Hai noroc în 2020! De Revelion nu uita vâscul, banii și… lenjeria roșie!
Vin Sărbătorile, trec Sărbătorile, apoi intrăm în Anul Nou, în care dorim să ne fie bine. Pentru asta trebuie ”să-l ajutăm” pe 2020, având asupra noastră cel puțin unul din simbolurile considerate aducătoare de noroc. Regula, aproape câte una pentru fiecare țară, susține Gianina Smeu, unul dintre specialiștii magazinelor Art Souvenirs, din București.

România
“Ți-ai luat bani la tine? Dar crenguța de vâsc?”. Asta aude oricine se pregătește de Revelion și are pe cineva care-i poartă de grijă. Se mai zice că, de Revelion, trebuie să purtăm lenjerie intimă roșie, ca să avem noroc în dragoste; să avem bani în mână dacă vrem ca noul an să fie profitabil; să ne punem o dorință la miezul nopții, ca să ni se împlinească; să ne sărutăm sub vâsc perechea, ca să ne meargă bine relația și chiar să ne asigurăm că, în noul an, primul care ne trece pragul e un bărbat, pentru că asta ar aduce noroc în casă. În rest, suntem înnebuniți după potcoave, trifoi cu patru foi și sticluțe cu sporul casei.
Ungaria

Mai aproape de Vest, vecinii maghiari au trei simboluri norocoase pentru trecerea în noul an, unele împrumutate de la alte țări. Unul este porcul, atât ca decorațiune, cât și ca mâncare. Pe masa lor nu vei găsi niciodată pui sau curcan, pe motiv că vor face ca norocul să-ți zboare în anul ce vine. Potcoava este, de asemenea, un obiect norocos, pe motiv că te protejează și îți aduce belșug. La fel și trifoiul cu patru foi, dar pentru că este foarte rar, se mulțumesc să-l poarte ca accesoriu.
Bulgaria
Vecinii de la Sud de Dunăre au câteva preparate culinare despre care spun ca sunt aducătoare de belșug și mai puține obiecte obligatorii în noaptea dintre ani. Unul din lucrurile pe care vor să le aibă neapărat asupra lor de Revelion este banul, neapărat monedă, pe care fie îl țin în buzunar, fie îl îngroapă într-o pâine de casă, sub formă de răvaș.
Moldova
Tradițiile vechi au fost înlocuite în Moldova de cele moderne. Astfel, sunt obligatorii banii și lenjeria roșie, pentru prosperitate și dragoste, iar de pe masă nu trebuie să lipsească strugurii cât mai dulci, din care se mănâncă 12 boabe, câte una pentru fiecare lună a anului.
Austria

De Anul Nou, austriecii au un fel de manie de a-și dărui unii altora obiecte norocoase. Astfel, se spune că cel puțin 6 din 10 austrieci cedează tentației de a cumpăra astfel de obiecte, pentru care plătesc între 5 și 20 de euro. Cei mai căutați sunt purcelușii, sub orice formă, dar au succes și coșarii sau potcoavele din plastic.

Germania

Ca și austriecii, germanii sunt înebuniți după porcul norocos, după trifoiul cu patru foi și potcoave, iar dacă se poate, oferă sau își cumpără purcei roz pe trifoi din pluș ori le iau pe toate trei, sub formă de dulciuri din marțipan, ca să le meargă bine în noul an.
Marea Britanie, Irlanda și Scoția
De anul nou, în casele multor englezi sunt arse crenguțe de ienupăr, pentru alungarea bolilor și se mănâncă prăjituri speciale. Uneori, după un an dificil, englezii aprind focul și aruncă în el mici figurine din paie, reprezentând anul ce a trecut.
Italia

Nu sunt înebuniți după obiecte norocoase, dar au câteva obiceiuri peste care nu trec. Italienii mănâncă linte, imediat ce intră în noul an, ca să aibă parte de belșug și au grijă să poarte la mână, înainte de Revelion, o ață roșie, care să-i ferească de duhurile rele.
China

Chinezii par să aibă mai multe simboluri norocoase decât toate țările din lume. Iar pisica, elefantul, bănuțul găurit sau clopoțeii puși în bătaia vântului sunt doar câteva din ele. Mai mult decât atât, în funcție de semnul sub care se află anul în care se află – spre exemplu, 2020 este anul șobolanului de metal – ei își decorează casa cu figurine specifice.

Autor: Corina Rob
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Adevărul din adâncul pădurii Baciu
De la cripte negre ce se deschid în noaptea de Sânziene la OZN-uri ce survolează zona, pădurea Hoia- Baciu dă o nouă semnificaţiei plimbărilor în mijlocul naturii.
800 de kilometri, doar ea și bicicleta. Așa, pentru suflet
O bucureșteancă a bătut Franța în lung și-n lat, pe două roți, ca terapie pentru propriul suflet. Monica Brătescu a străbătut 800 de kilometri între Paris și Marsilia, în 12
Richiș, satul sibian în care preoții l-au îmbrăcat pe Sf. Ioan Botezătorul
Biserica din satul sibian Richiș este un loc al ciudățeniilor. Pe pereții acesteia se văd și acum urmele făcute de degetele păcătoșilor puși să se căiască, iar în interiorul ei,
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!