Bogdan Budai, autostopistul care te învață cum să călătorești fără bani

Bogdan Budai, autostopistul care te învață cum să călătorești fără bani

Bogdan Budai are 26 de ani, este de loc din Hunedoara, dar are 20 de „acasă” prin Europa, prin locurile pe unde a ajuns cu autostopul sau cu proiectele de voluntariat. După 11 ani de călătorit cu „ia-mă, nene” și trei de străbătut Europa, Bogdan îi învață acum și pe alții cum să călătorească fără bani.

La 14 ani, Bogdan a învățat ce este voluntariatul printr-o primă activitate organizată de diriginta sa: colectarea gunoaielor din orășelul natal. La 16 ani, băiatul era îndrăgostit până peste cap de o fată care locuia la 100 de kilometri distanță de el, așa că s-a adaptat și a găsit o soluție prin care să ajungă repede și gratis la iubita lui: autostopul. Aceste două tipuri de experiențe aveau să-i devină, mai târziu, stil de viață.

Bogdan Budai, autostopistul care te învață cum să călătorești fără bani

La sfârșitul anului 2012, pe când era student și angajat la o multinațională în Timișoara, Bogdan a cunoscut în momente diferite două fete care i-au povestit despre aventurile lor prin Europa, cu autostopul și fără bani. Pentru Bogdan a reprezentat un mesaj clar faptul că a auzit două povești asemănătoare în doar o lună. Iar când la începutul lui 2013 l-a mai întâlnit și pe Josh, un canadian care călătorea prin Europa deja de șapte luni, a făcut atunci cu acesta o înțelegere: „Atunci am promis că dacă până la sfârșitul lunii voi găsi unde să fac voluntariat, îmi dau demisia”, povestește băiatul. Și a găsit, în Ungaria.

Atunci a învățat cum să-și facă corect un rucsac, ce să ia și la ce să renunțe, a donat restul lucrurilor rămase, și-a luat 500 de euro și dus a fost (în primul an a cheltuit 300 de euro, mai mult din cauză că fuma).

A grădinărit, a avut grijă de pisici, a organizat un festival de jonglerie, a făcut jocuri pentru o comunitate de romi, a fost recepționer la un hostel, a avut grijă de albine, a vopsit un acoperiș și câte și mai câte n-a făcut prin Ungaria, Croaţia, Slovenia, Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Anglia, Germania și Austria.

După aproape trei ani, Bogdan s-a întors în România și ține evenimente prin țară în care îi învață pe cei dornici de experiențe noi cum să călătorească fără bani.

Bogdan Budai, autostopistul care te învață cum să călătorești fără bani

Comori oferite de un aventurier pentru cei care vor să călătorească aproape gratis

Bogdan Budai le vorbește românilor și străinilor despre experiențele pe care le-a avut dar, mai ales, despre site-urile, programele și platformele care i-au făcut viața mai ușoară în această perioadă.

Presărate cu povești despre peripețiile sale, cu mirări ale altor culturi și cu sfaturi, evenimentele „Cum să călătorim fără bani” le furnizează participanților resurse prețioase. De exemplu:

Youth in action înseamnă proiecte de 10 până la 20 de zile prin care ai totul asigurat, de la cazare, masă și transport. Programul se adresează tinerilor între 14 și 30 de ani.

EVS – faci voluntariat într-un ONG dintr-o altă țară, pe o perioadă între o lună și 12 luni, timp în care trebuie să pui în practică un proiect personal. Ai asigurat transportul până acolo și înapoi, bani de buzunar, mâncare, cazare, lecții de limbă și asigurare medicală.

AIESEC este o organizație internațională, condusă de studenţi şi proaspăt absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior. Membrii săi sunt interesați de probleme globale, leadership şi management. Oferă proiecte de voluntariat în 120 de țări, pe o perioadă cuprinsă între șase și opt săptămâni.

Helpx.net, Workaway.info, Wwoof.net sunt câteva platforme prin care îți poți oferi serviciile de voluntariat la schimb pentru cazare și mâncare într-o țară străină. Lucrezi alături de gazdele tale în grădinărit, în gospodărie sau în afacerea familiei, între patru și șase ore pe zi, cinci zile pe săptămână.

Findacrew.net este varianta pentru cei care vor să treacă o mare sau un ocean, adică autostop pe bărci, yachturi și alte ambarcațiuni. În schimb, îi ajuți pe marinari.

CouchSurfing este un serviciu prin care oricine poate pune la dispoziția unui călător un pat, o canapea sau chiar o podea gratuit, primind în schimb povești și informații despre alte culturi.

Trustedhousesitters.com înseamnă să ai grijă de o casă în lipsa proprietarilor. Așa, tu ai unde să dormi, iar pisicile rămase singure acasă n-o să moară de foame.

Hitchwiki.org este un site care oferă tot felul de sfaturi pentru cei care călătoresc cu autostopul, dar mai ales oferă o hartă actualizată în timp real cu locuri bune de stat pentru autostop.

Urmărește pagina de Facebook Worldwide Hitchhiker pentru a vedea în ce oraș a poposit Bogdan ca să-i învețe pe oameni cum să călătorească gratuit.

Bogdan Budai, autostopistul care te învață cum să călătorești fără bani

Autor: Oana Racheleanu

Material publicat în ediția de iunie 2017 a ziarului Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

EVENIMENTELE LUNII 0 Comments

50 de cai înscriși la Cupa României la Dresaj

În perioada 14-16 august 2015 vor avea loc în Snagov, județul Ilfov, Cupa României la Dresaj și Cupa Steaua Bucureşti la Dresaj Seniori. Organizate de Clubul de Echitație Equestria, alături

La pas prin lume 0 Comments

Instructorul de surf Tiberiu Balica duce românii pe cele mai însorite plaje

Cum ar fi dacă ai putea să spui că lucrezi și ești în vacanță în același timp? Biroul lui Tiberiu Balica este pe plajele din Insulele Canare, Portugalia, Peru şi

Vacante active 0 Comments

O lume a naturii într-o ţară a modernului

Atunci când alegem o destinaţie de vacanţă, gândul ne poartă către plaje însorite, ape cristaline, fructe exotice şi shopping. Ei bine, dacă nu vă deranjează un zbor mai lung cu

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta