Delicii bucovinene pentru orice anotimp

Delicii bucovinene pentru orice anotimp

 

Vacanţele în aşezările pitoreşti ale Bucovinei nu mai au nevoie de prezentare. Un ţinut înzestrat de Dumnezeu cu de toate, iubit de români şi preţuit de străini. Frumuseţea bisericilor, magia pădurilor şi aerul curat de munte umplu pensiuniile bucovinene şi, anual, mii de turişti adaugă Bucovina în desaga de minuni a călătoriilor prin lume.

Ne este dragă Bucovina. De la oameni, la obiceiuri şi case, nimic nu trece neobservat. Şi în inima acestei lumi minunate, bucatele tradiţionale sunt la loc de cinste. O bucătărie unică, ale cărei reţete se transmit deseori din generaţie în generaţie.

 

De vorbă cu bătrânii Bucovinei

În prima vizită în aceste aşezări am descoperit Bucovina cu inima şi am aflat obiceiuri din bătrâni păstrate cu sfinţenie şi în prezent. Şi însoţită de prieteni, am pornit către Racova, în vizită la casa bătrânească a rudelor. Pentru cine este născut şi crescut în mijlocul oraşului, acest satuc pierdut între dealuri reprezintă o oază de verdeaţă pe care o priveşti surprins. Părăsind drumul asfaltat, maşina urcă greoi o alee pietruită tăiată în verdele crud al dealului. Drumul, o provocarea evidentă chiar şi pentru cea mai fiabilă maşină, devine impracticabil în vreme de ninsoare sau ploaie. Şi înainte de a ne purta pe o pantă lină către sat, aleea se afundă în pădure. Un univers în care natura mai deţine şi acum controlul. Mergeam în vizită şi atunci, am luat cu noi prăjituri proaspete şi fructe. Bătrânii ne-au întâmpinat în faţa porţii. Nu îşi văzuseră nepoţii de multă vreme aşa că ne-au îmbrăţişat pe toţi ca fiind de-ai casei. Şi apoi ne-au aşezat la masă. Ne-au mulţumit de prăjituri şi ne-au invitat să ne înfruptăm din bucatele pregătite de ei dis de dimineaţă. Iar masa s-a umplut de boluri aburinde de borş de sfeclă, cu cartofii fierţi şi smântână din abundenţă, de tocinei, rasol scăldat în cremă de hrean şi pâine pe vatră. Un festin de arome şi culori cu adevărat năucitor. Şi în timp ce noi goleam cu năsaţ farfuriile, bătrânii ne-au povestit domol despre reţete şi ingrediente, să putem înţelege mai bine adevărata savoare a Bucovinei.

În regiune, la sate, oamenii folosesc bunătăţile naturii şi au păstrat obiceiul culesului şi al conservării alimentelor. Culeg din pădure hribii, îi folosesc pentru mâncăruri, la zacuscă sau murături, cultivă pomii de prune ( localnicii le numesc perje), cireşe şi vişine, pe care le întrebuinţează mai apoi la prăjituri, mâncăruri şi compoturi, păstrează peştele în scoarţă de brad. Între dealuri mănoase şi pârâurile limpezi, mâncarea gătită în casă este mai gustoasă decât în orice restaurant. Aici, o masă normală înseamnă să mănânci măcar 4-5 feluri, neincluzând desertul. Iar la final, am fost serviţi cu plăcintă de vişine şi psicladainiţă (cozonac copt de obicei, în perioada Paştelui, alcătuit din straturi de aluat separate de magiun, nucă, stafide, smochine şi rahat). Cumva, prăjiturile noastre cumpărate puteau primi, acum, cu indulgenţă, nota 5.

Dintre reţete tradiţionale ale regiunii

Bucătăria tradiţională a zonei a preluat în timp influenţe ruseşti, turceşti sau ungureşti însă şi-a păstrat de-a lungul secolelor unicitatea gastronomiei locale. De la faimoasa ciorbă rădăuţeană, la conopida cu maioneză şi borşul cu urechiuşe (umplute cu peşte afumat, hribi tăiaţi şi ceapă prăjită) în Bucovina, mâncarea proapăt gătită şi-a păstrat suveranitatea. Gospodinele gătesc zi de zi, cu legume şi carne proaspătă, cumpărată de la săteni, pentru a nu altera gustul cu produse conservate chimic. Din case nu lipseşte nicodată borşul şi tăieţei pregătiţi manual, smântâna culeasă din gura oalei sau borcanele cu hribi. Şi bineânţeles, ceaunul. Iar dintre mâncărurile preferate,  supa de vişine si de mere(aristocraţii sec.XVIII o serveau la ospeţele domneşti), friptura de porc presărată cu chimen şi servită cu jeleu de coacăze şi sărmăluţe bucovinene, învârtite în frunze de ştevie sau viţă-de-vie, ocupă locul de onoare. Şi pentru că în Bucovina pădurile au rezistat în lupta cu defrişările, aici veţi putea gusta cele mai savuroase bucate obţinute din hribi, hulubiţe, ghebe, opintici şi bureţi. Încercaţi negreşit puiul şi hribi cu smântâna, tochitura cu mămăliguţă şi brînză de oi, plăcintele poale-n brîu sau păstrăvul afumat la fum de cetină şi păstrat la hârzob de brad.

Din tradiţiile locale:

Ceaunul este cel mai important vas din gospodoriile ţărăneşti şi nu va lipsi din nici o casă bucovineană. Ceaunul cumpărat din târg, se arde în cuptor înainte de a fi folosit, se spală şi se întrebuinţează curat. Dacă din întâmplare ceaunul s-a murdărit înainte de întrebuinţare, acesta se sfinţeşte de către preot.

 

Все дороги вели к ""одному человеку, который ""промышлял подпольным опиумным бизнесом.

Эта встреча ""не была ни тайной, ни ""преднамеренной.

Ну, уж в школе ""вы точно такого не изучали.

Осмелюсь доложить, господин лейтенант, ""ходил за конфетами.

По ее телу ""прошла волна тепла, Этель поставила чашку и решила ""оставить этот мир.

У воды сидел ""на корточках мальчик-подросток и что-то стирал.

В большинстве достоверно засвидетельствованных случаев жестокость индейцев была ответом на какую-нибудь вопиющую несправедливость, ранее совершенную по отношению к ним, и пытка пленников являлась лишь возмездием.

К ней был присоединен кусок мыла, заколдованный тем же заклинанием, которое приводит в движение помело.

Вот так и без Божьей помощи можно накормить даже не тысячи, а миллионы "Скачать майнкрафт для игры по сети"людей.

Крыша покрыта толстым слоем снега, на входной двери большой плакат, предлагающий произвести бесплатный анализ характера.

Никак нет, господин обер-лейтенант, числа еще не хватает.

Оба заверяли, что они уж никак не могли ошибиться в счете.

Я раскаиваюсь в том, что поддался "Скачать игры для телефона для сенсорного экрана"гневу.

Именно против этого мы и боремся, заметил он.

Но, не сделав ""и трех шагов, остановился как вкопанный.

Эта патриархальная картина навела меня на размышления о кое-каких преимуществах единовластия в деревне, если не в образе "Скачать пауло коэльо мактуб"рабовладельца, то в духе Раппа13 и социальных экономистов.

Одно стремительное движение и их позвоночники ""хрустнули.

Не впервые я встречаюсь с этим.

Уже многие были убиты, многие ранены, когда, наконец, "взять кредит в связном"их волна откатилась.

Я пришел к контрольному зеркалу уже в первое утро Начала.

Виола думает, что она согласится выйти за него Это будет ужасно!

Ни одному из них ни по цвету лица, ни по ритму походки нельзя было дать больше пятидесяти.

Приглядевшись к предъявленной лошади, я подметил и прямую шею, и выпуклые, длинные мускулы ног.

Никто не беспокоил мать и сестру Карлоса ведь "Скачать песню до утра дан балан"они не должны были знать, что за ними неусыпно следят.

Лазерный прицел между тем продолжал действовать.

Твои уши знают то, что забыло все остальное тело.

Шимп готов был "Скачать игру на поиск предметов на русском языке"говорить о чем угодно, пока это не касалось его пребывания в комнате.

Таким образом, когда секретная служба Ее Величества спуталась с русскими агентами, и начальники отделов один за другим доверяли Москве самые потаенные британские секреты, эта группа обратилась к одному из своих.

На бензоколонке на Западном проспекте он нарочно зажал руку в двери машины, повторяя раны на руке молодой женщины-портье, пострадавшей от сильного бокового удара на стоянке своей гостиницы.

С той же величавой отрешенностью, в тишине, "Ромашки белые скачать песню"нарушаемой только скрипом ботинок, лорд Аффенхем провел посетителя по коридору и открыл дверь, из-за которой доносился звучный голос, вещавший что-то насчет слонов.

Ты "Краденое солнце" слышал от своего отца, сказала она.

Много лет назад этот "Молитвы на все случаи жизни" мир раскололся, породив "Муфта Полботинка и Моховая Борода" мир, в котором ты вырос и "Белый отряд" где этот мир является легендой.

Просто не спешу "Зверобой или Первая тропа войны" сообщить колдунцу-мономагу принца о нашей "Микеланджело" последней неудаче.

Они падали на одежду и "Сезон дикой охоты" липли к голым ногам, напоминая теплую влажную слизь.

Ох, тетушка Илит, "Разбудить смерть" я тебе очень признательна.

Неизвестно, что "Цирк" еще сказали бы "Ароматный хлеб 30 рецептов" собаки фу, но их перебил резкий щелчок.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

De vazut & savurat 0 Comments

Interviu cu un bucătar pasionat – Chef Florin Ivan

L-am cunoscut la Cherhanaua Ancora și pe bucătarul șef Florin Ivan, care a construit, alături de colaboratori, un meniu ce te duce imediat cu gândul la marea cea mare și

De vazut & savurat 0 Comments

Forbes a organizat o gală pentru cele mai cool branduri ale prezentului

Forbes România a organizat pe 20 noiembrie Gala Forbes COOL, eveniment care a adus în lumina reflectoarelor cele mai cool branduri ale prezentului și a marcat lansarea celei de-a treia

De vazut & savurat 0 Comments

Casa memorială “MIHAIL SADOVEANU”

La Fălticeni, fiecare turist ajunge în drumul său către inima Sucevei. Pentru mulţi, micul orăşel este un popas binevenit în călătoria către zonele turistice învecinate, uitând pe moment că aici,

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta