Bucovina, ţinutul mănăstirilor

Bucovina, ţinutul mănăstirilor

Bucovina este un ţinut cu o frumuseţe aparte, iar odată ce îi calci graniţele, ajungi brusc într-un paradis montan. Blândeţea acestei toamne nu face decât să sporească farmecul şi atracţia peisajelor. De aceea, vă recomandăm o excursie în ţinutul Bucovinei.

Bucovina se află în partea de nord-est a României, în zona din apropierea oraşelor Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Rădăuţi. Este vizitată în primul rând pentru renumitele biserici cu fresce exterioare, patrimoniu UNESCO: Moldoviţa, Suceviţa, Voroneţ şi Humor. Toate acestea se incadreaza perfect intr-un cadru natural de exceptie. Staţiunea Vatra Dornei, Masivul Rarău, salina de la Cacica, Codrii seculari de la Slătioara sunt doar câteva puncte de maxim interes turistic. În plus, zona vă prilejuieşte întâlnirea cu o arhitectură populară absolut unică şi originală. Adevărate broderii în lemn oferă uşile şi ferestrele locuinţelor, fântânile, porţile şi gardurile. Meşteşugul ţesăturilor şi a cusăturilor, încondeierea ouălor, confecţionarea costumelor populare cu broderii de mărgele şi blană de jder sunt comori incontestabile ale artei populare bucovinene.

Atracţiile culinare completează savoarea locului. Se spune că în Bucovina oaspeţii sunt primiţi cu inima dechisă şi cu… un pahar de ţuică. Mămăliga cu brânză şi smântână nu va lipsi din nici o pensiune, alături de brânza afumată, păstrăv afumat şi sarmale, specifice regiunii.

Lăcaşurile culorilor unice

Mănăstirile, construite de foştii domnitori moldoveni, sunt fiecare unicat din punct de vedere al coloristicii: Voroneţ (albastru), Humor (roşu), Suceviţa (verde), Moldovita (galben). năstirea Voroneţ a devenit renumită în întreaga lume în primul rând prin picturile sale exterioare. Se remarcă prin folosirea unui albastru de o tonalitate deosebită, aşa-numitul “albastru de Voroneţ”, obţinut de maeştrii locali prin includerea lazuritului mineral în compoziţia vopselei. Voroneţul a fost construit acum peste 500 de ani, de domnitorul Ştefan cel Mare. Însă, cea mai importantă construcţie ridicată de Ştefan cel Mare este Mănăstirea Putna, care păstrează obiecte de artă, manuscrise valoroase şi documente medievale autentice.

Alte două mănăstiri, Moldoviţa şi Suceviţa au fost concepute drept mănăstiri-fortificaţii. Moldoviţa este unul din cele mai valoroase monumente de arta medievala românească, cu picturi de o valoare artistică apropiată celor de la Voroneţ. Suceviţa, cel mai fortificat complex mănăstiresc din Moldova, avea menirea de a adaposti averi fabuloase.

Pe lângă acestea, oraşul Suceava, capitala medievală a Moldovei, este emblema zonei. Fortificaţia cetăţii a fost capabilă să reziste atacului sultanului Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, care a trebuit să se recunoască învins.

La drum, cu trăsura şi cu 4X4

Staţiunea Vatra Dornei se numără printre cele mai căutate staţiuni balneo-climaterice românesti, renumita pentru cele 40 de izvoare minerale, la care se adauga nămolul de turbă şi aerul puternic ozonat. Vatra Dornei este un punct ideal de plecare pentru drumeţii montane vara, dar şi locul ideal pentru practicarea sporturilor de iarnă. Un alt reper al zonei, Munţii Rodna sunt printre cei mai spectaculoşi din România. Atracţii turistice în acest masiv muntos sunt “Pietrele Doamnei”, vârful Pietrosu şi vârful Ineu, cu peste 2000 de metri, şi Lacul Lala, populat cu păstrăv indigen. Munţii Suhard au o altitudine mai redusă, însă oferă un peisaj unic, cu păduri de brad, cu mulţi ciobani şi o viaţă pastorală intensă.

Drumetia montană este favorizată de existenţa mai multor trasee marcate, printre care vechiul “Drum al tătarilor”, până în comuna Carlibaba şi spre mănăstirea Moldoviţa. Aceste trasee pot fi parcurse pe sau cu ajutorul cailor pe care îi puteţi lua de la localnici. Nu uitaţi să treceţi prin Codrul Secular Slătioara, care cuprinde cea mai veche pădure de răşinoase în amestec cu fag din ţară. Iubitorii de sporturi extreme pot practica river rafting, zborul cu parapanta, deplasări cu snowmobilul pe munte sau paint ball. De asemenea, în zonă se practică şi vânătoarea. Pentru amatorii de curse off road, există doua trasee, în masivul Rodna. Dacă aţi obosit să goniţi cu maşina pe trasee montane, puteţi admira peisajul făcând o excursie pe cale ferata îngustă, cu un tren de epocă, numit „Mocăniţa”. Trenuleţul este dotat cu vagoane de dimensiuni reduse şi locomotivă cu aburi. Circulă între localităţile Moldoviţa şi Argel.

O destinaţie inedită este şi salina de la Cacica, unicat prin capela „Sfanta Barbara”, săpată la 27 de metri adâncime, în bloc masiv de sare.

Cum ajung in Bucovina?

Aflată în nordul ţării, Bucovina este legată prin reţeaua de şosele naţionale şi europene de toate colţurile României. Drumul naţional DN 2 – E 85 Bucureşti – Bacau – Falticeni – Suceava – Siret uneşte capitala Bucureşti de Suceava, distanţa putand fi parcursă în aproximativ şase ore.

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei

Începem cu sud-vestul României, în judeţele Caraş – Severin, Mehedinţi si Gorj. Odată ajunşi aici, principalele intrari în parc sunt în localităţile Băile Herculane, Izverna, Cloşani, Motru. În interiorul parcului

Turist in Romania 0 Comments

Final de proiect ”Nordul magic al Transilvaniei”

  Incheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi Asociaţia Infoturism, în calitate de Beneficiar, proiectul “Nordul magic al Transilvaniei –Promovarea online

Turist in Romania 0 Comments

ANAT lansează cursul de calificare pentru agenți de turism și ghizi

Centrul de Formare ANAT lansează din luna septembrie cursul de calificare pentru ocupația de Agent de Turism/Ghid. Cursul este destinat atât calificării personalului din agențiile de turism, dar și celor interesați

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta