În miez de vară, la Râșnov

În miez de vară, la Râșnov

Unde să fugim de vara aceasta când ploioasă, când caniculară? La munte, evident, dar și mai bine într-un orășel cochet, cu un ritm de viață patriarhal, unde evenimentele culturale se țin lanț.

Așa că am plecat la Râșnov, știind că drumul ne va oferi frumoase peisaje, creste de munți, păduri bogate, coline presărate cu oi și căpițe de fân parfumate. Am avut două obiective principale, Cetatea Râșnov și Peștera Valea Cetății, pe care le-am atins cu brio, alegând să facem ambele trasee pe jos, cu rucsacul în spate, pornind din centrul orașului. 

Unde ne cazăm și ce vedem

Am văzut mai multe pensiuni cochete, dar noi am ales după numele sugestiv: Casa Râșnoveană. Și bine am făcut. De pe geamul camerei și chiar din curte aveam panorama cetății, iar la doi pași se află Promenada Sisi, recent amenajată ca loc de plimbare și de desfășurare a multor activități culturale ale orașului.

Tocmai se terminase Sărbătoarea Trandafirilor (floarea tradițională a orașului), era weekendul Maialei (sărbătoare locală), unde mulți artiști au urcat pe scena amenajată pe Promenada Sisi. A urmat JocMania, iar în august va fi Festivalul de Film Istoric!

Orașul are câteva străzi și clădiri în renovare, dar există suficiente locuri de vizitat și de fotografiat.

În iulie, la poalele unei cetăți străvechi

Sunt multe locuri în țara noastră despre care auzim tot felul de relatări, povești și legende, dar reușim abia după mulți ani să le vedem cu proprii ochi, să le străbatem cu piciorul. Așa este și Cetatea Râșnov, despre care am citit și i-am văzut deseori silueta emblematică pe cerul senin. Am ajuns acolo într-o zi cu nor și câțiva stropi de ploaie, dar asta nu a împiedicat ca grupurile de 20-30 de turiști să tot urce dealul până sus în vârf. E adevărat că urcau cu tractorașul cu vagoane, 4 lei tariful. Ratau, evident, 15 minute de plimbare prin pădure, în miros de muguri de brad. Am fost singurii care urcau pe jos, dintr-un grup de peste 60 de persoane. Cetatea apare după o curbă, maiestuoasă, după aproape 800 de ani de existență. Se presupune că a fost construită în anii 1211-1225, cât a durat stăpânirea cavalerilor teutoni în Țara Bârsei. Dar descoperirile arheologice arată că în zonă se ridica cu și mai mult timp în urmă o cetate dacică: Cumidava. Dealul stâncos a fost un bun loc de salvare pentru râșnoveni, aceștia refugiindu-se și cu anii în a doua lor vatră istorică. Interiorul cetății arată ca un veritabil orășel medieval, tinerii îmbrăcați astăzi în costume de epocă întregind atmosfera de poveste.

Cetatea Râșnov a intrat și în istoria cinematografiei, celebrul regizor Sergiu Nicolaescu filmând aici “Dacii” și “Nemuritorii”. Ulterior, și filmul “Columna” a fost filmat în cetate. În luna august a fiecărui an, filmul istoric se reîntoarce la Râșnov, prin festivalul ce se desfășoară de 6 ani.

Odată ajunși, veți admira Turnul Armelor (pe latura de sud) și Turnul Bathory (pe latura de est). Cetatea are douǎ curți: exterioară și interioarǎ. În curtea exterioară (“curtea din fața cetății“ sau “grădina cetății”) erau adăpostite vitele. Curtea exterioară are o intrare pentru armament și alimente, și o alta, pe sub turnul pǎtrat, pentru vite. În incinta cetății erau căsuțele locuitorilor, care serveau ca adăpost și cămară în timpul asediilor. Încăperile poartă denumiri pe care le regăsim și la alte cetăți țǎrǎnești: „a școlii”, „a preotului”, etc. Pe vârful colinei a fost construită o școală, iar în anul 1650 a fost ridicatǎ o capela ale cǎrei ziduri se mai vǎd și astăzi. Datorită numeroaselor invazii militare, cetatea a fost “a doua vatră a Râșnovului”.

Spre Peștera Valea Cetății, un traseu de încercat

Se găsește la 1,5 km de Cetatea Râșnov și 7,5 km de Poiana Brașov, pe povârnișul vestic al Masivului Postăvaru, la 790 m altitudine.

Traseul poate fi străbătut și pe jos și cu mașina, existând un loc de parcare amenajat în apropierea peșterii. De la parcare, se urcă pe jos, pe drum amenajat, încă 15-20 de minute, prin pădure, până la gura peșterii.

Peştera a fost descoperită în anul 1949, în urma unei explozii hidraulice, când a fost desfundată intrarea în străfundurile pământului. De aici, peştera poartă şi numele de Fundata. Are o lungime totală de 958 de metri şi poate fi admirată în întregime cu un echipament adecvat. Relieful peşterii are o geologie calcaroasă de vârstă jurasică, străbătut de o reţea de diaclize şi crăpături, cu o mulţime de stalagmite şi stalactite. Din 2011, peștera e amenajată modern și deschisă publicului larg.

Tariful de intrare este de 15 de lei de persoană, 10 lei copii și studenți.

Peștera este în administrare privată și se vizitează cu ghid.

Săptămânal au loc concerte de muzică clasică în interiorul peșterii.

Ce să știți

Intrarea la Cetatea Râșnov vă costă 10 de lei de persoană, 5 lei pentru elevi și studenți. În interior aveți de văzut expoziții, magazine de suveniruri, puteți face fotografii costumați, dar, mai presus de toate, puteți admira o frumoasă panoramă.

Silvia Mirea

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Lufthansa se dezvoltă în continuare în România

Pe 19 februarie, reprezentanţii Lufthansa Group s-au întâlnit cu presa din România pentru a prezenta evoluţia acestei companii în anul 2012 şi a vorbi despre proiectele ce vor fi realizate

Turist in Romania 0 Comments

La Flo Adventure School, tinerii învaţă să cunoască temeinic muntele iarna

A avut recent loc ediţia 2014 a Şcolii de iarnă Flo Adventure School Cluj Napoca, la care au participat 35 de cursanţi. În cele cinci zile de curs, tinerii participanţi

Turist in Romania 0 Comments

Descoperind Drobeta Turnu-Severin

Luna aceasta mergem să vizităm unul dintre cele mai mari porturi româneşti de la Dunăre. Este capitala judeţului Mehedinţi şi al 24-lea oraş al ţării ca mărime, din 302. Vedem

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta