GOLDEN APPLE 2014 pentru Târgu Jiu!

GOLDEN APPLE 2014 pentru Târgu Jiu!

Târgu Jiu, capitala judeţului Gorj, a primit azi, 14 octombrie 2014, trofeul The Golden Apple (sau La Pomme d’Or), din partea Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET). Distincţia recompensează anual una sau mai multe destinaţii ori personalităţi din această industrie, pentru contribuţia la dezvoltarea şi promovarea turismului.

Orașul Târgu Jiu e atestat documentar din 1406, dar celebritatea localităţii a fost dată în timpurile moderne de Complexul Monumentul Eroilor, creat de Constantin Brâncuşi. Artistul este considerat a fi cel mai important sculptor al secolului 20 şi unul dintre cei mai valoroşi ai tuturor timpurilor. La Târgu Jiu, Brâncuşi a creat singurul său ansamblu sculptural în aer liber, unic în România, dar şi în lume. Construit între 1937-1938, acesta  reuneşte Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana fără de sfârşit (Coloana Infinitului). Marele sculptor (1876-1957) se trage dintr-o familie de ţărani din Hobiţa (localitate aflată în apropiere de Târgu Jiu). Brâncuşi a urmat Şcoala de Meserii din Craiova (1894-1898) şi Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti (1898-1902), În 1904 a plecat la Paris. În 1937, Brâncuşi a revenit în România şi, la solicitarea “Ligii Naţionale a Femeilor din Gorj” – o societate importantă pentru promovarea culturii şi industriei din regiune -, realizează un amplu proiect în memoria celor care au murit în luptele de la Tg. Jiu, din Primul Război Mondial. Cea mai spectaculoasă dintre opere – “Coloana infinitului” – are o înălţime de 29 de metri şi este alcătuită din module sub formă de clepsidră, din bronz.

Aflat la Târgu Jiu pentru a decerna trofeul, preşedintele Comisiei speciale FIJET pentru acordarea trofeului Mărul de Aur, Plamen Starev, a declarat: „Noi avem un comitet pentru acordarea trofeului Mărul de Aur, iar comitetul a primit un dosar cu numeroase propuneri din 5 ţări. În final au fost selectate doar 3. Oraşul lui Constantin Brâncuşi a primit voturile acestui Comitet pentru ca FIJET să-i atribuie acest prestigios premiu. Am văzut un film, am văzut documentarea, le-am studiat şi eu cred că acest oraş românesc, cu tot patrimoniul său cultural şi spiritual, merită această distincţie. Sunt convins, după cum am discutat în aceste zile, că autorităţile locale vor continua să se implice la fel de serios în creşterea acestei destinaţii turistice excepţionale”.

„Salutăm decizia anunţată în urmă cu 6 luni de preşedintele FIJET International, Tijani Haddad, de a acorda în acest an, unul dintre cele trei Golden Apple, oraşului lui  Brâncuşi. Trofeul a mai fost oferit, în 2014, Peşterii Postojna din Slovenia şi oraşului antic Byblos din Liban. Acesta este al  5-lea Golden Apple ce premiază atracţii ale turismul românesc. Obţinerea lui este rezultatul unei munci, de aproape 4 ani, a membrilor Clubului Presei de Turism – FIJET România, susţinută în parteneriat cu autorităţile locale şi centrale, cu Asociaţia Profesională Patronală de Turism Gorj (APPTG), condusă de Laura Dragu Popescu. Primul Golden Apple pentru România a revenit, în 1975, atracţiilor din Bucovina. Următoarele 3 au fost decernate, în 2009, zonei ecoturistice Mărginimea Sibiului, Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, respectiv companiei aeriene Blue Air” – a precizat Marian Constantinescu, preşedintele Clubului Presei de Turism – FIJET România.

„Decernarea premiului Golden Apple, oraşului Târgu Jiu, recompensează munca şi încrederea autorităţilor locale şi centrale, a mediului de afaceri şi asociativ din turismul românesc. Monumentul creat de Brâncuşi, un magnet pentru turişti, e un spaţiu magic al spiritualităţii. Celor care vor veni să-l vadă le lansez invitaţia de a explora şi alte atracţii turistice din judeţ: Casa lui Brâncuşi de la Hobiţa, recent restaurată, mănăstirile Tismana, Polovragi şi Lainici, peşterile Polovragi şi Peştera Muierilor, peste 25 de programe dedicate călătoriilor în natură şi de aventură. Oferta noastră e generoasa şi provocatoare. De aceea vă propunem să ,,ALEGEŢI  ROMÂNIA, ALEGEŢI TÂRGU JIU!” –  a subliniat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

La rândul său, primarul Florin Cârciumaru a declarat: “Ne-am dorit acest trofeu şi iată că visul nostru s-a împlinit. Primăria cu experţii săi vor continua să dezvolte infrastructura turistică şi culturală, dar şi pe cea economică. Important este să lăsăm generaţiilor viitoare repere valoroase care să înobileze aici, la Târgu Jiu, ansamblul monumental creat de Brâncuşi”.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Editorial 0 Comments

Fă-ți cadou câte o bucurie! Zilnic!

Toată lumea e ocupată și nimeni nu are timp să-și întâlnească prietenii sau rudele la o cafea. Părem tot mai sufocați de treburi și ajungem să ne dorim ca zilele

Editorial 0 Comments

ANAT lansează Târgul de Turism “Vacanța” între 21-23 martie 2014

Cel mai mare târg de turism din vestul țării se va desfășura anul acesta la Timișoara, în perioada 21 – 23 martie. Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România

Editorial 0 Comments

Tabara de creatie – un nou concept turistic in inima muntilor Fagaras

Turist de weekend sau amator de un sejur pentru 7 zile? Indiferent de preferinta, avem acum un nou produs pentru pasionatii de calatorii – prima editie a Taberei de Creatie

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!