Avram Iancu a fost recunoscut oficial Martir și Erou al Națiunii Române

Avram Iancu a fost recunoscut oficial Martir și Erou al Națiunii Române

Camera Deputaților din Parlamentul României (cameră decizională) a aprobat miercuri, 3 decembrie a.c., proiectul legislativ de acordare eroului național Avram Iancu a distincției de Martir și Erou al Națiunii Române recunoscând, astfel, oficial, meritele și sacrificiul avocatului transilvănean, revoluționar pașoptist.

Această recunoaștere, inițiată de scriitorul Laurian Stănchescu și susținută de deputatul Bogdan Ciucă, președintele Comisiei juridică, de disciplină și imunități și consilierul parlamentar Ciprian Bucur, șef serviciu în cadrul Parlamentului României, vine într-un moment ce marchează trezirea conștiinței românești și întoarcerea la valorile naționale și istorice, o dată cu celebrarea în 2014 a 190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, patriotul care a jucat un rol extrem de important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus – d. 10 septembrie 1872, Ţebea) s-a născut în Munții Apuseni într-o familie de țărani moți înstăriți. Cel dintâi strămoș cunoscut al lui Avram Iancu este Gheorghe Iancu, preot ortodox în satul Vidra de Sus, participant la răscoala lui Horea și rudă cu acesta. Fratele bunicului lui Avram Iancu a fost chiar revoluționarul Horea.

În preajma izbucnirii revoluţiei din 1848, Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene, luptătoare pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate.

Punerea greoaie în practică a legii privitoare la desfiinţarea iobăgiei în Transilvania, refuzul guvernului revoluţionar ungar de a acorda libertăţi naţionale românilor şi votarea unirii Transilvaniei cu Ungaria la Dieta din Cluj au dus la dezbinarea forţelor revoluţionare române şi ungare şi la ridicarea ţărănimii la lupta pentru rezolvarea problemei sociale şi a celei naţionale. Avram Iancu a devenit conducătorul oştii ţărăneşti antirevoluţionare. În fruntea acestei oşti şi în colaborare cu autorităţile militare austriece, a organizat apărarea în Munţii Apuseni şi a respins numeroasele atacuri ale trupelor revoluţionare maghiare, superioare ca număr şi ca armament, câştigându-şi renumele de “craiul munţilor”.

Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş. A fost îngropat la Ţebea, jud. Hunedoara, lângă “Gorunul lui Horea”.

Puteți afla mai multe despre Avram Iancu dacă vizitați:

– Casa Memorială Avram Iancu, din satul Incești, comuna Avram Iancu, județul Alba. Aici se află un complex muzeal restaurat, ce cuprinde Casa memorială “Avram Iancu”, muzeul, şcoala şi biserica din localitate, care sunt deschise oficial vizitatorilor, de la începutul lunii septembrie 2013.

– Muzeul Avram Iancu din Câmpeni, județul Alba.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Crăciun și Revelion la Palatul din Băile Govora (P)

Crăciunul înseamnă poveste, atmosferă de basm, fulgi mari și mulți, spiriduși, cadouri multe, dar și bucate tradiționale. Desigur, românului îi șade bine și cu muzică bună, live, cu tradiții și

Turist in Romania 0 Comments

Plimbare și relaxare spre Adamclisi, într-o zi

La vreme de primăvară, când zilele sunt din ce în ce mai lungi, parcă ne vine dor de ducă. Iată o destinație care aduce relaxare, emoție și cunoaștere: București –

Turist in Romania 0 Comments

Vă aşteptăm pe un tărâm de basm la „Ziua Lacului Iezerul Mare”

Turiştii şi amatorii de natură care doresc să evadeze din cotidian sunt aşteptaţi sâmbătă, 24 august 2013, într-o zonă de o frumuseţe rară, acolo unde dealul se îngână cu muntele,

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta