În vizită la domeniile Ostrov
Un loc de poveste, la două ore de capitală
Dacă te întrebi ce poți face într-un weekend din octombrie, îți spunem noi: dă o fugă la domeniile Ostrov, acolo unde în această lună a început deja culesul viilor, unde strugurii delicioși te îmbată cu parfumul lor iar vinul, ei bine vinul este cum nu se poate mai bun. Domeniile Ostrov sunt situate în sud-vestul județului Constanța, de-a lungul Dunării, într-un cadru natural ce te va face să rămâi o vreme cu ochii în zare privind leneș peisajele pitorești care te înconjoară.
Cu mașina ajungi în 2 ore, traversarea cu bacul durând puțin sub 30 de minute. Apoi, călătoria începe printr-un adevărat festin al simțurilor. Colinzi nestingherit dealurile acoperite cu viță-de-vie, ai parte de un tur ghidat în care afli tot ceea ce ține de tehnologia de vinificare și te oprești obligatoriu la restaurantul domeniilor, acolo unde Nelu Juan Puschila, o minune de bucătar, îți gătește borș de pește proaspăt pescuit servit alături de pâine aburindă pe vatră.
“Vin… pentru tine!”
Haideți să vorbim puțin și de vin căci gama vinurilor Domeniile Ostrov este variată și poate satisface cele mai exigente gusturi. La Ostrov se zice că a existat cultul vinului încă de pe vremea dacilor iar astăzi, cei care investesc și au grijă de domenii, o fac cu pasiune și perseverență. De vorbă cu doamna Oana Belu, General Manager Domeniile Ostrov, înțelegi de câtă muncă și răbdare este nevoie pentru a obține un vin bun: „la ora actuală în România se fac vinuri mai bune ca în Franța, se fac investiții, se lucrează din greu. Competi- ția este foarte mare și important este, ca în aceste condiții, să reușești să produci un vin bun, calitativ, la prețuri accesibile tuturor. Ține de voință, experiență și mai important ca toate, trebuie să pui suflet”. În ceea ce privește recomandarea pentru vin: „Eu personal prefer vinul roșu, sec, vindecă stresul, încercați!”.
Mânăstirea Dervent – Crucea de Leac
Așezată pe meleaguri dobrogene, mânăstirea Dervent, încărcată de istorie și miracole, este locul în care ajungi fără doar și poate în excursia ta prin Ostrov. Icoana Maicii Domnului Făcătoare de minuni și Crucile de leac sunt câteva dintre motivele pentru care acest lăcaș este atât de renumit. Călugării de aici, senini și primitori, te conduc către sfintele cruci tămăduitore din piatră (una dintre acestea se găsește în paraclisul din absidia stângă a bisericii, cealaltă, cu brațele rupte, aproape de zidul bisericii) și apoi, către Izvorul Sfântului Apostol Andrei. Te îndemn să stai de vorbă cu ei, să asculți legendele, poveștile și întâmplările legate de această mânăstire, apoi să-ți pleci fruntea lângă crucea de piatră. Credincios sau ateu, la Dervent te încarci cu energie, simți liniștea binefăcătoare a împrejurimilor și blândețea sufletească a oamenilor.
DE VORBĂ CU SCULPTORUL ALEXANDRE PARASCHIV
În fiecare an, la Domeniile Ostrov sunt găzduite tabere de pictură și de sculptură, ceea ce face să găsești la fața locului opere de artă expuse în grădinile sau pe pereții cramelor, ai restaurantului și hotelului Dionis. Între acestea, tablourile și sculpturile lui Alexandre Paraschiv îți atrag cu siguranță atenția. Atelierul său îl găsești aproape de podgorii, înconjurat de movilele de lut, plin de schițe, mulaje și bucăți începute de ceramică. Alexandre a stat 20 de ani în Franța dar s-a întors în România, acasă, la origini. Pentru acest motiv, sculpturile sale – de la capul de dac la statuile și figurinele de femei – te conduc către trecut, amintindu-ți cine suntem și care este adevărata noastră moștenire. Vizitează-i atelierul, privește, învață. (Simona Neață)
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Maratonul Vinului, pe dealuri, la Urlați
Duminică, 8 iunie 2014, are loc Maratonul Vinului, maraton caritabil de mountain bike ce se desfăşoară pe dealurile de la Urlaţi, în judeţul Prahova. Aflat la cea de-a patra ediţie, evenimentul urmăreşte
Ecoturismul integrat în programul de guvernare
După 10 ani de muncă eforturile Asociației de Ecoturism din România încep să fie răsplătite: ecoturismul este considerat în termeni concreți pilon de bază al turismului românesc de către ANT,
Știați că Delta dunării e cea mai bine conservată din Europa?
Delta Dunarii intra in patrimoniul UNESCO din 1991. Este cea mai mare si una din cele mai bine conservate delte europene, intinzandu-se pe o suprafata de 3.446 km², in Dobrogea,
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!