Incepe atestarea voluntara a destinatiilor de ecoturism

Incepe atestarea voluntara a destinatiilor de ecoturism

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a elaborat, alaturi de alti parteneri, un sistem de identificare a destinatiilor de ecoturism din Romania, destinatii care se pot reuni, ulterior, intr-o retea nationala de profil. Prin implementarea acestui proiect, destinatiile care indeplinesc anumite criterii pot obtine statutul de destinatie ecoturistica si, ulterior, pot obtine o vizibilitate sporita pe piata interna si externa, prin includerea in campaniile nationale de promovare turistica derulate de minister. Totodata, construirea si promovarea unei astfel de retele contribuie la cresterea notorietatii de destinatie ecoturistica a Romaniei.

La doar cateva saptamani de la publicarea, de catre minister, a indicatorilor de evaluare pentru potentialele destinatii de ecoturism, trei destinatii au aplicat deja pentru obtinerea acestui statut. Este vorba  de zona Baile Tusnad, de Tarnava Mare si de zona Defileul Crisul Repede – Padurea Craiului. Fiind un sistem voluntar de clasificare, lansam astazi o noua invitatie si altor administratori de arii protejate de a crea parteneriate locale si de a participa la acest proiect. Adoptarea, la nivel national, a unui sistem de identificare a destinatiilor romanesti de ecoturism, reprezinta o contributie extrem de importanta pentru dezvoltarea acestui segment al turismului”, apreciaza ministrul Eduard Hellvig.

Astfel, micro-regiunile din Romania interesate sa obtina statutul de destinatie ecoturistica pot depune la MDRT, in acest scop, o scrisoare de intentie prin care solicita includerea in programul de evaluare pentru destinatii de ecoturism. Fiind un sistem de atestare voluntar, initiativa de participare la proiect apartine parteneriatelor locale sau regionale infiintate cu scopul de a gestiona domeniul turismului intr-o regiune/zona (de exemplu, asociatii de dezvoltare si promovare turistica). Ulterior, solicitantii realizeaza auto-evaluarea destinatiei, pe baza criteriilor si indicatorilor disponibili pe site-ul ministerului. In final, o echipa de evaluatori coordonata de MDRT se ocupa de evaluarea in teren. In functie de rezultatele acestor evaluari, se acorda statutul de Destinatie de Ecoturism pentru o perioada de 3 ani.

Prima conditie pentru obtinerea unui astfel de statut este ca destinatia sa cuprinda resurse naturale aflate sub un regim de protectie (parc national sau natural, sit Natura 2000, rezervatii naturale sau orice alta categorie de arie protejata), alaturi de care pot fi incluse si resursele socio-culturale. Alte criterii se refera la atractivitatea destinatiei, accesibilitate, protejarea patrimoniului cultural si respectarea traditiilor culturale, conservarea biodiversitatii si detinerea unui plan de gestionare a deseurilor, lista integrala fiind insa mult mai detaliata.

Criteriile au fost stabilite, la recomandarea Organizatiei Mondiale a Turismului, plecand de la Standardul European de Etichetare in Ecoturism, redactat de Reteaua Europeana de Ecoturism. Criteriile de identificare a destinatiilor ecoturistice au fost elaborate de MDRT, Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Turism – INCDT si Asociatia de Ecoturism din Romania – AER, in colaborare cu Ministerul Mediului si Padurilor, WWF Programul Dunare Carpati Romania, Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociatia pentru Turism Rural Ecologic si Cultural din Romania, Regia Nationala a Padurilor – ROMSILVA.

Mai multe detalii aflati accesand http://www.mdrt.ro/userfiles/Criterii_destinatie_ecoturism.pdf; www.eco-romania.ro

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Editorial 0 Comments

Târgul de Turism al României ediţia de primăvară 2014

Vă invităm să vizitaţi ediţia de primăvară a Târgului de Turism al României, în perioada 13-16 martie 2014, în cadrul Centrului Expoziţional Romexpo. În mod sigur veţi regăsi printre propunerile

Editorial 0 Comments

A plouat cu acorduri muzicale la Ziua Lacului Vidraru

A plouat cu acorduri muzicale la Ziua Lacului Vidraru Sambata, 7 iulie, voia buna a cupris zona Capataneni de la poalele cetatii Poienari. Proiectul “Ziua Lacului Vidraru” a fost finantat

Editorial 0 Comments

Concluzii despre sezonul estival 2014: creşte cererea pentru hotelurile de 4* cu All Inclusive

Bibi Touring, touroperator specializat exclusiv pe turism intern, ne oferă o serie de concluzii în ceea ce privește evoluția turismului, pe litoralul românesc, în acest sezon estival!

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!