„Experience Bucharest”, evenimentul prin care străinii văd Bucureștiul autentic

„Experience Bucharest”, evenimentul prin care străinii văd Bucureștiul autentic

Bucureștiul îi uimește, fără îndoială, pe turiștii străini prin clădirile părăsite ce contrastează cu cele noi, luxoase, prin ospitalitatea și prietenia celor ce locuiesc în Capitală, prin petrecerile care se încing seara prin cluburi sau prin oazele de natură găsite ici colo. Însă Bucureștiul este încă, pentru turiștii străini, o destinație de tranzit. Dacă tot sunt în zonă, petrec și aici două, trei zile, apoi își văd de drum. Un grup de tineri voluntari implicați în diverse inițiative în domeniul turismului au de gând să schimbe asta prin „Experience Bucharest”, eveniment ce va aduce capitala României în atenția a aproximativ 20 de milioane de oameni din întreaga lume.

În decembrie 2016 se năștea în mintea lui Tudor Maxim, proprietarul a două hosteluri, ideea de a crea un eveniment care să așeze Bucureștiul pe harta destinațiilor preferate din Europa de Est de turiștii și călătorii independenți și de a crea conținut de calitate despre Capitala României. Planul inițial, să le ofere experiențe autentice unor oameni ce sunt citiți și urmăriți regulat de un număr mare de persoane, a rămas în picioare și a prins ușor contur, nume și dată: Experience Bucharest, 12 – 16 mai 2017.

„Experience Bucharest”, evenimentul prin care străinii văd Bucureștiul autentic

Tudor și Anda Maxim

I s-au alăturat încă aproximativ 50 de voluntari din domenii precum turism, PR, marketing, branding, aplicații de travel, hotelieri, agenții de turism, hosteluri, baruri, transport și altele, s-au organizat pe șapte echipe coordonate de către un lider și fiecare s-a ocupat de altceva.

„Așa îmi place mie, să ne adunăm și să facem lucruri mult mai mari împreună decât am putea face separat”, își explică Tudor motivația.

Un criteriu important de selecție al participanților la Experience Bucharest a fost ca aceștia să aibă minimum 10.000 de followeri, cititori sau subscriberi pe un canal de social media (blog, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube).

„Experience Bucharest”, evenimentul prin care străinii văd Bucureștiul autentic

500 de persoane de peste tot din lume, care îndeplineau această condiție, au aplicat pentru participarea la eveniment, însă numai 100 au fost selectate, iar din acestea 60 au confirmat prezența la eveniment. Cei selectați au toate cheltuielile acoperite, mai puțin biletele de avion, iar cei 20 de top influenceri vor avea absolut totul din partea organizatorilor. Bugetul acestui eveniment a fost zero, grație parteneriatelor încheiate. La eveniment vor participa și 40 de comunicatori români și încă 20 de persoane din cele care au aplicat inițial și care au plătit 200 de euro pentru înscriere.

„Împreună vor avea parte de experiențe alternative și de tururi care nu se regăsesc în ghidurile de călătorie”, a completat bărbatul. „Cred că o să ajungem cam la 20 de milioane de oameni adunați de la cei care vin, plus mass media naționale și internaționale. Vom crea mult conținut valoros care va promova Bucureștiul”.

Conferință de bune practici

În prima zi a evenimentului are loc o conferință la Palatul Parlamentului destinată tuturor persoanelor ce activează în domeniul turismului sau în domenii conexe. Vor participa cei 100 de bloggeri, vloggeri, snapchatters și influenceri din toată lumea și 100 de creatori de conținut din România. Cei 11 speakeri veniți din Portgalia, Statele Unite, Canada, Cipru și România, care cumulează în jur de cinci milioane de followeri, vor vorbi despre cele mai bune practici de marketing în turism, social media, branding-ul unei destinații turistice și trendurile în turism de peste tot din lume.

Înscrierile la conferință se fac până pe 10 mai, iar prețul este de 50 de euro.

Tururi și activități de experimentat în București

„Experience Bucharest”, evenimentul prin care străinii văd Bucureștiul autentic

Voluntarii „Experience Bucharest” au creat 40 de tururi și variante de activități, astfel ca invitații să poată vedea partea autentică a Capitalei României. Ziua, vor participa la acestea în grupuri mici, de maximum 10 persoane, apoi seara toți invitații se vor reuni la cine cu mâncăruri tradiționale, petreceri în sky bar-uri sau în cluburi și la degustări de vinuri.

„Seara vrem să îi aducem pe toți la un loc ca să schimbe impresii și ca să realizeze multitudinea de motive pentru care să vii în București mai mult de trei zile”, a mai spus Tudor Maxim.

Exemple de tururi și activități

 • Turul bisericilor mutate
 • Turul Bucureștiul boem
 • Turul clădirilor evreiești
 • Tururi cu bicicletele
 • Turul muzicii clasice (Festivalul Enescu)
 • Turul cartierului Pantelimon
 • Turul clădirilor părăsite
 • Turul comunismului
 • Turul romilor
 • Vizită la Casa Poporului
 • Vizită Delta Văcărești

„Experience Bucharest”, evenimentul prin care străinii văd Bucureștiul autentic

 • Vizită Muzeul Satului
 • Vizită la Muzeul Țăranului Român
 • Vizită la Cimitirul Bellu
 • Excursii de o zi la Mogoșoaia și Snagov
 • Treasure Hunt prin Centrul Vechi, Cotroceni și Cartierul Armenesc
 • Atelier de gătit (tematica: usturoiul)
 • Atelier de artă stradală

„Experience Bucharest”, evenimentul prin care străinii văd Bucureștiul autentic

Știați că…

Durata medie a şederii în luna noiembrie 2016 în unitățile de cazare din România a fost de 2,2 zile la turiştii români şi 1,8 zile la turiştii străini? Cam scurtă șederea, nu?

Text: Oana Racheleanu; Foto: Dan Mihai Bălănescu, Claudiu Maxim, Ionelia Vlad, Marius Dincă, Tudor Maxim.
Articol publicat în ediția de mai 2017 a ziarului Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

De Ziua Femeii, Tap Portugal oferă cadouri

În perioada 12-21 martie, TAP Portugal oferă o promoţie de neratat, bazată – aşa cum clienţii fideli sunt deja obişnuiţi -, pe un discount din tariful final, de 15-20%, pentru

Turist in Romania 0 Comments

Din comorile munților Călimani

Rezervaţia Piatra Cuşmei este o stâncă masivă ce seamănă cu o cupolă în formă de căciulă. Alături de ea se află Piatra Scrisă (1931 m), singurul loc din ţară unde

Turist in Romania 0 Comments

Morile de apă de la Rudăria

La poalele Munților Almajului, în Rudăria, se află cel mai mare parc mulinologic din sudul Europei. Acolo veți descoperi peste 20 de mori de apă, presărate de-a lungul râului Rudăria.

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta