Pentru ce poți fi amendat în vacanță, în străinătate

Pentru ce poți fi amendat în vacanță, în străinătate

Când pleci în vacanță, probabil îți calculezi bugetul în linii mari în funcție de activitățile pe care le vei avea: transport, mâncare, distracție, cumpărături și tot așa. Însă cu siguranță nu îți aloci o sumă și pentru amenzi, așa că citește ce trebuie să nu faci în unele locuri, ca să eviți orice neplăceri.

Dacă vrei să beneficiezi de serviciile transportului public din Berlin, însă fără să-ți iei bilet, atunci pune deoparte 60 de euro, în caz că te prind controlorii. Dacă vrei să economisești câțiva euro și cumperi un bilet de la vânzătorii ambulanți, să fii pregătit și de o amendă de 900 de euro. De cele mai multe ori, acele bilete sunt false sau deja folosite.

Indiferent cât de cald ar fi în Roma și oricât de obosit ai fi după colindatul pe străduțe, ascultă aici un sfat sincer: nu te arunca în Fontana Di Trevi! O să te coste 450 de euro, cum au pățit-o doi turiști californieni vara trecută.

Oricât de mult ți-ar plăcea să te bucuri de dolce far niente pe plajele din Thailanda, verifică din când în când și actele cu care ai intrat în acest paradis. Dacă expiră termenul de ședere, vei plăti 17 dolari pentru fiecare zi de depășire și poți ajunge chiar și până la 560 de dolari, amenda maximă. Și Republica Dominicană percepe o astfel de taxă pentru depășirea perioadei de ședere: 129 de dolari de la o zi la trei luni, după care plătești 205 dolari. Dacă te uită Dumnezeu pe acolo 10 ani, plătești 3.600 de dolari.

Din disperarea de a opri consumul de alcool în public și de a ține sub control grupurile de petrecăreți puși pe scandal, conducerea localității San Antonio din Ibiza a introdus o amendă de 750 de euro pentru cei care beau până și apă pe stradă. Primarul a justificat această restricție prin faptul că polițiștilor le e greu să-și dea seama, doar privind, dacă într-un recipient se află apă sau alcool. Au totuși undă verde la consumul de apă copiii și persoanele care fac sport. Restul să se usuce de sete sau să o țină din terasă în terasă când temperaturile ajung la 30 de grade Celsius.

După ce, anul trecut, doi turiști bărbați s-au plimbat complet dezbrăcați prin centrul vechi al orașului Dubrovnik, Croația (patrimoniu mondial UNESCO încă din 1979), autoritățile au introdus amenzile între 67 și 130 de euro pentru purtarea costumelor de baie sumare în altă parte decât la plajă. Și Barcelona are un set de amenzi pentru cei care defilează în costume de baie (între 120 și 300 de euro) și cei care s-au îndepărtat prea mult de plaja pentru nudiști, neavând haine pe ei (între 300 și 500 de euro).

În Italia se păstra pe alocuri, până anul trecut, un obicei vechi de după al Doilea Război Mondial, de când valuri de turiști începeau să viziteze țara din sudul continentului Europa: unii dintre vizitatori, dacă prindeau un loc bun pe plajă, își lăsau un prosop, o umbrelă, un șezlong, ba chiar un costum de baie peste seară și așa păstrau locul pe durata întregului sejur. O parte dintre acești oameni „grijulii” nici măcar nu erau turiști, ci escroci care vindeau apoi locul, care de altfel era gratuit. Persoanele ce recurg la astfel de tehnici riscă o amendă de 200 de euro.

Pentru ce poți fi amendat în vacanță, în străinătate

Pentru unii, Singapore este orașul amenzilor, pentru alții, orașul în care trebuie să respecți regulile de care ții cont și acasă. Din ianuarie până în august 2016, Singapore a primit 11,3 milioane de turiști, așa că autoritățile s-au văzut nevoite să pună anumite restricții, în cea mai mică țară din Asia de Sud-Est, cu puțin peste patru milioane de locuitori. Așadar, dacă ai de gând să faci o vizită acolo, ține minte că nu ai voie să mesteci gumă, să o lipești pe unde îți vine (amenda este 500 de dolari) sau să o comercializezi (100.000 de dolari sau chiar doi ani de închisoare), să arunci gunoi pe jos (300 de dolari primele trei dăți, apoi faci curat pe străzi o dată pe săptămână), să fumezi în public (152 – 760 de dolari), să scuipi (1.000 de dolari), să ai relații cu persoane de același sex (doi ani de închisoare), să hrănești porumbeii (500 de dolari), iar lista poate continua.

Dacă vrei să îi duci unui copil din Statele Unite un ou Kinder, s-ar putea să ai parte chiar tu de o surpriză: să rămâi fără oul de ciocolată și să plătești și o amendă de 1.200 de dolari. Din cauza jucăriilor pe care le conțin, care pot fi înghițite de cei mici, aceste dulciuri au fost interzise în SUA.

În caz că ești cu jumătatea ta în Viena și aveți un moment la metrou în care vă exprimați afectivitatea printr-un sărut, n-o să vă strige nimeni „Get a room!”, dar o să vă coste 50 de euro. La fel și dacă vorbiți tare la telefon, ascultați muzică fără căști sau mâncați alimente cu miros puternic. Cert e, însă, că foarte puțini își vor permite un sărut într-un loc public din Indonezia. Costă peste patru milioane de euro.

Pentru ce poți fi amendat în vacanță, în străinătate

Ce trebuie să mai știi ca să nu iei amendă

În Japonia este ilegal să aduci spray-uri nazale ce conțin pseudoefedrină.

În Florența este infracțiune să bei sau să mănânci în imediata apropiere a bisericilor sau a instituțiilor publice.

În Arabia Saudită poți chiar ajunge la închisoare dacă fotografiezi clădirile guvernului, ale armatei sau palatele.

În Barbados este infracțiune (se aplică și în cazul copiilor) să porți haine de camuflaj.

E ilegal să duci apă minerală în Nigeria.

În Fiji e interzis topless-ul.

Pentru ce poți fi amendat în vacanță, în străinătate

Este ilegal să cumperi suveniruri ce conțin părți ale unor animale (inclusiv pene de condori).

Jocurile de noroc pe bani se plătesc cu închisoarea în India.

În Paris și în Madrid trebuie să păstrezi cartela de metrou, chiar dacă este de o singură călătorie, ca să poți demonstra că nu te-ai strecurat cumva în interior.

Airbnb este ilegal în New York, Santa Monica și Paris.

În Veneția nu ai voie să hrănești porumbeii.

Pentru ce poți fi amendat în vacanță, în străinătate


Autor: Oana Racheleanu

Material publicat în ediția de aprilie 2017 a ziarului Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Util in vacanta 0 Comments

Colecții de prin călătorii: shot-uri, pliculețe de zahăr și stickere de pe banane

Există unele locuri pe care le îndrăgești de la prima vedere și, dacă ai putea, ai lua câte o bucățică din ele acasă. Să le așezi frumos pe mobila din

Util in vacanta 0 Comments

Un american share-uiește cu toată lumea codurile de acces ale rețelelor Wi-Fi din aeroporturile lumii

Un programator care călătorește în toată lumea s-a confruntat cu o problemă: nevoia de internet gratuit în aeroporturi. Și, spre fericirea tuturor, a rezolvat-o. A creat o hartă interactivă cu

Util in vacanta 0 Comments

Vacanța la mare devine mai accesibilă

Tarifele hotelurilor de pe litoral se vor diminua cu până la 30% începând de la jumătatea săptămânii viitoare, urmând să ajungă la 90-210 lei pe noapte pentru un hotel de

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta