Bulgaria, la mulți ani!

Bulgaria, la mulți ani!

Munte, mare, stațiuni cu ape termale, orașe cosmopolite, sate pitorești și monumente istorice de vizitat. O țară atât de aproape, numai bună pentru a face turism și iarna, și vara. Și pe 3 martie are Ziua Națională. La mulți ani, Bulgaria!

 

Zi națională: 3 martie

Nr. populație: 7.300.000

 

 

 

Sofia, o capitală romantică

Odată ajunși în capitala Bugariei, veți descoperi un oraș aglomerat, plin de viață și de o tipică atmosferă balcanică. Populația sa este colorată, iar turiștii vin ca o completare firească. Bulgari, turci, români, greci, sârbi, cu toții participă la viața urbei. Muzeele și parcurile merită atenția turiștilor dornici de cultură și relaxare. Catedrala Alexander Nevski, cea mai mare din Peninsula Balcanică, oferă o expoziție de peste 1500 de icoane străvechi. Muzeul Național de Arheologie, Moscheea Centrală și Muzeul Etnografic din fostul palat regal sunt trei locuri de făcut popas în Sofia, pe care vi le recomandăm. Doamnele pot merge și la Jenski Bazar (Piața femeilor). Străzile întortocheate și cafenelele și restaurantele cu specific local sau exotic sunt numai bune pentru escapade romantice. Celor dornici de relaxare în natură le spunem că împrejurimile Sofiei oferă trasee turistice pe muntele Vitoșa, cu al său vârf Cerni Vrâh (2.290 m), pe care se urcă și cu telecabina, iar hotelurile și locurile de relaxare își așteaptă turiștii iarna, pentru partide de schi, și vara pentru drumeții.

Pleacă Malâk Seciko și vine Baba Marta

Folclorul bulgar merită să fie descoperit. Lunile februarie și martie sunt personificate, având numele de Malâk Seciko (Gerul cel Mic) și Baba Marta, fiecare fiind celebrat prin festivaluri, așa cum este Carnavalul de ritualuri magice, din prima săptămână a lunii martie, de la Stara Zagora. Martenița este mărțișorul bulgăresc, care este purtat și de femei, și de bărbați, până la vederea primei păsări călătoare și se agață în pom, pentru noroc, motiv pentru care în parcuri, primăvara, veți vedea mulțime de mărțișoare agățate.

Litoral, descoperiți acum cele mai bune oferte

Știți că pe litoralul bulgăresc serviciile oferite sunt de calitate. Stațiunile care ne atrag, an de an, cu prețuri mici sunt: Roussalka, Balcic, Albena, Kranevo, Nisipurile de Aur, Riviera, Chayka, Sunny Day, Sf. Constantin si Elena, Obzor, Elenite, Sunny Beach, Nessebar, Pomorie și Sozopol. Iar până la venirea primăverii, ofertele pentru vară sunt atrăgătoare. În afară de sporturile acvatice și nautice la modă, așa cum sunt windsurf, parapante, parașute pe apă, schi pe apă, precum și cele de pe coastă, ca golful, volei, tenis și echitație, mai ales în Nessebar, Sozopol, Obzor, Balcic, Pomorie și Cranevo. Cei care iubesc satele de pescari și plajele sălbatice, pot da o fugă până la Kaliakra sau la Morska Zvesda (Steaua de Mare).

Bulgaria are 110 stațiuni, dintre care36 sunt de importanță națională și 68 de importanță locală.

Ce mâncăm, ce bem

Bulgarii au cele mai bune ciorbe, sarmale, dar și niște salate fabuloase, în care brânza ocupă un loc principal. Dacă ajungeți la Sofia, cereți Shopska salata, despre aceasta se spune că este mâncarea ce definește Bulgaria. Banitsa este un desert răcoritor, ce seamănă cu plăcinta cu brânză dulce de la noi, iar

Lukanka este uncârnat foarte aromat, numai bun de servit cu rachiu, bere sau vin, în funcție de sezon. Nu uitați de ayran și de boza, ca băuturi răcoritoare.

Monumente UNESCO

Bulgaria are nu mai puțin de 9 monumente înscrise pe lista mondială a monumentelor protejate de UNESCO, noi avem doar 7.

– Biserica Boyana

– Călărețul Madara

– Biserica din stâncă de la Ivanovo

– Mormântul tracic al lui Kazanlak

– Orașul  antic Nessebar

– Parcul Național Pirin

– Mânăstirea Rila

– Rezervația Naturală Srebena

– Mormântul Tracic al lui Sveshtari

De neratat:

– Mânăstirea Aladzha, de lângă Varna – mânăstire construită într-o peșteră și înconjurată de pădure.

– Alpinism pe munții Balkan, Rila, Pirin și Rhodope.

– Un sejur într-una dintre numeroasele stațiuni balneoclimaterice ridicate în apropierea „izvoarelor sfinte ale Traciei”.

– Singurul gheizer din Bulgaria și din Europa continentală, care are 103 grade Celsius – Saparevo Banya. 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Editorial 0 Comments

Norok Oktoberfest – festivalul berii germane din Parcul Tineretului la a treia ediţie

Parcul Tineretului (intrarea din B-dul Şincai) va găzdui, între 19 şi 22 septembrie, cea de-a treia ediţie a Norok Oktoberfest – Festivalul berii germane 2013. Pe o suprafaţă totală de

Editorial 0 Comments

Bursa şi Forumul de Turism Balnear de la Saturn

  Pentru a ne pregăti cum se cuvine de iarnă și mai ales pentru sezonul 2014, Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România a organizat în perioada 4-7 septembrie, la

Editorial 0 Comments

Delta Văcărești va deveni parc natural

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a dat aviz pozitiv în vederea instituirii protecției în zona Văcărești din capitală. Documentul va întregi dosarul de declarare a ariei protejate „Parcul Natural

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta