reprezintă o serie de poziţii importante în instituţii de prestigiu: a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijor şef al Teatrului Naţional Slovac din Bratislava, dirijor invitat al Teatrului Naţional Ceh din Praga, dirijor şef şi director muzical al Teatrului Mikhailovsky din Sankt Petersburg. După debutul pe scena TeatruluiBalşoi din Moscova într-un spectacol de excepţie al Nunţii lui Figaro de W. A. Mozart, Peter Feranec a fost numit succesorul lui Alexander Lazarev, devenind astfel primul dirijor principal străin din istoria instituţiei.

Numele său este legat de colaborarea cu orchestre de valoare precum: Orchestra Filarmonicii din Londra, Orchestre du Capitol Toulouse, Opera din Zürich, Orchestra Simfonică din Moscova, Orchestra Filarmonicii din Oslo, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Simfonică din Lisabona şi Orchestra Gulbenkian din Lisabona ş.a. Artistul a colaborat, de asemenea, cu operele din Leipzig, Oslo, Toulouse, Moscova, Berlin, Frankfurt şi multe altele.

Evenimentul de la Sala Radio va fi şi un prilej de a o aplauda, într-unul dintre concertele beethoveniene, şi pe tânăra violonistă Ioana Cristina Goicea, care a fost distinsă, în septembrie 2013, la doar 20 de ani, cu premiul I la prestigioasa competiţie internaţională Johannes Brahms(Pörtschach, Austria). În urma concursului organizat în februarie 2013 de Fundaţia Deutsche Stiftung Musikleben din Hamburg, violonista a câştigat dreptul de a cânta pe vioara Giambattista Guadagnini, realizată în 1761 la Parma. În prezent, tânăra artistă urmează cursurile renumitei universităţi de muzică Felix Mendelssohn Bartholdy,din Leipzig.

Ioana Cristina Goiceaa concertat deja ca solistă cu numeroase orchestre : Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Tineret, Lüneburger Bachorchester, Norddeutsche Philarmonie, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker, Ansamblul Concertino etc., precum şi cu toate orchestrele simfonice din România. Alte săli de prestigiu în care a fost apreciată sunt Wiener Konzerthaus, Great Hall of the Latvian Music Academy (Riga), Hamburger Rathaus – Kaisersaal (Hamburg), Kanematsu Auditorium (Tokyo). A  primit, totodată, invitaţia de a interpreta un recital pe scena renumitei „St-Martin-in-the-Fields” – Londra, în 2015.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia „Radio România” – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

EVENIMENTELE LUNII 0 Comments

Plai(y) România! din 14 februarie

Sâmbătă, 14 februarie, la Muzeul Țăranului Român, în București, de la ora 14.00, în sala cinema, va avea loc o lansare specială. Primul joc video PC dedicat promovării turistice și

EVENIMENTELE LUNII 0 Comments

Vapoarele-simbol ale Constanței, transformate în opere de artă urbană

În doar trei săptămâni, în cursul lunii mai, patru vapoare simbol din Constanța au fost transformate de către 20 de voluntari și poartă acum pe carenele lor creațiile a patru

EVENIMENTELE LUNII 0 Comments

24 ianuarie, momentul Unirii, în Iași și Focșani

Anul acesta, 24 ianuarie este într-o zi de sâmbătă, așadar vom avea timp să călătorim și să ne amintim de Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza de acum 156

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta