Incredibila Indie! Perfect adevărat!

Incredibila Indie! Perfect adevărat!

Cât de mult ne dorim, pornind din România, să vedem ţinuturi exotice şi să descoperim filozofii de viaţă diferite. Iar India a fost dintotdeauna destinaţia căutată de cei care au dorit să găsească un pic mai mult decât o destinaţie turistică. Iar noi românii avem un plus de atracţie faţă de această ţară incredibilă, aşa cum sună mesajul lor de promovare turistică. Asta pentru că îl avem pe Mircea Eliade, cu a lui experienţă indiană atât de bine transcrisă în lucrările sale despre religiile lumii, dar şi în romanul „Maitreyi”.

Silvia Mirea

 

Ce să nu ratezi

Delhi, vă recomadăm mai ales parte veche a oraşului,capitala culturală a Indiei. Nu ratați Moscheea de Vineri şi Coloana Victoriei sau interesantele pieţe colorate şi micile magazine cu de toate, de unde puteţi cumpăra sariuri, cutii de ceai şi multe altele;

Agra se află la 200 km de Delhi şi este oraşul Taj Mahalului, monument ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cea mai bună perioadă de vizitare este octombrie-martie, temperatura fiind mai scăzută. Vizitaţi aici Fortul Roşu şi Moschea Perlă;

Jaipur, aflat la 230 km de Delhi, al treilea oraş al Triunghiului de Aur al principalelor obiective culturale ale Indiei. La Jaipur, “Oraşul Roz”, se află o extraordinară colecţie de cetăţi şi palate, multe dintre acestea din urmă devenind hoteluri de lux.

O toamnă perfectă în India

Cultura şi civilizaţia Indiei sunt de o bogăţie uriaşă şi unică în acelaşi timp, în comparaţie cu orice alte popoare de pe planetă. India este misterioasă şi îşi păstrează această stare oricât de mult ai călători de-a lungul şi de-a latul ţării, oricât de multe cărţi ai citi şi oricâte temple şi oricâte procesiuni ai vedea. Cu toate acestea, este extrem de atrăgătoare şi de incitantă.

Turist către sufletul țării

Pornim către regiunea Varanasi, considerată inima spirituală a Indiei. La Varanasi oamenii vin în pelerinaj, mai ales hinduşii, iar istoria consemnează că acest oraş ar fi fost întemeiat cu 1200 de ani înainte de naşterea lui Iisus. Varanasi este numit şi „oraşul care este o rugăciune” sau „oraşul luminos”. Varanasi se întinde de-a lungul râului Gange, un alt simbol al Indiei. Aici, fiecare răsărit de soare e întâmpinat în mod festiv de o mulţime de oameni, de la preoţi hinduşi, la oameni sfinţi, la oameni simpli care vin să dăruiască râului, cu umilinţă, rugăciunile lor. Alături de aceştia, pelerinii, sosiţi din toate colţurile lumii, dau ofrande zeilor, atât pe malul râului, cât şi în temple, de unde ies valuri de tămâie şi alte parfumuri, precum şi murmurul celor care se roagă. Dar cea mai impresionantă imagine este cea a oamenilor, bătrâni şi bolnavi, care vin să moară pe malul râului Gange.

Dacă vreţi să vedeţi şi alte centre ale credinţei hinduse, unde e mai puţină agitaţie, mergeţi în apropiere de Varanasi, la Jaunpur şi Allahabad. Bogăţia şi frumuseţea clădirilor din Jaunpur uimesc şi astăzi. Vizitaţi Moscheea din Atala, Moscheea Lal Darwaza şi Moscheea Khalis-Mukhlis. Mormintele regilor Sharki şi podul pentru râul Gumti sunt alte două obiective frumoase. Allahabad este de mii de ani un loc de pelerinaj hindus. O dată la 12 ani, aici se sărbătoreşte Kumbh Mela, pe locul unde se întâlnesc cele trei mari râuri Gange, Yamuna şi Saraswati. Aici veţi găsi, în afara anului de sărbătoare, un mediu de rugăciune mult mai liniştit.

Sărbătoarea soarelui în octombrie

În lunile octombrie şi noiembrie, în India se serbează soarele prin procesiunea Chaat, care este o eveniment impresionant. Femeile oferă astrului zilei ofrande de flori, fructe şi lapte, cântând pe malul râului. Tot toamna se desfăşoară şi procesiunea Dussehra, care are o succesiune de concerte, şi Ekka, o emoţionantă cursă de care trase de cai. Una din regiunile în care se ţin aceste sărbători este Patna, care cu mult timp înainte s-a numit Pataliputra şi a fost capitala împăratului Ashoka. Vizitaţi la Patna Harmandir, un măreţ templu Sikk din marmură, construit pe locul unde s-a născut cel de-al zecelea şi ultimul guru, în anul 1666. Patna este punctul de pornire către locuri de pelerinaj budiste şi jainiste: Rajgir, Nalanda, Bodhgaya şi Vaishali (55 km de Patna) acolo unde şi-a ţinut prima predică Budha. Și Rajgir (103 km de Patna) atrage mulţi budhişti, fiind oraşul unde Budha a venit de multe ori pentru a se întâlni cu oamenii.

Parcurile naturale şi o vacanţă altfel

Goa se află pe coasta sud-vestică a Indiei şi se întinde de-a lungul ţărmului, pe o suprafaţă de peste 100 km. Acest ţinut a mai fost numit Roma Asiei, datorită mulţimii de biserici creştine, aşezate printre templele hinduse. Modul în care cultura indiană şi tradiţiile portugheze s-au îmbinat de-a lungul secolelor aici a atras atenţia UNESCO, instituţie care a preluat Velha Goa (Goa veche) sub protecţia sa. Dar Goa oferă şi altceva. De-a lungul plajelor sale luxuriante se practică windsurfing şi surfing. Scufundările sunt o altă atracţie a zonei, apele fiind liniştite şi calde, insulele Grande, Angria, Pigeon şi Malvan Shoal fiind cunoscute printre pasionaţii de sporturi marine. O altă oază de linişte şi lux oferă insulele Lakkadivele, care înseamnă “o mie de insule”. Acesta este un grup de 12 atoli şi 36 de insule, formate din corali.

Aici se află câteva staţiuni, dar numărul turiştilor este limitat, deoarece se doreşte protejarea coloniilor de corali, motiv pentru care doar 11 insule din arhipelag sunt locuite. Pe Bangram Island se află un complex turistic elegant. Dar şi aici protecţia mediului este pe primul plan, numărul peştilor şi a altor animale marine, printre care fluturele de mare, fiind mare, motiv pentru care scufundările de explorare sunt distracţia principală a turiştilor. India încearcă să-şi salveze şi zonele rămase încă sălbatice, creîndu-se o serie de parcuri naţionale şi rezervaţii naturale. Sanctuarul Periyar Wildlife se află într-o zonă de dealuri şi perioada decembrie – aprilie este cea mai bună pentru turism, deoarece seceta atrage animalele din junglă către lacul Periyar, turiştii putând admira turmele de elefanţi sosind la adăpat.

!! Vizitati regiunea Kerala. Aici se află cele mai multe parcuri natural ce pot fi vizitate.

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

Irlanda – un trifoi norocos pentru toți

O ţară mică dar cu o reputaţie uriaşă, aşa este deseori descrisă Irlanda. Se prezintă cu o natură sălbatică şi stâncoasă, care este salvată însă de căldura şi veselia locuitorilor,

Vacante active 0 Comments

O lume a naturii într-o ţară a modernului

Atunci când alegem o destinaţie de vacanţă, gândul ne poartă către plaje însorite, ape cristaline, fructe exotice şi shopping. Ei bine, dacă nu vă deranjează un zbor mai lung cu

Vacante active 0 Comments

De la Giurgiu, la Veneția… în caiac (3)

Călătoria lui Lucian Ionescu continuă, prin alte fragmente de carte, cu vâslitul în caiac, pe mare, prin Albania și Muntenegru, admirând frumusețea naturii, cunoscând oameni și luptându-se cu vitregiile naturii:

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta