Atelierul AIEU/AMTU, locul unde ai parte de „mâncare plus ceva”

Atelierul AIEU/AMTU, locul unde ai parte de „mâncare plus ceva”

Atelierul AIEU/AMTU, de pe Brezoianu 53, este o casă cu un living mare și un balcon plin de plante și luminițe, care are vedere spre Cișmigiu. Acolo, Anca și Călin primesc iubitorii de artă, dornicii de a cunoaște oameni noi și gurmanzii topiți după mâncare bună.

Într-o discuție pe chat, Steluța îi zice lui Călin că prietena ei, Anca, știe să gătească și o face foarte bine. Bucuros că are o șansă să mănânce din nou puiul ală pe care îl mâncase în Franța, îi scrie înapoi: „Daaaa? Da’ ce-aș mânca un pui indian cu stafide și miere!”. Steluța îi transmite mesajul Ancăi, iar ea răspunde: „Da, că niște macaroane cu brânză îi stau în gât”. Steluța a făcut print screen, i-a trimis lui Călin, iar reacția lui a fost: „Da’ nu, că aș mânca și niște macaroane cu brânză”. Anca a gătit pentru Călin Tajine de pui, iar din ziua aia, de la începutul verii lui 2016, nu s-au mai despărțit.

Anca spune că e jumătate bănățeancă și jumătate ucraineano-dobrogeancă. A crescut de la 13 ani la Tulcea, cu o bunică ucraineană ce gătea mult și bine. Fata doar privea și apoi se bucura de bunătățile făcute de bunică. Mai târziu, la 18 ani, când a decis să intre în mănăstire, Ancăi i-a venit rândul la bucătărie și trebuia să gătească o mâncare pentru două zile.

„Ca să fac prima mea mâncare, mi-am adus aminte cum făcea mamaia. S-a terminat toată, rapid. De atunci am început să fiu des pe la bucătărie și să gătesc pentru lume multă”, a povestit femeia pentru Turism Club.

După doi ani a plecat de la mănăstire, dar a continuat să gătească pentru alții. Și mai târziu, când a avut primul copil, apoi pe al doilea, dar mai ales pentru zilele speciale când prietenii se adunau la ea pentru că știau că sigur are ceva bun de mâncare.

***

Călin a crescut în București și, atunci când studia arhitectura, a ochit un bloc de pe strada Ion Brezoianu. Aducea cu o casă, Waterfall House, a unui arhitect pe care el îl admira mult. Privea lung, din parcul Cișmigiu, către apartamentele cu balcoane mari și se întreba cum o fi să stai acolo? Cum o fi atmosfera? Oare cum arată înăuntru? Făcea un popas cu fiecare prieten cu care ajungea în parc, ca în fața unui obiectiv turistic.

Atelierul AIEU/AMTU, locul unde ai parte de „mâncare plus ceva”

Ateierul AIEU/AMTU face parte dintr-un tur cu tematica „home cooking”, organizat de Urban Adventures.

După ce Anca și Călin s-au cunoscut, și-au dat seama că își doreau același lucru: un atelier în care să-și poată expune lucrările, dar să și primească oameni. El face design de interior și de mobilier, arhitectură și fotografie, iar ea, pe lângă jobul într-o corporație, face pictură bizantină și, mai ales, gătește.

Au decis că trebuie să caute o casă mare pe care să o transforme în atelier. Anca s-a ocupat de căutări și, fără să știe, unul din locurile le care i le-a propus lui Călin era chiar un apartament în blocul care-l cucerise pe el în studenție.

***

Au adunat lucruri din trei case, a ei, a lui și a părinților lui, și au umplut cei 150 de metri pătrați ai apartamentului din strada Ion Brezoianu. Oamenii se adunau mereu la ei pentru că puteau găsi oricând ceva bun de mâncare, iar de aici n-a mai fost decât un pas până să se organizeze aniversări în livingul generos și pe balconul plin de luminițe și de instalații de-ale lui Călin și, în luni calde, de verdeață.

La sărbătorile din iarna lui 2017, cumnatul Ancăi, membru al filarmonicii pe atunci, a cântat colinde la chitară, în timp ce 20 de persoane stăteau absorbite pe covorașe de blăniță, în jurul șemineului, sau împrăștiate prin casă.

Atunci, o prietenă le-a spus gazdelor: „Aici tot timpul vine lume și nimeni nu plătește nimic. Hai să facem ceva evenimente.”

Atelierul AIEU/AMTU, locul unde ai parte de „mâncare plus ceva”

După trei aniversări, casa din Brezoianu 53 a găzduit, pe 24 martie 2018, fix de ziua lui Călin, un spectacol de teatru de sufragerie cu trei actrițe. Atunci spectatorii au mâncat prăjituri făcute de Anca și au băut ceai din servicii de cești vechi de 60, 70 de ani, pe care gazdele le-au adunat de pe la bunicile lor și ale altora. Apoi au urmat evenimente de stand up, zile cu narghilele, seri de filme, alte piese de teatru și alte aniversări. Prietenii și-au adus alți prieteni, s-a dus vorba, iar în casa lor erau mereu câțiva oameni noi.

„Ne-am dat seama că sunt foarte mulți oameni doritori de spații mai intime și să cunoască și alte moduri de a trăi. Care vor să vadă cum poți să fii fericit în mijlocul Bucureștiului, cu job de 10 ore, cu doi copii, cu toate cele pe cap. Avem mulți oameni care au învățat din experiența noastră și noi din ale lor”, spune ea.

Atelierul AIEU/AMTU, locul unde ai parte de „mâncare plus ceva”

„Eu am ajuns în momentul în care nu mai am ce să-mi doresc, că ce mi-am dorit am găsit. Singurele lucruri pe care mi le mai doresc sunt lucururi financiare, pretenții dubioase. De exemplu, să-mi schimb mașina. Fițe. Dar, în rest, toate chestiile profunde le-am obținut și e foarte mișto să trăiești atât de relaxat și atât de împlinit”, spune și el.

***

Ideea Atelierului AIEU/AMTU a plecat de la „mâncare plus ceva”, așa că, de fiecare dată, toată mâncarea de pe mese era făcută de Anca, fără niciun ajutor. De multe ori, înaintea unei aniversări, intra în bucătărie la 7 dimineața și ieșea târziu, pe la 1 noaptea, plină de sosuri și făină.

Orice chestie fac, lumea zice că e bună. Am primit mereu feedback bun și asta m-a încurajat. Mai ales când văd că se mănâncă tot, pentru că nu gătesc după rețete, ci după ce idei îmi vin mie”, spune femeia.

Însă o părere a cântărit, în mod special, mai mult decât altele.

„A venit patronul unui bar la mine în bucătărie și mi-a zis: «Eu mănânc la Adrian Hădean. Masă particulară, 100 de euro, dar îți gătește el acolo ce vrei tu. Dar de departe, de departe, mâncarea ta e cea mai bună mâncare de party-uri pe care am mâncat-o în viața mea”.

Atelierul AIEU/AMTU este deschis oricui vrea să cunoască oameni noi, să participe la evenimente, să lucreze de acolo sau, pur și simplu, să se relaxeze. Pentru viitor au în plan să organizeze cine romantice, cu lumânări, vin și mâncare sofisticată gătită de Anca.

„Numele atelierului a pornit dintr-o greșeală oarecum a noastră. Eu i-am scris pe chat «te iubesc» și ea, în loc să scrie «și eu», a scris «ai eu». Și eu am răspuns «am tu». Apoi mi-am spus, băi, ia stai puțin, că sună interesant. Jumătate din mine e la tine și invers. Eu am bucata ta și tu ai bucata mea. Și asta a fost și logica atelierului. Noi avem ceva frumos, hai să-l oferim și altora”.

„Nu facem profit din evenimentele astea, dar nu renunțăm pentru că întâlnim oameni mișto, cu povești faine și se leagă colaborări frumoase”, a spus Călin.

 

Text: Oana Racheleanu 

Foto: Tudor Călin/Atelier AMEU/AITU

Material publicat în ediția de august 2018 a ziarului printat Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

De vazut & savurat 0 Comments

SERVE Ceptura, acolo unde vinul se face cu pasiune

  Frumoasă zi de octombrie, cu soare strălucitor dar cu dinți, cât să porți cu eleganță o eșarfă la modă. Vizităm prima cramă privată din România, creată în 1995 de

De vazut & savurat 0 Comments

„Mergeți la teatru să vă mai rupeți de problemele cotidiene și să puteți explora o altă lume!”

Interviu cu o tânără actriță: OANA-GABRIELA DRĂGHICI Turism Club: Dragă Oana, pe blogul tău, am găsit aceste vorbe și mi-au plăcut foarte mult (“Am crezut că ai nevoie de evenimente fantastice

De vazut & savurat 0 Comments

Aici găsești vară chiar și… toamna

Dacă vrei soare, nu e timpul trecut. Încearcă una din plajele de la Marea Mediterană sau de la Adriatică Și ce dacă a venit toamna la noi! Mai sunt locuri

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta