Frumoasă Bretania, venim să te vizităm!

Frumoasă Bretania, venim să te vizităm!

Bretagne www.reka.ch

A renunțat la carieră, la agoniseală și a ales să plece în Franța, pentru a fi alături de soțul ei, și el roman. Cu toate acestea, Mihaela Antoche, până nu demult om de presă, nu și-a uitat originea și, departe de țară, pune la cale proiecte menite să-i crească pe români în ochii francezilor și, de ce nu, pe francezi în ochii românilor.

Mihaela Antoche

Mihaela Antoche

A început prin a duce în Franța vioara lui Stradivarius și măiestria violonistului Alexandru Tomescu, iar ”Stradivarius en Bretagne” a fost de mare succes. A bătut sute de km, s-a documentat și a stat de vorbă cu oameni de acolo, care cunosc foarte bine locurile și e gata să înceapă un nou proiect, de data aceasta turistic, menit să ducă români în vizită în Bretania și apoi francezi din zonă, în România. Și ca să ne convingă că avem ce vedea acolo, Mihaela ne-a scris despre cele mai frumoase locuri, ne-a dat ponturi de călătorie și ne-a spus ce obiective nu trebuie să ratăm. Hai să vedem Bretania prin ochii ei și poate vom deveni mai iertători cu francezii care ne-au tot înfierat în ultimii ani și ne-au îndepărtat, pe mulți dintre noi, de țara lor.

”Bretania e una din cele mai frumoase regiuni ale Franței și, alături de Normandia, se situează în partea de vest a acestei țări. Este o regiune aproape necunoscută românilor iar ca ofertă turistică cu atât mai mult, în condițiile în care cele mai dese destinații vizitate de turiști sunt reprezentate de Paris, Coasta de Azur, zonele de schi din Alpi și din Pirinei, Valea Loarei și castelele situate de-a lungul acestei văi dar, și orașele cu veritabil potențial turistic: Strasbourg, Lyon, Bordeaux”, și-a început Mihaela povestea.

 • Iată câteva din atuurile zonei:

– Varietatea peisajului – Bretania este înconjurată de apele Oceanului Atlantic iar coastele bretone, de peste 1.100 km, oferă peisaje variate, unice, de o frumusețe inimaginabilă, fiind înconjurate de o mulțime de insule;

– Opțiunile variate de petrecere a timpului liber: excursii, plajă, vizite la muzee, plimbări pe coastă, inițiere în diferite sporturi (surf, călărie, sporturi acvatice, navigație cu mici amabarcatiuni cu pânze);

– Gastronomia bretonă. Aici e patria untului semisărat, a clătitelor, a fructelor de mare și a preparatelor din peste dar și a cidrului și a kirului breton (o băutură tradițională, ușor alcoolizata, cu gust fructat);

– Posibilitățile de cazare variate, plecând de la hoteluri exclusiviste, cu oferte pe măsură și poziționări în zone cu peisaje unice, mergând până la hoteluri cu aspect tradițional sau hanuri în care tradițiile locale sunt foarte bine păstrate;

– Accesibilitatea. De la Paris se ajunge foarte ușor cu trenul, avionul sau cu autocarul iar, în cazul în care se alege calea rutieră, drumurile se plătesc până la intrarea în Bretania unde rutele expres sunt gratuite (un drum de la Paris până la Rennes costă aproximativ 28-30 Euro – taxa de drum).

Există patru aeroporturi în zonă: Rennes, Brest, Quimper, Lorient, iar trenul te poate aduce de la Paris în zonele de interes, în cel mult 2,5 ore.

 

IATĂ CÂTEVA LOCURI DE POVESTE

 • RENNES

Rennes

Este considerat capitala Bretaniei și și-a consacrat reputația ca un veritabil centru universitar și centru de cercetare în telecomunicații. Arhitectura deosebită oferă o trecere între clădirile medievale, de secol XVIII, așezate în jurul unui nucleu mediaval și partea nouă, modernă a orașului.

 • QUIMPER

Quimper

Este cea mai veche cetate din Bretania și capitala vechiului ducat de Cornouaille, situat la confluența râurilor Odet și Steir. În luna iulie, aici, se desfășoară Festivalul de Cornouaille, care reunește spectacole stradale, comerț și bucătărie tradiționale și degustări. Locul e un fel de rai pentru gurmanzi.

 • CONCARNEAU

concarneau

Este considerat cel mai mare port de ton din Europa, renumit pentru Ville Close – vechea cetate înconjurată de ziduri și situată pe insulă, în golf. Este situat la 25 km de Quimper și se poate vizita plecând din Quimper, într-o excursie care să cuprindă și PONT AVEN, o așezare, preferată cândva de Paul Gauguin.

 • BENODET

benodet

Este considerată Saint Tropez-ul Bretaniei, o localitate situată la 15 km de Quimper, în zona de plajă, cu aspectul unei stațiuni exclusiviste, restaurante, hoteluri, casino, centru de thalassoterapie. De aici, se poate pleca în excursie cu vaporașul spre Insulele Glenan, un loc de o frumusețe aparte.

 • BREST

brest

Unul dintre cele mai importante porturi navale din Franța, a suferit distrugeri masive în timpul celui de-al doilea război mondial. Orașul a fost reconstruit din temelii, iar în prezent este celebru pentru Oceanopolis, un centru de cercetare oceanografică ce oferă posibilitatea observării mediului marine.

 

Autor: Corina Rob

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

Nava-fanion a Greenpeace vine în România. Rainbow Warrior dă alarma schimbărilor climatice

Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, vine în România în perioada 29 mai – 2 iunie, pentru a semnala legătura dintre modul în care producem energie în prezent și modificarea climei

Special 0 Comments

Meșterul popular Dan Gherasimescu face opere de artă din orice bucată de copac

În tinereţe, Dan Gherasimescu a bătut ţara în lung şi-n lat, cu piciorul sau cu bicicleta sa de lemn, în căutarea meşterilor care să-l înveţe să sculpteze. Din dragoste pentru

Romania nestiuta 1Comments

Transilvania Train, trenul care îți arată Transilvania așa cum n-ai mai văzut-o

Dacă auzi despre o excursie în Transilvania, o să spui că ai văzut-o pe toată, dar ai descoperit îndeaproape tradiţiile saşilor, ai ascultat sunetul grav al unei orgi transilvănene sau

1 Comment

 1. ana elisabeta zabos
  august 06, 22:14 Reply
  Sunt foarte incantata de acest loc mai deosebit decit ceea ce am vazut pana acum, a -si dori sa explorez acest tinut de basm in viitor, cum a-si putea sapetrec mai mult timp in zona!?

Spune parerea ta