Ace Parade: expediție prin lume, în coloană de mașini

Ace Parade: expediție prin lume, în coloană de mașini

Când auzi de mașini puternice te gândești, de cele mai multe ori, la întreceri nebune. Ace Parade, un grup format în mare parte din români, contrazice acest mit. Membrii dețin mașini de cel puțin 150 de cai putere, dar scopul lor este să simtă plăcerea de a conduce pe cele mai frumoase drumuri din România și din străinătate, fără să calce pedala de accelerație până la podea.

Adrian Tache are 29 de ani, este antreprenor, iar marea lui pasiune este șoferia. Conduce un Renault Clio RS Sport de 200 de cai putere și aproximativ o tonă, „ceea ce o face destul de fâșneață”, spune el. Chiar dacă circulă la volanul unei mașini puternice, Adrian e un șofer calm și liniștit, respectă pietonii, ceilalți participanți la trafic și, mai ales, limitele de viteză.

Adrian Tache

Pentru momentele în care vrea să simtă cu adevărat plăcerea de a conduce, de trei ani încoace participă la Ace Parade, un fel de raliu-paradă. Grupul a fost înființat în 2014, de doi bărbați din Marea Britanie, Raoul și Hrishi, și reunește 30 de persoane pasionate de condus. Cei mai mulți sunt din România, dar sunt și membri din India, China, Kuweit, Germania și Italia.

Ca să faci parte din acest grup, care presupune parcurgerea unor trasee de câteva zile cu mașinile, trebuie să fii invitat de cineva din interior, să ai o mașină cu cel puțin 150 de cai putere și să ai experiență de condus. Totuși, evenimentele de la sfârșitul lunii august nu sunt aproape deloc despre viteză.

Ace Parade este un loc unde oamenii pasionaţi de maşini se întâlnesc, dar atracţia principală nu sunt maşinile, ci plăcerea de a le conduce pe unele din cele mai frumoase drumuri din lume şi de a fi înconjurat de oameni pasionaţi. Pentru mine e despre oamenii care participă şi senzaţiile incredibile pe care le ai pe drumuri întortocheate de munte, conducând împreună cu aceşti şoferi şi oameni extraordinari”, spune Adrian.

Acesta a subliniat că Ace Parade nu este sub nicio formă o competiție. Scopul comun al participanților, majoritatea antreprenori, cu vârste între 25 și 45 de ani, nu este să se întreacă cu ceilalți, ci să se bucure de drumuri.

Ăsta e și motivul pentru care, în rezumatele video ale evenimentelor, auzi „Mamă, cum e drumul!”, „Ah, e magic!”, și nu „Uite ce viteză am prins!”. Pe traseu merg toți în coloană, cu mașinile marcate cu simbolul Ace Parade, iar în față este, de cele mai multe ori, cel mai priceput șofer. Ordinea nu este însă strictă. Uneori șoferul din față își cedează locul pentru ca cei care doresc să vadă cum este să conduci coloana. În rest, regulamentul ține de bun simț.


„E important să fim respectuoşi cu ceilalţi oameni de pe drum şi să conducem în deplină siguranţă. Şi cred că rezultatele vorbesc singure: în trei ani, nu a existat niciun accident sau incident în trafic”, mă lămurește Adrian.

Iar atunci când regulile sunt clare și șoferii se bucură de drum, apare senzația de flow, care, în cazul de față înseamnă că „devii concentrat pe mașină și pe drum, iar în rest totul dispare”.

Pentru Adrian, această senzație apare pe drumurile întortocheate de munte: „E dificil, te implică mult în condus, dar e foarte plăcut odată ce ajungi în acea senzaţie de flow, în care doar reacţionezi la curbe, şi tu şi maşina sunteţi un tot unitar. Dacă adaugi la asta un peisaj minunat, o suprafaţă bună şi curată a drumului şi o vizibilitate bună în curbe, e perfect. Transfăgărăşanul este drumul meu preferat de până acum, iar din afară pot spune că cel mai mult mi-a plăcut plimbarea prin Pădurea Neagră şi Hochtannberg”.

Expediție prin lume, în coloană de mașini

Pasiunea pentru condus pe drumuri frumoase îi leagă pe membrii Ace Parade și în timpul anului, nu doar la sfârșitul lui august. Marea familie se reunește în mediile de socializare, unde fac schimb de linkuri și poze, iar atunci când cineva are nevoie de ajutor și știe că acolo îl poate găsi, îl cere. „Pentru mine încurajarea lui Raoul a fost unul din principalele motive să îmi pornesc propria afacere”, exemplifică Adrian.

În familia Ace Parade, el a văzut ce înseamnă talentul la volan, priceperea de a controla o mașină, apartenența la un grup cu aceleași pasiuni și bucuria de a fi conștient de traseu.

„Drumul devine o aventură, o expediție”.

Ace Parade

Trei ediții, trei trasee

Adrian povestește cum au fost cele trei ediții ale Ace Parade:

2014: În prima ediţie am făcut un tur al României. Am plecat de la Bucureşti, apoi Transfăgărăşan, Cluj, Buşteni (am avut o petrecere la castelul Cantacuzino), şi un drum extraordinar până la Bacău unde am făcut câteva ture pe circuit.

2015: În a doua ediţie am plecat de lângă lacul Como în Italia, am urcat pe trecătorile Stelvio, Gavia şi Aprica, apoi am trecut în Austria, unde am traversat trecătorile Hahntennjoch şi Hochtannberg. Am înnoptat lângă lacul Konstantz, de unde am avut un extraordinar traseu prin munţii Pădurea Neagră. Am vizitat muzeul Porsche în Stuttgart şi am avut Hockenheimring-ul doar pentru noi. Am terminat cu o petrecere la Aposto Schweinfurt şi o vizită la o extraordinară cramă din Schweinfurt.

2016: Anul acesta evenimentul a durat 8 zile şi am fost 8 participanţi. Am început în Salzburg, apoi am coborât spre Konstanz, Zurich, Milano, Eze, Monte Carlo, Lyon şi am încheiat în Paris. Au fost drumuri foarte frumoase prin sudul Germaniei, Furka Pass în Elveţia a fost extraordinar, la fel şi drumurile de pe lângă Monte Carlo şi Nisa. În Stuttgart am vizitat muzeul Mercedes, pe Furka Pass am văzut un gheţar incredibil şi peisaje minunate, în Monte Carlo am vizitat bineînţeles cazinoul şi marina, în Eze am avut un hotel absolut minunat cu vedere la mare. În Paris am urcat în Turnul Eiffel şi l-am coborât toţi pe jos, iar în celelalte oraşe pur şi simplu ne-am plimbat bucurându-ne de privelişte şi de gastronomia locală.

Ace Parade

 

Autor: Oana Racheleanu 

Material publicat în ediția de octombrie 2016 a ziarului Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

Cinci locuri de consumat adrenalină în lupta cu natura

E iarnă, ne gândim la schi, la săniuş şi la ceai fierbinte la gura şemineului. Dar nu toţi! Unii dintre cetăţenii planetei noastre îşi pregătesc la această vreme costumele de

La pas prin lume 0 Comments

Vara începe în Malta, cu Malta Travel!

La începutul acestei luni, între 4 și 11 iunie, Malta Travel a organizat un infotrip la care au participat 25 de jurnaliști din România. Alături de presă s-au aflat, ca

Vacante active 0 Comments

Pe locuri, fiți gata… shopping!

Pentru dependenții de cumpărături care nu se mulțumesc cu două-trei obiecte în darul de Crăciun și preferă să aștepte luna ianuarie pentru a-și cheltui banii pe mult mai multe lucruri

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta