De ce iarna în Munții Rodnei? Pentru că… WOW!!!

De ce iarna în Munții Rodnei? Pentru că… WOW!!!

Acesta este primul răspuns normal care vine în mintea celui care ajunge iarna în Munții Rodnei. Masivele sunt, de obicei, acoperite cu un strat de zăpadă încă de la sfârşitul lunii octombrie, așa că se poate spune că aici, iarna vine toamna. Ne putem bucura de peisajele de basm într-o tură care începe la satul Rodna, spre Valea Vinului şi Şaua Curăţel.

Pornim din satul Rodna, iar în centru, peste drum de biserică vedem indicatorul spre satul Valea Vinului. Până acolo sunt 9 km. Părăsim drumul principal şi după aproximativ 150 de metri găsim pe partea stângă a drumului un indicator turistic care marchează desprinderea marcajului punct albastru (traseu 24) înspre dreapta. Punctul albastru va urma un traseu pitoresc ţinând culmea până în vârf de munte, adică până în Şaua cu Lac, şa aflată sub Vârful Ineu.

Cei 9 km care ne despart de Valea Vinului pot fi parcurși și cu maşina, drumul fiind destul de bun. Până în zona ultimelor case mai mergem aproximativ 2 km. Lângă podul pe sub care apele Izvorului Roşu ajung în Valea Baia, întâlnim un nou pilon turistic (intersecţia poartă numele La Gatere). Marcajul nostru, triunghiul roşu, continuă înspre est, iar înspre nord-vest începe un nou traseu: triunghiul albastru – traseul 25.

Cei aflaţi în căutarea unui loc de cazare, imediat după pod pot zări pensiunea Suzy. Dacă timpul ne permite, putem vizita casa memorială Reményik Sándor. În incinta pensiunii se află şi o parcare, semn că e momentul să începem drumeţia la picior.

Drumul se îngustează brusc, urmează porţiuni în care apele şi-au croit drum printre stânci (Strâmtoarea Dracului). În următoarele 45 de minute apele Izvorului Băilor curg în partea dreaptă, a venit momentul în care va trebui să le trecem. Zărim puntea, însă constatăm că apariţia unui nou drum care continuă înspre nord a îngreunat puţin accesul la ea.

Ajungem la un indicator. Acesta are două săgeţi pe el: una spre dreapta marcând varianta de iarnă a triunghiului roşu (timp: 1 ½ h până în culme), cealaltă spre stânga marcând varianta de vară (1 h). Cea de iarnă continuă prin pădure până în culme, cam la 1 km spre sud, faţă de locul în care va ajunge varianta de vară.

Dacă alegem varianta de vară, vom continua încă o bucată prin pădure. La ieşirea din pădure trecem exact prin perimetrul unui stâne. Ieşirea în culme este anunţată prin apropierea de un pilon turistic. De aici, intersectăm punctul albastru (traseu 24) ce vine dinspre sud şi continuă pe Muntele Curăţel.

Refugiu nou-nouț în zona Șaua Gărgălău

Iarna decembrie 2019 – februarie 2020 găsește inaugurat un nou refugiu, un adăpost care poate face diferența dintre viață și moarte în cazul unor fenomene neprevăzute pe creasta Munților Rodnei, zona Șaua Gărgălău.

A fost finalizat în proporție de 90% după ce 10 tone de materiale necesare construcției au fost transporate cu elicopterul Mi-17 nr. 108 care a efectuat o misiune în sprijinul Salvamont Borsa. Refugiul este amplasat la o altitudine de 1.850 m, coordonate gps 47°34’16.7˝N / 24°47’46.9˝E.

Refugiul are la bază avizul favorabil nr. 983/ 21.08.2018 emis pe numele „Hai Pe Munte Iași – Oficial”, de către Consiliul Științific al Parcului Munții Rodnei.

Construcția face parte dintr-un proiect mai amplu demarat de Asociația „Hai pe Munte Iași”, în anul 2015, cu un adăpost de urgență în zona Ineu, continuat în anul 2017 cu primul refugiu de acest model în zona Șaua între Izvoare/ La Cărți și se va încheia cu un al treilea, asemănător, în zona Ineu.

Construcția a fost realizată de membri și simpatizanți ai „Hai Pe Munte Iași – Oficial”, voluntari mobilizați de Salvamont Bistrița-Năsăud, Club Montan Echipa De Munte și Salvamont Borșa. Acest refugiu nu putea fi realizat fără ajutorul important dat de Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. și Asociația Salvatorilor Montani Borșa. Am fost susținuți financiar de Asociația Ghizilor Din Bucovina, cât și de multe entități fizice și juridice care au efectuat donații.

“Pentru un turism de masă, clipe frumoase în natură, recomandăm abordarea munților de pe Valea Bistriței Aurii de pe care se deschid numeroase văi care sunt parcurse de drumuri forestiere cu lățime mare pentru a practica schiul de tură sau drumeție cu tălpici (rachete). Valea Putredu, Valea Lala, trasee ușor de parcurs. O altă abordare mai comodă este din Pasul Prislop, de unde se merge cu telescaunul până în Vf. Stiol, unde se află și refugiul inaugurat anul trecut, apoi în drumeție sau schi de tură, până la intararea în Rezervația Naturală a Munților Rodnei, Taul Știol, Șaua Gărgălău”, ne spune ing. Alexandru Csapo, Ghid Național de Turism/ Salvamont Borșa, sportiv de performanță, căruia îi mulțumim pentru recomandarea unei destinații turistice de excelență pentru turismul de iarnă.

Material realizat de specialiștii Cedes Cercetare Dezvoltare

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

La Piatra Neamt pentru cea de-a IV-a editie a Congresului European de Turism Rural

In perioada 7-10 octombrie, municipiul Piatra Neamt a adus In atentia romanilor tema editii din acest an a Congresului European de Turism Rural – „Turismul inovativ – o noua viata

Turist in Romania 0 Comments

Cetatea Dacica Costeşti, Hunedoara

Satul Costeşti, comuna Orăştioara de Sus (jud. Hunedoara), adăposteşte pe dealul numit “Cetăţuia”, la o altitudine de 561 metri, una dintre cele mai însemnate cetăţi dacice din ultimele două secole

Turist in Romania 0 Comments

Grand Hotel Continental obtine Premiul de Excelenţă Trip Advisor

Cunoscutul site de turism TripAdvisor.com, care asistă clienţii în colectarea de informaţii, comentarii şi opinii legate de călătorie, a dat publicităţii topurile celor mai bune hoteluri din diferite ţări. Topul

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta