Rezervaţia Breite: un paradis natural
Atunci când ajungem la Sighişoara ne îndreptăm paşii grăbiţi către centrul oraşului, atraşi de arhitectura medievală şi de faptul că Sighişoara este unică în Europa pentru cetatea medievală locuită. La nici 10 km de oraş se află însă un alt loc unic în România – „Stejarii multiseculari de la Breite” – un platou pe care oricine, călător sau localnic, ar trebui să îl viziteze în drumul său către această parte a ţării.
Ca să ajungi aici calea te poartă prin pădure iar rezervaţie te întâmpină cu stejari imenşi, ce-şi îndreaptă crengile grele către cer. Noi ne-am oprit la Breite într-o după amiază de aprilie, când verdele crud al naturii ne-a îndemnat să scoatem aparatele din huse şi să lăsăm voia bună să ne însoţească călătoria. Iată câteva din imaginile surprinse de noi.
Rezervaţia deţine cea mai mare colecţie de stejari multiseculari din Europa Centrala şi de Est
Rezervaţia este localizată în centrul României, podişul Transilvaniei. Breite este un platou întins, deschis (Breite însemnând „întindere” în limba saşilor) cu o suprafaţă de aproximativ 133 hectare, înconjurat de o pădure naturală.
Altitudinea este cuprinsă între 504 şi 530 m de la nivelul mării. Accesul este posibil pe jos, din cartierul Corneşti pe dealul Visii (Himmelswiese), sau pe “Groape” din Cartierul Ana Ipătescu.
Accesul cu automobilul se face de pe DN 14 care leagă Sighişoara de oraşul Mediaş, din punctul “Hula Daneş”. Pe partea stângă, la 4km de Sighişoara, porneşte un drum forestier de 2km care urcă pe platou.
Deşi în ultimii 50 de ani platoul a fost supus unor intervenţii distructive din partea omului – de la planurile pentru construirea unui aeroport la faptul că au fost aruncate în aer tulpini şi rădăcini de stejar pentru a se amenaja teren agricol pentru cultivarea cerealelor – zona este astăzi protejată fiind în custodia unui parteneriat format din Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi Consiliul Local Sighişoara.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Primul Masterclass de Vinuri Grecești în București, 27 mai 2014
La data de 27 mai 2014, la Tasting Room By Ethic Wine (Floreasca, București), a avut loc primul Masterclass de Vinuri Grecești, organizat de către Greka Terra (www.newgreekwine.ro), principalul importator
Ardud
Istoria ca și știintă, studiază evoluția societății omenești și are ca scop aflarea adevarului, bazându-se pe izvoare sau surse documentare. De aceea, pe parcursul anilor ne-am bazat cercetarea noastră pe
Happy Tour Group a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 60 milioane de euro
Happy Tour Group, liderul pieței de turism din România, a înregistrat la finalul anului trecut o cifră de afaceri de 60 milioane de euro venituri realizate exclusiv din turism. ”Anul
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!