Ana Marina, meșter popular de păpuși, la nouă ani

Ana Marina, meșter popular de păpuși, la nouă ani

Uneori chiar se aplică zicala „Învață oul pe găină”, fără să fie spusă deloc într-un mod ironic. În familia Marina, Ana, o fetiță de 9 ani, a învățat-o pe mama sa să coasă păpuși. Asta pentru că fata a făcut deja șapte și a câștigat trei premii.

Ileana, Ioana, Ana, Georgiana, Liza, Mara și alte păpuși cochete, unele îmbrăcate tradițional, altele mai modern, stau înșirate în camera Anei, alături de pisici și iepurași de pluș. Aceasta este colecția de prieteni necuvântători ai fetei, pe care, în cea mare parte, le-a cusut chiar ea.

Când avea cinci ani, Ana a confecționat la Muzeul de la Golești, județul Vrancea, o păpușă tradițională pentru copiii cu venituri materiale reduse și una identică pe care a păstrat-o. Apoi, când a început școala, exersând alături de profesoara Liliana Tremurici, fata și-a dat seama că îi place cu adevărat să coasă și să împletească sfoara. Pe atunci făcea decoraţiuni de perete și obiecte tradiționale de decor.

Ana Marina, meșter popular de păpuși, la nouă ani

Ana, alături de profesoara Liliana Tremurici

În 2016, când era în clasa întâi, a participat la Olimpiada de Meșteșuguri Tradiționale, faza pe București, cu Ileana, păpușa confecționată la grădiniță, și cu o împletitură. A câștigat premiul I special, ceea ce i-a asigurat calificarea la faza națională a Olimpiadei ce avea să se desfășoare peste două luni la Sibiu, unde urma să confecționeze singură, cap-coadă, o păpușă tradițională.

Numai că trecuse ceva timp de când o cususe pe Ileana, așa că fetița a trebuit să învețe în acest interval cum să facă „o păpușă perfectă”, după cum zice. Profesoara sa de la școală și Magda Udrea, meșter în păpuși  la Muzeul Satului din București, au avut grijă să o învețe cum să execute pașii perfect, astfel încât să rezulte o păpușă demnă de Olimpiadă. La Sibiu, îmbrăcată într-un costum tradițional care era în familie de patru generații, Ana a cusut timp de patru zile, iar din mâinile ei s-a născut Ioana, care i-a adus un loc doi.

„Întâi trebuie să fac un șablon pe carton, adică forma păpușii, apoi îl desenez pe material și îl cos, dar las un spațiu liber ca să umplu păpușa cu vatelină. După ce păpușa este cusută, o umplu, îi cos ochii, gurița, părul și apoi îi fac hăinuțele. Îi cos ia, poalele și fotele”, a descris Ana pașii.

Ana Marina, meșter popular de păpuși, la nouă ani

Modelele pe care le așterne pe straiele tradiționale ale păpușilor le caută în cărți vechi, la Muzeul Țăranului Român, pe internet sau chiar pe costumul său, iar materialele pe care le folosește sunt cele tradiționale: pânză de casă, piele neagră pentru opincuțe, lână pentru păr, fir de mătase sau metalizat pentru ie și fote.

„Când cos, mă simt inspirată. Mă simt aproape de tradiții, de persoane pe care nu le-am cunoscut, dar care știau meșteșuguri pe care astăzi mulți oameni le-au uitat”, mărturisește Ana.

Face păpuși-îngerași, păpuși tradiționale și netradiționale, mascote, păpuși din lemn, din materiale reciclabile sau din fluturași de badminton, și creează păpuși chiar și când se joacă cu prietenele ei. „Fac păpuși din orice”, concluzionează Ana.

„Ea m-a învățat să cos ceva mai elaborat, de genul tighel la un material. Și chiar era ca un profesor, îmi atrăgea atenția dacă greșeam. Descoseam și o luam de la capăt. Când a făcut păpușa la «Vara pe uliță» (n.r. tabără de vară la Muzeul Satului din București), seara am vrut să o ajut la cusut, iar a doua zi, doamna Magda a spus că păpușa era bine cusută, dar că o parte nu era chiar corectă. Era chiar partea mea. A descusut și a refăcut”, povestește amuzată Georgiana, mama Anei.

Ana Marina, meșter popular de păpuși, la nouă ani

Ana, alături de părinții săi, Georgiana și Ionuț

Anul acesta, fetița a câștigat din nou premiul I special la Olimpiada de Meșteșuguri Tradiționale, faza pe București și s-a calificat iarăși la Olimpiada Națională de la Sibiu. La sfârșitul lunii iulie, Ana o să-și împacheteze cu grijă costumul popular, o să-și pună bine bursa de la școală cu care vrea să-și cumpere opinci făcute de alți copii – meșteri, și-o să-și propună să mai facă „o păpușă perfectă” dincolo de Munții Carpați, spre inima României, acolo unde vara trecută și-a făcut prieteni și a cusut la șezători.

Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”

Deși mulți s-ar putea să nu fi auzit de această olimpiadă, anul acesta, la Sibiu, în perioada 25 – 30 iulie, are loc cea de-a XXII-a ediție. Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale” este o întrecere educativă care urmăreşte conştientizarea şcolarilor asupra valorilor civilizaţiei populare româneşti. Elevii înscrişi în concurs participă la diferite secțiuni, precum: ţesut, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, pictat icoane pe sticlă și pe lemn, confecţionat păpuşi, confecţionat poboabe, împletit, artă decorativă,pictură naivă, încondeiat ouă, prelucrare lemn, os, fier, olărit, modelat ceramică, confecţionat măşti.

Ana Marina, meșter popular de păpuși, la nouă ani

Participanții trebuie să aibă vârste între 6 și 18 ani, iar prezența lor în concurs va fi aprobată numai dacă poartă costum popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent.

„Lucrările prezentate pentru concurs vor trebui să respecte tradiţia locală a genului, lăsând loc exprimării talentului şi forţei de creaţie proprii, însă, manifestate în deplin respect pentru spiritul original al tradiţiei populare”, se menționează în regulamentul Olimpiadei.

Ana, meșter popular de păpuși, la nouă ani

Autor: Oana Racheleanu 

Material publicat în ediția de iulie 2017 a ziarului Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Traditii & Folclor 0 Comments

Sărbători populare de iunie

Sărbătoarea şoarecilor Multe sărbători se ţin la noi în sate şi fiecare are o socoteală clară şi un înţeles ce a rămas în amintirea oamenilor de secole. Aşa este şi

Traditii & Folclor 0 Comments

„Năframa Amatori”, școala de dansuri populare unde fiecare antrenament e ca o petrecere

Pentru ce te-ai mai putea duce la sală în afară de zumba, pilates sau tae bo, de exemplu? Pentru dansuri populare. Dacă nu crezi că acestea pot fi un exercițiu

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta