Descoperiţi şi voi civilizaţia Cucuteni!

Descoperiţi şi voi civilizaţia Cucuteni!

Ştirile despre descoperirile arheologice recente ne fac astăzi, parcă mai mult decât odinioară, să ne gândim mai profund la civilizaţia umană. Cum erau oare cei care au locuit în aceste locuri cu mii şi mii de ani în urmă? Iar când obiecte rare sunt prezentate în expoziţii, mergem să le vedem cu ochii noştri şi să încercăm să aflăm mai multe.

„Încă de la începutul istoriei, omul s-a comportat ca o fiinţă coerentă, logică, totală, completă… Omul din paleolitic sau neolitic nu era un sălbatec. Prin expresiile lui religioase, prin miturile şi riturile lui, el avea un sens de la început.” Spusele lui Mircea Eliade ne fac să ne gândim cine erau oare acei oameni care, cu mii de ani în urmă, creau vase de ceramică uriaşe, cu forme aproape perfecte şi cu decoraţiuni pline de simboluri. Cultura Cucuteni reprezintă pentru cei mai mulţi dintre noi un fragment din cărţile de istorie. Dar atunci când aflăm că aceasta nu se înrudeşte cu niciuna din Europa, ci s-au găsit asemănări doar cu o veche cultură chineză, dar care a apărut o mie de ani mai târziu…

Mică lecţie de istorie

Cultura Cucuteni-Tripolia şi-a primit numele de la satul din apropierea Iaşiului unde au fost descoperite în anul 1884 primele vestigii ale acestei civilizaţii ce a precedat cu câteva sute de ani aşezări umane din Egipt şi Sumer. Cultura Cucuteni se întinde pe o suprafaţă de circa 35.000 km pătraţi, ce se află în prezent pe teritoriul nostru, al Republicii Moldova şi Ucrainei. Vasele de ceramică perfect realizate sunt spectaculoase, cu decoraţiuni elegante, în principal sub formă de spirală. Ceramica de Cucuteni este unică în Europa, singurele asemănări fiind găsite în China, dar la un mileniu distanţă în timp.

Statuete feminine valoroase

Pe lângă diferite vase, în satele moldovene s-au descoperit şi figuri feminine, decorate cu motive geometrice. Statuetele sunt în poziţie şezândă, în mare parte, şi se pare că aveau un rol ritualic, specialiştii vorbind despre cultul zeiţei mamă. Alte obiecte descoperite şi picturile de pe anumite vase le arată specialiştilor că această civilizaţie avea şi un cult al soarelui.

Ştiaţi că…

… anual, de 30 de ani, în Parcul Copou din Iaşi se desfăşoară Târgul Naţional de ceramică CUCUTENI 5000.

… anul acesta târgul a avut loc între 28 şi 30 iunie, şi a reunit meşteri olari din România, Republica Moldova şi Ucraina.

… meşteri olari din toată ţara s-au specializat în realizarea obiectelor din ceramică în stilul Cucuteni, renăscând aşadar o artă străveche.

… pe vasele de Cucuteni culorile predominante ale picturilor sunt alb, roşu şi negru, date mai ales de temperatura la care a fost ars vasul.

Descoperiţi Cucuteniul de astăzi

Se presupune că populaţia ce aparţinea culturii Cucuteni avea ca ocupaţie vânătoarea, agricultura şi meşteşugurile casnice, aşa cum sunt olăritul, ţesutul şi confecţionarea de diverse unelte. Deoarece nu au fost găsite necropole, se presupune că îşi îngropau morţii, în mod ritualic, la temelia caselor, după cum arată anumite descoperiri arheologice.

Dacă vă aflaţi în apropiere de Iaşi, la circa 58 km se află comuna Cucuteni, mergeţi şi vizitaţi această frumoasă aşezare moldovenească. Pe la 1884, pe dealul numit Cetăţuia, s-au făcut primele descoperiri ale culturii Cucuteni. Pe locul principalelor descoperiri se află acum un muzeu arheologic, unde se pot vedea tumulul original în care au fost găsite primele vestigii, precum şi diferite obiecte aparţinând culturii Cucuteni şi care nu au fost împrumutate în expoziţii în alte muzee. Tot aici se află şi un mormânt cu un tezaur de aur traco-getic. Dacă vă nimeriţi la vreme de iarnă, în Cucuteni veţi avea parte de un alai de sărbători aşa cum se cade într-o comunitate sătească tradiţională. Doar în această parte a ţării veţi găsi ceata Cerbului, care merge în colindat de Anul Nou.

Culturi străvechi repoziţionează România pe harta lumii

Cultura Cucuteni… o civilizaţie evoluată, cu artişti ce au creat acum mai bine de 5000 de ani, pe teritoriul de azi al Moldovei şi nu numai, obiecte ce îl uimesc pe omul secolului 21, prin eleganţa lor eternă şi universală, dar mai ales prin tehnica în care au fost realizate uimitoarele vase şi siluete umane.

Acum, aveţi ocazia de a vedea, reunite, într-o expoziţie uimitoare, o serie de obiecte descoperite pe teritoriul a multor sate din Moldova. Expoziţia se află la doi paşi de Piaţa Univesităţii, la Palatul Şuţu (Muzeul Municipiului Bucureşti) şi este gratuită. Iar după ce o vedeţi, vă recomandăm o plimbare prin Centrul Vechi şi o discuţie pe înserate, despre civilizaţii antice.

O mare parte dintre obiectele expuse acum la Palatul Şuţu au călătorit în lumea întreagă, ca parte a culturii străvechi europene, numită de specialişti Cucuteni-Tripolie, şi au fost studiate şi expuse la Vatican, Atena, Oxford sau SUA. Altele au fost descoperite şi restaurate de curând, pentru că arheologii continuă încă să le scoată din pământ, prin urmare nu au mai fost expuse până în prezent în faţa publicului larg.

Expoziţia a fost vernisată de nume mari, printre care se numără academicienii Răzvan Theodorescu şi Constatin Bălăceanu-Stolnici, ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, Romeo Dumitrescu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Culturale Arkeo şi organizatorul expoziţiei, şi Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

Но если бы ему грозил только гнев Ананке!

Бансес и Таббл преклонили колени на берме, размещая гроб "скачать музыку панк рок скачать" в каменном желобе, пока Бансес под речитатив исполнял завершающую часть ритуала, Дара и Мандор оставались стоять.

Однако то, что Зевс сделал со старым Кроном, по современным законам вполне можно было отнести к преступлениям, совершенным с особым цинизмом и жестокостью.

Я надеялся, что он сам отзовется.

Ей не нравилось это путешествие, но Римо велел слушаться и подумать "Математика. ЦТ-учебник. Теория. Примеры. Тесты." о своем будущем.

А потом я оказался разоружен впрочем, как и Тувун.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Romania nestiuta 0 Comments

Trecut ce a dat nume prezentului

În capitală trecem zilnic pe lângă monumente, clădiri și parcuri fără să le mai cercetăm trecutul. Primăvara aduce centrului vechi suflul dinamic al căldurii. Mulțimea celor care petrec săptămânal pe

La pas prin lume 1Comments

Transilvania Train, trenul care îți arată Transilvania așa cum n-ai mai văzut-o

Dacă auzi despre o excursie în Transilvania, o să spui că ai văzut-o pe toată, dar ai descoperit îndeaproape tradiţiile saşilor, ai ascultat sunetul grav al unei orgi transilvănene sau

Romania nestiuta 0 Comments

Zone speciale din munţi

Rezervaţia “12 Apostoli”, munţii Călimani. Reprezentările antropomorfe au fost atribuite naturii însă în 1987 un student descoperea pe Valea Paltinu, un megalit care reprezenta o figură bizară însoţită de cateva

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta