Casa Experimentelor, locul unde știinţa se joacă. Pentru curioși de la 3 la 99 de ani
Bănuiesc că, în momentul ăsta, în mintea ta, știința și distracția n-au cum să meargă mână în mână. O să-mi spui că cele două sunt ca apa și uleiul, că nu este posibil ca ceva plictisitor și complicat să aibă un punct comun cu altceva care face timpul să zboare fără să-ți dai seama. Casa Experimentelor tocmai asta vrea să demonstreze. Că știința poate fi distractivă, iar noțiunile de fizică, matematică, biologie și magnetism pot fi înțelese cu ajutorul jocurilor. Ai 100 de experimente să te convingi că nu bat câmpii.
Casa Experimentelor s-a născut din dorința de a face știința mai atractivă în rândul copiilor, iar matematica, fizica, chimia sau biologia, care sunt tratate la școală într-un mod abstract, să prindă aici viață.
Ideea mi s-a părut fascinantă, chiar dacă am trecut de ceva vreme de vârsta copilăriei, așa că mi-am făcut programare și m-am prezentat la ora fixată, nerăbdătoare să vizitez laboratorul de 500 de metri pătrați aflat pe Calea Vitan 242, vizavi de târgul Autovit din Capitală.
Acum pot spune, cu mâna pe inimă, că m-am distrat mai ceva decât puștii de clasa a 3-a care aveau programare la aceeași oră. Am format figurine în nisip cu ajutorul sunetului, am văzut cum iau naștere valurile, am desenat o căsuță în oglindă (n-aveți idee cât de greu poate fi!), m-am „odihnit” pe un pat cu 2.000 de cuie și mi-am văzut mâinile 3D într-un panou. În plus, m-am minunat de imaginea care mă urmărea, indiferent unde pășeam, de iluziile optice menite să-ți ridice semne de întrebare și de bara dreaptă care trece printr-o linie curbă desenată într-un panou. Și câte n-am mai testat în cele 2 ore cât a durat vizita!
Cel mai important mi s-a părut că fiecare experiment are alături și un fel de fișă de prezentare, care conține instrucțiunile și o explicație a fenomenului. Adică te distrezi, dar trebuie să găsești și niște răspunsuri la „Cum Dumnezeu?” „De ce nu mă înțeapă cuiele?” și „Cum de levitează titirezul ăsta?”.
În plus, dacă nu te lămuresc explicațiile scrise, găsești la tot pasul voluntari care te pot îndruma sau te pot lămuri, la nevoie. Vedetele acestui loc, unde întotdeauna se formează cozi, sunt Patul Fakirului (cel din care ies 2.000 de cuie și nu te înțeapă), Liftul lui Munchaussen (o rachetă în care te ridici singur până la tavan), Banda lui Moebius (banda cu o singură suprafață), Fanta hiperbolică (unde te întrebi cum de trece o bară dreaptă printr-o fantă curbă), Teorema lui Pitagora, bobina Tesla (instrument care creează mini-fulgere) și Generatorul Van de Graaff (pe care mulți îl folosesc pentru a-și „coafa” părul).
Găsești însă multe alte lucruri interesante, pe care ai voie să le experimentezi. Pentru că la Casa Experimentelor – primul centru ştiinţific non-profit din România – tocmai asta e idea promovată: „Pune mâna și testează!”. Altfel spus, este ca un fel de laborator al lui Dexter, în care nu ai voie să stai cu mâinile în sân și în care nu strigă nimeni după tine să nu atingi obiectele.
Petrecere altfel la Casa Experimentelor
Casa Experimentelor se transformă, la nevoie, și în spațiu de petreceri pentru cei care vor o zi memorabilă de naștere sau una onomastică. Unul dintre cele trei workshop-uri se poate desfășura numai pentru tine și prietenii tăi, ca să te simți special, iar în Party Room poți să pui mese-ntinse pentru o oră și jumătate.
După ce ai mâncat bine, te așteaptă o zi întreagă de joacă în spațiul expozițional, alături de alți vizitatori. Taxa este de 240 de lei pentru organizarea petrecerii de luni până vineri și 300 de lei în weekend. Există însă și o restricție: numărul petrecăreților nu trebuie să fie mai mare de 24.
Poți participa la workshop-uri
Ceară – foc – fitil
Domeniul: Fizică
Ce arde, de fapt, într-o lumânare? După ce arde, unde a dispărut? Ce rezultă din ardere?
Potrivit pentru următoarele clase: de la clasa I până la clasa a X-a (nivelul este adaptat în funcție de clasă).
Puterea Nimicului
Domeniul: Fizică
Ne înconjoară și ne apasă, ne presează! De ce nu ne doare? Dacă nu ar mai fi ce s-ar întâmpla? Ce este acest NIMIC? Cât este el de puternic? Potrivit pentru următoarele clase: învățământ gimnazial clasele VI – VIII, învățământ liceal, clasele IX – X (în fiecare caz, nivelul este ajustat adecvat).
Unde! Unde?
Domeniul: Fizică
Cum funcționează cuptorul cu microunde? Și de ce nu ar trebui să utilizați obiecte metalice într-un cuptor cu microunde? Un studiu pe care nu aveți voie să-l faceți acasă! Potrivit pentru elevii de clasa a VII-a.
Vizita la Casa Experimentelor
Accesul pentru vizitarea Casei Experimentelor este gratuit până pe 30 iunie, dar există o donație sugerată de 20 de lei. Acești bani vor fi folosiți pentru întreținerea aparatelor și dezvoltarea unor noi experimente.
Înainte de vizită este obligatoriu să-ți faci rezervare însă, pe www.casaexperimentelor.ro. Programul este de luni până duminică, în intervalul orar 9:00 – 19:00. Casa Experimentelor se adresează tuturor vizitatorilor de la +3 la +99 ani. Fotografiatul și filmatul cu aparate de specialitate se face contra unei taxe de 50 de lei plătită la recepție.
Text: Oana Racheleanu
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
5 beneficii ale vacanței la țară
E perioada în care fiecare dintre noi ne întoarcem cu gândul la copilărie, la poveștile bunicilor și jinduim să retrăim acele momente. Iar dacă avem câteva zile libere și ceva
„Mergeți la teatru să vă mai rupeți de problemele cotidiene și să puteți explora o altă lume!”
Interviu cu o tânără actriță: OANA-GABRIELA DRĂGHICI Turism Club: Dragă Oana, pe blogul tău, am găsit aceste vorbe și mi-au plăcut foarte mult (“Am crezut că ai nevoie de evenimente fantastice
Legume umplute cu grâu
Vine primăvara, e post și vrem să facem o cură de sănătate. Iată o rețetă din Ialomița, plină de savoare și vitamine.
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!