„Hai pe munte! Măcar o zi!”

„Hai pe munte! Măcar o zi!”

Când nu avem planuri pentru weekend, noi ne “programăm“ repede o ieșire pe munte. Și cum Bucegii sunt la o aruncătură de băț de București, nu stăm mult pe gânduri, verificăm starea vremii, luăm bocancii și, la drum, uneori cu mașina, alteori cu trenul. Îți recomandăm și ție un traseu cu dificultate medie, pe care îl poți face într-o zi, ca să te întorci mai optimist și mai puternic, luni, la birou.

Piatra Arsă – Platoul Bucegi (Babele și Sfinxul) – Vârful Coștila – Crucea de pe Caraiman- Jnepenișul Piatra Arsă – Piciorul Pietrei Arse – Poiana Stânii Regale – Sinaia.

Noi am plecat din Sinaia cu o mașină pe Transbucegi, până la Piatra Arsă (1.950 m). Merită să-l faci și cu bicicleta, să te bucuri de priveliști… De acolo am pornit la pas spre Platoul Bucegi (2.216 m), unde am salutat Babele și bătrânul Sfinx. Mai departe, ne-am îndreptat pașii spre Vârful Coștila (2.490 m), al cincilea vârf muntos din Bucegi. Este ușor de recunoscut, după releul de radioteleviziune.

De la Babele până pe Coștila am făcut circa o oră. Mare atenție când este ceață în aceste locuri. Am fugit de nori spre Crucea de pe Caraiman (2.291 m). Până acolo am fotografiat covorul de flori de colț.

Pe Caraiman, să tot mergi

Nu ne aflam pentru prima dată la Cruce, dar priveliștea asupra Văii Prahovei ne-a tăiat respirația și de această dată. Am avut noroc de cer senin și am admirat în liniște împrejurimile. Și cum călătorului îi șade bine cu drumul, ne-am croit potecă spre Cabana Caraiman, unde am ales traseul de întoarcere. Ar fi fost tentantă o coborâre pe Jepii Mici. Dar după ce ne-am făcut provizii cu apă, am pornit spre Piatra Arsă, prin Rezervația de Jnepeniș – arie protejată, unică în Europa. Și aici aveam variante: să ne întoarcem lângă Complexul Turistic Piatra Arsă, pentru a lua o mașină spre Sinaia, sau o coborâre pe Jepii Mari. Am analizat harta, am consultat și ceasornicul, energie mai aveam în baterii… că doar se încărcau de la soare, natură și frumos…

Am ales în cele din urmă să coborâm în Sinaia pe Piciorul Pietrei Arse (atenție traseu frecventat de “ursuleți” și închis iarna). Am făcut mai bine de 4 ore, cu ședințe foto, cu pauze de odihnă și de cules zmeură. În Poiana Stânii Regale am terminat ultima picătură de apă și am admirat poiana împânzită de flori. Apoi am pornit încet pe Aleea Regală către Castelul Peleș.

Din Poiana Regală te poți îndrepta și către Poiana Țapului, Cascada Urlătoarea prin Valea Babei sau Schitul Sfânta Ana și Cota 1400. Tot din Poiana Stânii Regale, la doar 10-15 minute de o potecuță, ajungi la Stâncile lui Franz Joseph, de unde poți admira Sinaia, Bușteniul și Munții Baiului. Am salutat și Castelul Peleș, bucuroși că am petrecut o zi pe potecile munților.

 Georgeta și Marius Cucu sunt doi tineri hotărâți să hoinărească și să povestească. Îi găsești pe hoinariromâni.ro, cu toate aventurile și fotografiile lor.

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Trenurile Softrans leagă mai ieftin Bucureștiul de litoral

Începând cu 1 august și până la 13 septembrie, operatorul de transport feroviar de călători Softrans intră în forță pe ruta București-Constanța. Trenul Hyperion, fabricat la Craiova, va circula pe

Turist in Romania 0 Comments

ANAT face precizări în dialogul cu ministrul delegat al Turismului

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism face următoarele precizări ca urmare a declaraţiei de presă a ministrului delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, din 16.09.2014: Declaraţia

Turist in Romania 0 Comments

Muntele făcut din poruncă împărătească şi Uriaşii care se jucau cu pietrele

Istorii povestite prin viu grai şi devenite legendare. Probabil că nu există loc însemnat pe pământul ţării care să nu aibă parte de cel puţin o legendă. Inventiv, românul a

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta