De Înviere, aducem în case lumină și sfințim bucatele

De Înviere, aducem în case lumină și sfințim bucatele

Biserica ne învață că, dintre toate minunile Mântuitorului, cea mai mare și mai uimitoare este propria Sa Înviere din morți. Se spune că aceasta este, în același timp, și cea mai puternică dovadă despre dumnezeirea Sa și despre divinitatea creștinismului.

icoana luminata

 • Sfintele Paști – cea mai mare sărbătoare împărătească

Învierea Mântuitorului – sau Sfintele Paști -, serbată în noaptea de sâmbătă – 30 aprilie spre duminică – 1 Mai, este cea mai de seamă dintre Sărbătorile Împărătești și guvernează întocmirea întregului ciclu de sărbători al anului bisericesc. Cuvântul Paști (folosit, de obicei, la plural) este de origine evreiască (provine din ”Pesah” = ”trecere” și se referă la sărbătoarea lor anuală în amintirea trecerii prin Marea Roșie și a eliberării lor din robia Egiptului).

 • Tradiții…

Paștele este prăznuit ca o zi de bucurie: bucuria pentru Învierea Domnului, marele eveniment din istoria mântuirii noastre, care stă la temelia credinței și a Bisericii creștine.
Noaptea Învierii se petrece în biserici, în priveghere și rugăciune. Momentul este întâmpinat cu cântări de bucurie, cu săvârșirea Sfintei Jertfe (prefacerea pâinii și a vinului în Sfântul Trup și Sfântul Sânge al Mântuitorului) și cu lumini multe, semn al luminării duhovnicești.
În primele secole, în această noapte sfântă avea loc botezul catehumenilor (adulții care așteptau să primească această Taină Sfântă), însă tradiția se mai păstrează în prezent doar în rândul catolicilor, Papa oficiind an de an, de Înviere, astfel de ceremonii.

 • Ce ducem la biserică
  în noaptea Învierii?

Bucate specifice acestei sărbători – pâine dulce (pască), brânză, carne – mai ales de miel, ouă roșii. Toate acestea se binecuvântează de către preot și se împart apoi săracilor sau celorlalți creștini.

 • Cum ne purtăm?

Tradiția cere ca, din prima zi a Învierii (duminică) și până la Înălțare, să ne salutăm spunând ”Hristos a înviat!”, ”Adevărat a înviat!”. De asemenea, în Duminica Învierii Domnului este bine să ne cerem iertare unii altora, pentru greșelile pe care le-am făcut de-a lungul timpului. «

 • După Paște urmează Săptămâna Luminată
  sau «Raiul anului bisericesc»

lumanari aprinseSăptămâna Luminată urmează după Învierea Domnului și se încheie cu Duminica Sfântului Apostol Toma. Iată ce ne sfătuiesc preoții să facem (sau să nu facem) în aceste zile.
Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile, la Pogorârea Duhului Sfânt.

 • De ce este numită astfel?

Cele șapte zile de după Înviere sunt numite Săptămâna Luminată, deoarece această perioadă stă sub semnul luminii izvorâte din mormântul lui Iisus Hristos, prima slujbă a ei începând prin cuvintele ”Veniţi de luaţi lumină!”.  Pentru a-i sublinia importanța i se zice și ”Raiul anului bisericesc”.

 • Ce nu se face în această săptămână

– Sfinţii Părinţi interziceau participarea creștinilor la spectacolele, jocurile și petrecerile păgâne, unii, oprind chiar lucrul în cursul ei.
– Nu se postește.
– Nu se fac pomeniri pentru cei adormiţi.
– Nu se săvârșesc cununii.
– Sunt interzise metaniile (îngenuncherile) în biserici și în timpul rugăciunilor particulare. «

 • Slujbele sunt mai scurte,
  dar mai frumoase

Toate cântările și citirile din aceste zile fac referire directă la Învierea Mântuitorului din morţi. Nu se fac acum pomeniri de sfinţi, întrucât slujbele sfinţilor din această perioadă sunt mutate în alte zile din an. De aceea, slujbele sunt mai scurte, dar mai frumoase, fiind săvârșite după rânduiala din Noaptea Învierii. Ușile Împărătești ale Altarului rămân permanent deschise, ceea ce simbolizează piatra răsturnată de la mormântul Mântuitorului, dar și ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morţii lui Iisus. Nu există nici o deosebire între slujbele de luni, de marţi sau din zilele următoare. Ba mai mult, și slujba înmormântării se săvârșește tot după rânduiala din Noaptea Învierii. Deci totul stă sub semnul bucuriei izvorâte din mormântul lui Iisus Hristos.

 • Ce se face în Vinerea
  Izvorului Tămăduirii

În vinerea din Săptămâna Luminată se prăznuiește, în Biserică, una dintre minunile săvârșite de Maica Domnului, care ne arată rolul Fecioarei în istoria mântuirii (Leon cel Mare, înainte de a ajunge împărat, plimbându-se printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, după ce i s-a arătat Precurata Maică, la îndemnul acesteia, a găsit un izvor din care i-a dat să bea unui orb, acesta vindecându-se. Ulterior a construit lângă acel izvor o biserică închinată Fecioarei).
După Sfânta Liturghie se săvârșește sfinţirea mică a apei (aghiasma mică) în biserici sau la fântâni și izvoare. În unele locuri preoţii merg pe la casele credincioșilor, pe care le sfinţesc și le binecuvântează.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

EVENIMENTELE LUNII 0 Comments

“ TEIBELE și DEMONUL EI “, “STELE RĂTĂCITOARE” de PURIM și PESAH ……la Teatrul Evreiesc de Stat

Sărbătoarea Destinului (Purimul) e singura sărbătoare laică a Evreilor – celebrată în data de 14 Adar, conform Calendarului Evreiesc. Într-adevăr, în timp ce toate sărbătorile Evreieşti sunt legate de slujbe

EVENIMENTELE LUNII 0 Comments

Festivalul “FLORILE CEAHLĂULUI”-Piatra Neamț, 1-2 martie 2013

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ organizează la Piatra Neamț în perioada 24 februarie – 2 martie 2013, Festivalul concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri

EVENIMENTELE LUNII 0 Comments

Stagiunea de marți seara, ianuarie 2015

De peste 140 de ani, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu" dă pulsul vieții muzicale românești, în inima capitalei, la Ateneul Român, locul unde tradiția întâlnește modernitatea. Unul dintre scopurile

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta