Heuriger, tradiția vienezilor de a se bucura toamna de vinul nou

Heuriger, tradiția vienezilor de a se bucura toamna de vinul nou

Heuriger este o tradiție de mai bine de 230 de ani, care încă se mai păstrează în satele de lângă Viena. Toamna, timp de două săptămâni, fiecare producător local își deschide porțile și vinde vinul nou localnicilor și turiștilor.

Când te afli în Viena și auzi cuvântul „Heuriger” te poți gândi la trei lucruri: vin nou, tavernă în aer liber sau tradiție. „Heurig” este un adjectiv care înseamnă „din acest an”, prin urmare vinul obținut din strugurii abia culeși primește această denumire (până la data de 11 noiembrie, de Sfântul Martin).

Tradiția „Heuriger” începe în vara lui 1784, când Joseph al II-lea a dat permisiunea proprietarilor de podgorii să deschidă localuri în care să-și vândă produsele, în special vinuri și sucuri. La început, nu aveau voie să comercializeze mâncare, pentru a nu face competiție restaurantelor, dar cu timpul această restricție a fost ridicată. Astfel, tavernele de acest fel au început să se înmulțească, iar oamenii din cetate să le frecventeze, pentru că vinul era bun și ieftin. Cum timpul, Viena s-a extins, iar podgoriile au ajuns să fie parte din oraș. Așa se face că acum Viena are 700 hectare de viță-de-vie chiar pe teritoriul orașului, fiind singura metropolă din lume care are propria producție viticolă.

Heuriger, tradiția vienezilor de a se bucura toamna de vinul nou

Localurile Heuriger tradiționale sunt deschise toamna, numai câteva săptămâni pe an, și vând exclusiv produse proprii. Unele reprezintă o cameră simplă, în partea dinspre stradă a casei producătorului, iar altele sunt localuri mari, decorate. În satele din jurul Vienei, dar și în podgoriile din oraș, Heuriger se organizează prin rotație la fiecare producător în parte, câte două săptămâni. Vei ști unde poți să intri, atunci când vei vedea la ușa de la intrare ramuri de pin și vei fi întâmpinat și servit de către membrii familiei, îmbrăcați în haine tradiționale.

Atât băuturile, cât și mâncărurile, sunt la prețuri avantajoase, pentru că producătorul plătește impozit pentru activitatea pe care o desfășoară, dar nu și pentru perioada sau produsele pe care le comercializează.

Heuriger, tradiția vienezilor de a se bucura toamna de vinul nou

Alături de vin, mesenilor li se mai servesc gustări reci și calde, cum ar fi şuncă, brânzeturi, cârnaţi, sângerete, piftii, varză, chifle vieneze, dar și mâncăruri pregătite în casă, cum ar fi Bauernschmaus (friptură de porc la tavă cu chimen, kaiser prăjit și varză acră), Backhendl (bucăți de pui date prin pesmet, rumenite la cuptor), cartofi cu șuncă prăjită, tocană din organe, varză cu șuncă și tăieței.

Pe 80 la sută din suprafețele viticole din Viena și din împrejurimi sunt cultivate soiuri de struguri pentru producerea vinurilor albe, prin urmare aici poți (și te încurajăm) să guști must alb, care este departe de mustul pe care îl știm noi, românii. Sturm, cum i se mai spune în Austria, este destul de răcoritor și conține între patru și 10 la sută alcool. Partea proastă este că n-o să le poți aduce și prietenilor din țară din cauza fermentării continue. Cât despre vinuri, poți să alegi unul local: Junge Wiener (proaspăt și aromat), Soiurile Grüne Veltliner (ușoare și aromate), Soiurile Blaue Zweigelt (fructate, cu aromă de cireșe).

Muzica face parte din evenimentele Heuriger autentice, unde un chitarist și un acordeonist cântă melodii despre diverse teme legate de vin (calitatea acestuia, consum și consecințe), frumusețea Vienei, suferințele vieții, dar și despre iubiri romantice.

Mustul și vinurile producătorilor locali pot fi întâlnite și la piețele de sâmbătă, iar pe etichete vei găsi informații despre producători.

Zone cunoscute pentru localuri Heurige

Heuriger, tradiția vienezilor de a se bucura toamna de vinul nou

Dacă te-am făcut curios să trăiești o astfel de experiență, iată unde poți găsi un local Heurige: Grinzing, Ottakring, Sievering, Neustift am Walde, Perchtoldsdorf, Mauer, Stammersdorf, Guntramsdorf, Gumpoldskirchen, Gainfarn, Dürnstein, Langenlois, regiunea Wachau, Rust, Königstetten, Gamlitz și Kitzeck.

Circuit cu trenulețul în zonele viticole

Heuriger, tradiția vienezilor de a se bucura toamna de vinul nou

Vienna Heurigen Express este un trenuleț care își plimbă călătorii prin zonele pitorești cu podgorii, prin pădurile Vienei, pe lângă vechi ferme, pe lângă casa și muzeul lui Beethoven. Punctul de start și de sosire este la Nussdorf, iar traseul include zonele Kahlenberg și Grinzing. Sistemul hop on/hop off le permite călătorilor să coboare într-o stație și să urce mai târziu într-una din cele două stații, ceea ce înseamnă posibilitatea de a face o vizită unui  Heuriger autentic.

Cum îți dai seama că ești într-un local autentic

Heuriger, tradiția vienezilor de a se bucura toamna de vinul nou

Recunoști un local Heuriger 100% autentic pentru că nu va avea la vânzare cafea, bere sau apă minerală, ci doar produse proprii. În Viena, însă, aceste localuri nu mai respectă tradiția de a fi deschise numai două săptămâni, ci au program pe tot parcursul anului. În plus, vând o gamă largă de produse și mâncăruri, exact ca și restaurantele.

Vienna Wine Hiking Day

Vremea de toamnă pe cele 700 de hectare de viță de vie și 190 de podgorii ale Vienei este perfectă pentru drumeții, pentru că vremea este prietenoasă, iar frunzele ruginii creează un adevărat tablou. Ținând cont de acestea, în fiecare an se organizează Vienna Wine Hiking Day, când participanții pot alege una din cele trei rute, însumând în total 25 de kilometri. Pe traseu, aceștia pot admira peisajele, pot vizita ferme și pot degusta vin, must și gustări la tavernele autentice heurige.

 

Text: Oana Racheleanu

Foto: Oana Racheleanu, wien.info, austria.info, buschenschank-schleiss.at

Material publicat în ediția de octombrie 2017 a ziarului Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

La pas prin lume 0 Comments

Insula Thassos, sigură pentru turiști, după ploi!

Organizația Națională de Turism a Greciei și Autoritățile Locale din Insula Thassos au dat un comunicat de presă prin care asigură turiștii ce vor să își petreacă în această perioadă

La pas prin lume 0 Comments

Fă din călătorii o carieră! Iată cum poți deveni stewardesă

  Sunt foarte puține persoanele care nu și-ar dori să cutreiere întreaga lume, să vadă locuri minunate, să aibă contact cu tot felul de culturi. Dintre cei care au călătoriile

La pas prin lume 0 Comments

Cățelul Tic, la plimbare cu bicicleta, trenul sau longboard-ul

Ce faci cu cățelul tău când trebuie să pleci în plimbări, pentru o zi, două sau câteva luni? Îl lași la prieteni? Îi cauți o pensiune pentru animale de companie? Domnul

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta