Spune povești în lut

Spune povești în lut

Ionela Lungu a vrut să se facă profesoară de matematică, dar soarta a avut un plan mult mai bun pentru ea. A mutat-o din Tulcea în Humulești, i-a dat inspirație și har, iar dobrogeanca adoptată de moldoveni s-a apucat de frământat huma. Modelează personajele lui Creangă, după chipul și asemănarea sătenilor din Humuleștii de azi.

Ionela Lungu s-a născut și a terminat liceul în Tulcea, apoi a făcut facultatea „Tehnologia Construcțiilor de Mașini” din Iași cu gândul să devină inginer, dar cu dorința ascunsă de a preda matematica. Numai bine că dragostea a dus-o în Humulești, de unde este soțul său, iar acolo a descoperit o lume care a făcut-o să uite de științele exacte. L-a recitit pe Ion Creangă și așa și-a descoperit o nouă și minunată pasiune. „Și așa cum Creangă a spus „iaca sunt un bulgăre de humă din satul Humulești”, așa și eu am luat un boț de humă (lut) din malurile Ozanei și am modelat un chip micuț de om. Așa cum l-am pictat roșior în obrăjori și cu ochii ageri, peste câteva zile, părea că a prins viață, dar când soțul meu a tăiat o căciulă de-a socrului meu și a croit o căciuliță mai mică pe care i-am tuflit-o pe cap, atunci chiar a devenit mai simpatic omulețul nostru. Așa i-am zis Păcală, după care am zis s-o fac și pe Smărăndița popii, apoi pe fata moșneagului sau pe Dănilă Prepeleac. Cu cât citeam iar și iar poveștile lui Creangă, cu atât îmi plăceau mai mult eroii din povești și mi-i închipuiam din faptele lor cam cum erau: hâtri, leneși, prostănaci, mucaliți sau iscoditori”, îmi povestește cu pasiune Ionela.

Dar ce-ar fi personajele create de artistă fără un strop de realitate? Oamenii din Humulești sunt sarea și piperul pentru Ionela. Cei plini de umor, expresivi și sinceri, cu haz și cu porecle demne de scriitura lui Creangă. Tot procesul cere răbdare și zâmbet pe buze din partea Ionelei, căci nu poți să creezi ceva frumos când ești încruntat. Într-o zi le modelează, apoi le lasă la uscat o zi, două. Urmează șlefuirea, însuflețirea cu ajutorul culorilor vii și baia de soare încă o zi. În ultima zi figurinele primesc accesorii fel de fel: păr, mustăți și baticuri. Rezultă apoi figurine cu suflet și cu personalitate, cât pumnul (care costă 25 de lei) sau unele mici și expresive, de lipit pe frigider (5 lei).

Dacă vrei ceva deosebit, de-o să râzi de fiecare dată când treci pe lângă biblioteca din sufragerie, cere-i Ionelei să facă un personaj după chipul și asemănarea ta. „Îi modelez după chipul lor, le identific fizionomia sau ce au reprezentativ (nasul, urechile, gura sau zâmbetul) și construiesc fața în jurul a ceea ce văd eu la figura respectivă. Sunt ca niște caricaturi, dar mai simpatice, nu vreau să-i supăr pe oameni”, explică amuzată femeia. Distracția costă 40 de lei, dar merită toți banii!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Le-a dus în toată lumea

Ionela a luat câte un strop din fiecare sătean din Humulești, a făcut o convocare de figurine, a suflat peste ele spiritul lui Creangă și le-a plimbat în toată lumea. De la Muzeul Satului Dimitrie Gusti și Muzeul țăranului Român, până în Madrid și Berlin.

O găsești la poalele Cetății Neamț

În luna mai, Ionela Lungu îi așteaptă pe turiști în magazinașul său de artă populară de la poalele Cetății Neamț. Spune că n-are brelocuri din plastic, magneți din China sau brățări din cauciuc, dar are gașca sa de figurine, tapiserii lucrate tot de ea, cu mare drag și obiecte realizate manual de meșteri din zonă sau din țară. La plecare, aproape că n-ar mai fi nevoie să te îndemne să-l recitești pe Creangă, pentru că oricum ți se va fi făcut dor, dar ea sigur o să-ți dea temă pentru acasă! De vrei și tu să te joci cu huma, ia loc pe scăunel și modelează după cum îți dictează inima sau Ionela.

Ai ce face în zonă!

În județul Neamț trebuie neapărat să vizitezi bojdeuca lui Creangă, Mănăstirile Agapia, Văratec, Neamț, Secu, Sihăstria și cel mai mare lac de baraj natural din tara, Lacul Cuejdel. Ia la pas traseele din masivul Ceahlău, dar și circuitele turistice din Piatra Neamț. (Oana Racheleanu)

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

Revederea după 50 de ani de la terminarea liceului. Îți mai recunoști colegii?

Câți ani sunt de când ai terminat liceul? 5, 10, 25? Mai ții minte cum arătau colegii tăi? De când nu v-ați mai văzut la o cafea? Și dacă v-ați

Special 0 Comments

Incomingul poate salva turismul românesc, după criza coronavirus

Asociația Incoming România, în numele membrilor săi – 33 de operatori în  turismul  internațional, specializați în turismul de incoming în România  (primire de turiști străini în țară) – își exprimă

Special 0 Comments

Alice și Claudia sunt green, sunt fashion, sunt «Nu mai port!»

Două femei, o idee, două dorințe puternice de a o pune în practică, colaborare și timp, mult timp investit. Așa poate fi rezumată rețeta unuia din grupurile de Facebook care

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta