ANAT face precizări în dialogul cu ministrul delegat al Turismului

ANAT face precizări în dialogul cu ministrul delegat al Turismului

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism face următoarele precizări ca urmare a declaraţiei de presă a ministrului delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, din 16.09.2014:

Declaraţia “schema de ajutor de stat cu privire la investiţii în turism, care este gata şi aceasta nu sprijină agenţiile de turism, ci investiţiile în structuri de cazare şi agrement!” o considerăm:

1. Nedreaptă la adresa ANAT, patronat – partener oficial al Ministerului şi membru în Comitetul Executiv al Consiliului Consultativ al Turismului, organizaţie care susţine în mod constructiv parteneriatul public privat cu Ministerul de resort, încă din anul 2008. Dăm ca exemplu Legea voucherelor de vacanţă în forma modificată, propunerile referitoare la modificarea Legii Turismului, propunerile referitoare la târgurile de turism la care Autoritatea participă cu stand naţional, propunerile referitoare la fiscalitate, proiectul de modificare a contractului cu turistul, propunerile de simplificare a sistemului de acordare de vize turistice pentru turiştii străini şi multe alte proiecte la care ANAT a colaborat cu Ministerul şi cu Autoritatea Naţională pentru Turism în mod constructiv, transparent şi în interesul nu numai al comunităţii membrilor noştri, ci şi în interesul industriei, în general.

2. Discriminatorie în raport cu contribuabilii din turism, cu atât mai mult cu cât, numai în anul 2013, primele 40 de agenţii de turism din România au susţinut peste 2.000 de locuri de muncă şi au adus bugetului de stat contribuţii de peste 25 de milioane lei. În prezent, în România funcţionează peste 2.500 de agenţii de turism care susţin peste 6.000 de locuri de muncă.

3. Inoportună, în condiţiile în care ANAT a elaborat o propunere de susţinere prin scheme de ajutor de stat a activităţilor de promovare a turismului intern şi de incoming, la solicitarea Conducerii Ministerului şi nu a condiţionat aprobarea schemei de ajutor de stat propusă de excluderea altor scheme de ajutor de stat în favoarea structurilor de cazare şi agrement, măsuri suport pe care le susţinem şi noi  cu toată convingerea.

Am răspuns operativ, în scris, Conducerii Ministerului, care ne-a solicitat tuturor patronatelor/membrilor CEX al CCT propuneri de scheme de ajutor de stat pentru turism, în locul politicilor fiscale suport pe care noi le-am propus Ministrului. Am propus o schemă de ajutor de stat pentru promovare turistică, în ideea de a sprijini turoperatorii care susţin circulaţia turistică internă, atât cei care aduc turişti străini, cât şi cei care aduc turişti români în România, în loc de a-i trimite în străinătate. Ne-am gândit la participări la târguri de turism, organizare de evenimente, realizarea de site-uri de promovare, cataloage, pliante, broşuri de prezentare a destinaţiilor turistice din România. Am crezut că propunerea poate fi de interes pentru Minister, în condiţiile în care pieţele turistice concurente sunt conştiente de importanţa turoperatorilor şi alocă fonduri substanţiale pentru a-şi apropia turoperatorii. Nu am fi propus alocarea de fonduri suport dacă nu ni s-ar fi cerut să facem astfel de propuneri, ne-a luat o săptămână să realizăm proiectul şi am lucrat la el cu seriozitate si nici măcar nu am reclamat că nu am primit un răspuns justificat la propunerile noastre. În aceste condiţii suntem surprinşi că ni se comunică prin declaraţii de presă că schema de ajutor de stat nu sprijină agenţiile de turism şi se poate înţelege de aici că membrii noştri sunt contribuabili de mâna a 2-a, ale căror investiţii nu merită să fie sprijinite. Şi asta în condiţiile în care, în ultimii ani, Ministerul a alocat fonduri importante pentru susţinerea turoperatorilor din străinătate”, a declarat Lucia Nora Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism

Marţi după-amiază, la scurt timp după conferinţa de presă de la Mamaia a patronatelor din turismul românesc, în care jurnaliştilor din presa locală şi centrală li s-au prezentat rezultatele sezonului estival 2014, propuneri pentru dezvoltarea turismului de litoral şi mai ales de îmbunătăţire a activităţii industriei, ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, a dat publicităţii o declaraţie de presă în care precizează că a încercat să aibă o abordare cât mai constructivă în ceea ce priveşte turismul românesc. Potrivit acestuia, ultimul său proiect, clusterele în turism, “reprezintă un model de bună practică, susţinut şi de reprezentanţi de la cel mai înalt nivel ai Organizaţiei Mondiale a Turismului”.

Ministrul a precizat că susţine prin politicile guvernamentale parteneriatul public privat, mai precis “schema de ajutor de stat cu privire la investiţii în turism, care este gata şi aceasta nu sprijină agenţiile de turism, ci investiţiile în structuri de cazare şi agrement!”.

În declaraţia de presă, Ministrul Florin Jianu spune că „turismul nu este apanajul unei persoane sau alteia, cu atât mai mult cu cât unii dintre aceştia provin din politică, ceea ce nu reprezintă în mod necesar o abordare echilibrată şi dezinteresată” şi că dumnealui va continua „demersul dezinteresat şi constructiv de a introduce instrumente moderne într-un turism dominat de lupte şi mize mici!”.

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Hotel Christina – nr. 1 în Top Romania Best Services lansat de TripAdvisor.com

Recent lansatele topuri TripAdvisor.com pe anul 2013 ne rezervă surprize plăcute. Astfel, în Top Europa şi Top Europa Small Hotels găsim un hotel românesc ce a surclasat multe dintre alte

Turist in Romania 0 Comments

Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei

Începem cu sud-vestul României, în judeţele Caraş – Severin, Mehedinţi si Gorj. Odată ajunşi aici, principalele intrari în parc sunt în localităţile Băile Herculane, Izverna, Cloşani, Motru. În interiorul parcului

Turist in Romania 0 Comments

Aeroportul din Târgu Mureș, închis între 6 și 13 octombrie

Tarom anulează între 6 și 13 octombrie cursele București – Târgu Mureș – București, în perioada închiderii temporare a aerogării din Târgu Mureș, și rerutează pasagerii pe zborurile București –

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta