Visul Doha, un amestec  spectaculos între tradițional și cosmopolit

Visul Doha, un amestec spectaculos între tradițional și cosmopolit

pearl3Qatar, micul stat peninsular din sud-vestul Asiei, înconjurat de apele Golfului Persic și de Arabia Saudită, te surprinde din prima clipă. E o țară în plină dezvoltare, clădită din gaze naturale si petrol, iar diamantul ei este strălucitoarea capitală Doha, care reușește un amestec incredibil de tradițional și cosmopolit. Și de parcă frumusețea nu i-ar fi fost de ajuns, orașul pare așezat sub o umbrelă a verii eterne, în care temperaturile nu scad sub 20 de grade ziua și sub 13, în timpul nopții, nici măcar în așa-zisa jumătate rece a anului.

Auzisem că din mai până în septembrie aproape nu poți respira de căldură și că umezeala din aer te face să asuzi instantaneu, așa că am programat călătoria în octombrie, când Doha a revenit la viață după pârjolul verii. Cu toate astea, la capitolul căldură, ne-am simțit ca la noi în țară, într-o săptămână toridă de august. Erau, în medie, 35 de grade ziua și 23 noaptea, dar părea mai cald de atât. Cu toate astea, n-am pierdut timpul ascunzându-ne de arșiță, ci, fie am colindat toată ziua, odihnindu-ne seara, ca tot qatar-ezul, la un grătar pe malul mării sau la un picnic în parc, fie ne-am bucurat de răcoarea din aqua-park și am făcut mișcare în parcurile pline de aparate pentru sport.

Corniche este poate cea mai spectaculoasă zonă din Doha. O îmbinare armonioasă între împrejurimi verzi și arhitectură modernă, ce se întinde, în formă de potcoavă, pe 7 kilometri, de-a lungul malului mării. Cornișa este zona de promenadă și locul preferat de localnici și de turiști pentru plimbările la ceas de seară.

la-iarba-verde

Souq Waqif este un fel de nucleu tradițional al capitalei Doha, având în mijloc un imens bazar construit în centrul vechi al orașului. Istoria spune că souq-ul a fost înființat acum mai bine de un secol și era piața unde se întâlneau bedunii și localnicii pentru a vinde și cumpăra diverse mărfuri. Bazarul însă, așa cum îl vezi astăzi, nu a arătat așa dintotdeauna. În 2006 a fost restaurat, dar avându-se grijă să fie păstrate elementele arhitecturale vechi.

souq-waqif-1

Ca și în trecut, în souq găsești orice, de la magazine cu șoimi (n.r.: șoimul este considerat pasărea națională a Qatarului) și alte viețuitoare (iepuri, papagali, alte păsări, etc), prăvălii cu tone de mirodenii (majoritatea din India), cu dulciuri, mătăsuri, îmbrăcăminte, parfumuri și până la covoare și tot felul de minunății cu iz tradițional.

souq-waqif-2

După ce te saturi de cumpărături și ți se face foame, nu rata nici zona considerată selectă și care abundă de terase.

Muzeul de Artă Islamică, amenajat într-o clădire iconică situată pe Cornișa din Doha, în fața unui parc imens, este un alt ”must see” al frumoasei capitale Doha. Designul clădirii este influențat de arhitectura islamică veche, așa că este cu adevărat impresionant. Muzeul este primul de acest gen din țările golfului, așa că adăpostește o colecție foarte mare de artă islamică adusă de pe trei continente, din care nu lipsesc piesele metalice, ceramica, bijuteriile, obiectele din lemn, textile și sticlă, toate acoperind artă islamică pe o perioadă de peste 1.400 de ani.

muzeul-islamic

Chiar lângă muzeul de Artă islamică se află alte două atracții care nu trebuie ratate. Prima este portul de dhow-uri, acele ambarcațiuni din lemn la bordul cărora se poate servi cina, în timpul unei plimbări spectaculoase pe mare. A doua este Monumentul Perla, frumoasa fântână stridie cu o perlă gigantică în interior, care a fost construită în memoria ultimului trib qatarez.

monumentul-perla

Katara este, de asemenea, o zonă unică în Doha, având amfiteatru, operă, cinematograf și o sală de conferințe, multifuncționale. În plus are o plajă și o piață și, mai nou, un muzeu maritim, toate realizate pentru ca Doha să devină centru cultural, iar Qatar să fie lider al comunității arabe. Katara este și denumirea veche a Qatar-ului, până în secolul al XVIII-lea, din toate hărțile geografice și istorice, încă din anii 150 d. Hr.

katara-3

O vizită în Qatar nu poate fi completă fără o repriză de safari. Iar locuitorii Qatarului chiar știu să o organizeze! La urma-urmei, vorbim de o țară deșertică iar oamenii de aici folosesc nisipul cum facem noi cu zăpada. Și nu doar când e vorba de turiști, ci și atunci când vor ei înșiși să se distreze.

sealine-sand-dunes1

Safari-ul este unul din modurile în care-și petrec timpul liber: iau un jeep și merg în deșert să se dea pe dune, pentru o porție de adrenalină. Și asta am făcut și noi într-una din zile. Din Doha am mers circa 60 de kilometri spre sudul Qatarului, până la Sealine Sand Dunes. Și am mai făcut ceva! Am cedat tentației de a ne plimba cu cămilele ascultătoare ale beduinilor, care ne-au întâmpinat încă de la intrarea în deșert.

  • Construcții SF pentru Mondialele de fotbal din 2022

După ce și-a câștigat dreptul de a organiza competiția supremă a fotbalului mondial, în anul 2022, Qatarul s-a și apucat de treabă. Prima țară arabă care găzdu-
iește World Cup, va investi multe miliarde de dolari în construirea a cinci super-stadioane și în reamenajarea altora vechi. Arhitectura arenelor pare a fi desprinsă din fimele SF, iar cea mai luxoasă dintre arene va costa 2 miliarde de dolari și va fi cea mai scumpă din lume.

stadion3

Mai mult, qatarezii nu vor lăsa la ”mâna aerului condiționat” răcoarea de pe stadioane, ci au anunțat că vor construi nori artificiali, care pot scădea temperatura atmosferei cu până la 12 grade Celsius. Aceștia vor fi realizați din fibră de carbon și din panouri solare de dimensiunea unui avion de pasageri și vor costa cel puțin 500.000 de dolari fiecare.

Norii vor fi controlați cu ajutorul unei telecomenzi și, datorită unor sisteme sofisticate, vor detecta mișcarea soarelui și se vor deplasa în funcție de aceasta.

Trebuie să vezi și insula cu nume de perlă

Perla Qatar e o insulă artificială de aproape 400 de hectare, construită pe vechiul amplasament de scufundare a căutătorilor de perle, la câteva sute de metri în larg, care și seamănă cu un șirag de perle. Așa-numitul șirag este însă unul neprețuit, având în vedere că ”perlele” sale, unele aflate în proprietate privată, sunt populate cu blocuri turn ultraelegante, cu hoteluri de 5*, cu magazine ale unor branduri de lux de renume, cu restaurante, cafenele, saloane, patiserii și cofetării cu specific arab, mediteranean sau internațional. Zona oferă o mulțime de alte facilități de agrement și divertisment, incluzând porturi de agrement, plaje de lux și chiar o mini-Veneție.

pearl

Autor: Florin Hău

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 1Comments

800 de kilometri, doar ea și bicicleta. Așa, pentru suflet

O bucureșteancă a bătut Franța în lung și-n lat, pe două roți, ca terapie pentru propriul suflet. Monica Brătescu a străbătut 800 de kilometri între Paris și Marsilia, în 12

La pas prin lume 0 Comments

TAP Portugal ne trimite în vacanță în America de Sud

Tocmai am descoperit cele mai recente promoții de la TAP Portugal! O mulțime de zboruri spre orașe din America de Sud se află acum în portofoliul companiei, iar acestea se

La pas prin lume 0 Comments

Stațiunile din Bulgaria sunt sigure pentru turiști

Partenerii oficiali din Bulgaria ai agențiilor de turism din România îi asigură pe turiști de revenirea la normal a situaţiei după ploile abundente de la sfârşitul săptămânii trecute. Situația din

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta