Timisoara

Timisoara

De ce am ales orasul?

Timisoara este resedinta si cel mai mare oras al judetului Timis, precum si al doilea oras ca numar de populatie din Romania.

Aceasta s-a afirmat ca puternic centru economic in secolul XVIII, o data cu instalarea administratiei habsburgice. Cand Revolutia industriala a inceput sa se manifeste, Timisoara prezenta toate conditiile favorabile pentru adoptarea ei.

In ultimii ani, Timisoara a cunoscut o crestere economica semnificativa, datorata investitiilor straine, in special in sectoare de inalta tehnologie. Intr-un articol din 2005, revista franceza L’Expansion a numit Timisoara „vitrina economica a României”, referindu-se la numarul mare de de investitii straine, considerate ca o „a doua revolutie” prin care orasul trece.

Particularitati si evenimente

Timișoara este un oraș multicultural, influențat de diversele comunități etnice, în special de cea germană, maghiară și sârbă, dar și de cele bulgară, italiană și greacă. Moștenirea culturală și diversitatea ofertei culturale sunt punctele forte ale orașului.

Cu cele peste 12 institutii culturale profesioniste, Timisoara este, dupa Bucuresti si Iasi, al treilea pol cultural din tara din punct de vedere al marimii si diversitatii ofertei culturale.

Patrimoniul cultural timisorean si banatean este intregit de Muzeul Banatului. Acesta adaposteste cea mai mare colectie de obiecte arheologice din Banat.

Din punct de vedere arhitectonic, orașul mosteneste un amplu patrimoniu de monumente istorice(circa 14.500), totodata cel mai mare din tara. De fapt intregul ansamblu de cladiri din centru si cele din cartierele Iosefin si Fabric sunt considerate monumente istorice.

Timisoara detine cel mai amplu ansamblu de cladiri istorice din Romania, constituit din ansamblurile urbane ale cartierelor Cetate, Iosefin si Fabric. Arhitectura variata, influentele barocului Vienez si multitudinea de parcuri au adus Timisoarei renumele de „Mica Viena” și de „Orasul parcurilor”. Cateva obiective turistice importante sunt:

    • Piata Unirii
    • Piata Victoriei
    • Piata Libertatii
    • Catedrala Mitropolitana
    • Domul romano-catolic
    • Catedrala Millenium
    • Biserica episcopala sarba
    • Castelul Huniade
    • Palatul Dicasterial
    • Palatul Baroc
    • Teatrul National din Timisoara

Gastronomia este destul de variata, se mananca foarte multe supe sau ciorbe preparate intr-un mod unic cu diverse umpluturi si nu lipsesc papanasii.

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

ANAT solicită îmbunătățirea urgentă a regimului vizelor pentru străini

ANAT se adresează Guvernului României și solicită Ministerului de Externe să soluționeze problema obținerii vizelor de către țările emițătoare de turiști pentru piața din România, printre care se numără Republica

Turist in Romania 1Comments

Un tandem, o țară, trei călători: Laura, Andrei și cățelul Tic

Laura Baban și Andrei Melinte locuiesc în Germania, iar dragul de mers pe bicicletă i-a făcut să străbată România după reguli proprii, după cum îi chemau peisajele, dar nu oricum.

Turist in Romania 0 Comments

Morile de apă de la Rudăria

La poalele Munților Almajului, în Rudăria, se află cel mai mare parc mulinologic din sudul Europei. Acolo veți descoperi peste 20 de mori de apă, presărate de-a lungul râului Rudăria.

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta