Un colț din insula Limnos, pentru fiecare tip de turist 

Un colț din insula Limnos, pentru fiecare tip de turist 

Limnos, în forma unui fluture imens, se află la o distanță de patru ore și jumătate cu feribotul de Kavala. Insula își așteaptă turiștii cu 260 de kilometri de plaje, povești uimitoare despre istorie, cea mai mare populație de flamingo din Grecia, argile vindecătoare și vinuri premiate internațional.  

Limnos este a opta cea mai mare insulă a Greciei, cu numai 17.000 de locuitori pe 477 de kilometri pătrați. Cu iernile blânde și verile foarte calde, aproape fără precipitații, Limnos are sate tradiționale pescărești unde turismul aproape n-a ajuns deloc, iar viața are alt ritm decât pe insulele mult mai cunoscute ale ținutului elen.  

Chiar și așa, n-o să ai vreme să te plictisești, căci îți oferă o mulțime de variante de petrecerea timpului liber. Iată numai câteva dintre ele:

Uimitoarea peșteră a lui Philoctetes 

Un colț de insula Limnos pentru fiecare tip de turist

Dacă ești pasionat de istorie, Limnos o să-ți dea de lucru pe toată perioada vacanței. De la primul oraș organizat din Europa, Poliochni, la cea mai mare așezare omenească de pe coasta Mării Egee, ce datează din anul 12.000 Î.H., până la muzee, temple, castele și cimitire ale soldaților decedați, insula ascunde povești uimitoare ale istoriei.  

Ca să afli una dintre acestea, du-te la trei kilometri de Ifestia, unde se află un sit arheologic scos la lumină în 1937: Templul lui Kavirio, dedicat mai multor zei mitologici, dar în special lui Kaviri, fiul lui Hefaistos, Zeul focului, al metalelor și al metalurgiei, al fierarilor, sculptorilor și artizanilor, cunoscut de romani ca Vulcan. 

De la situl arheologic mergi spre mare pe poteca pietruită, printre leandri și cactuși înfloriți, până la Peștera lui Philoctetes. Potrivit mitologiei, Odiseu, în drumul său spre Troia, l-a abandonat aici pe Philoctetes, care fusese mușcat de un șarpe. Legenda spune că bolnavul a reușit să-și vindece rănile cu ajutorul argilei medicinale din Limnos și chiar a fost unul dintre arcașii de elită care s-au ascuns în Calul Troian și l-au ajutat pe Odiseu să câștige războiul troian.  

Acest loc îmbină istoria, legenda, cu apa turcoaz și peisajele unice create după ce apa mării a săpat în rocile vulcanice. Coborârea poate fi periculoasă, așa că îți recomandăm încălțări adecvate.

Un colț din insula Limnos, pentru fiecare tip de turist Teatrul antic din Ifestia

Dunele de nisip de la Gomati  

În nordul insulei, la poala dealurilor pe care este așezat satul Katalakkos, se găsește un peisaj unic în Grecia: Pachies Amoudies sau dunele de nisip de la Gomati. Cei 70.000 de metri pătrați de nisip fin sunt clasați ca fiind dune de continent, nu de coastă. Localnicii se mai laudă că aceasta este Sahara Limnosului.  

Lacurile albe din Limnos  

Unul dintre cele mai importante zone umede din Marea Egee se află în estul insulei Limnos. Trei lacuri, Hortarolimni, Asprolimni și Aliki acoperă 18.000.000 de metri pătrați și sunt casa pentru 30 de specii de păsări migratoare care poposesc aici să se odihnească sau chiar să-și petreacă iarna. Pe lângă egrete, stârci și alte zburătoare, ai putea să ai norocul să vezi flamingo, căci aici a fost înregistrată cea mai mare populație din Grecia, de 5.000 de păsări. Vara, când apa se evaporă, lacurile rămân albe, datorită concentrației mare de sare, și creează un peisaj de excepție.  

260 de kilometri de plaje  

Un colț din insula Limnos, pentru fiecare tip de turist 

E imposibil ca, de-a lungul celor 260 de kilometri de plaje care se întind pe coastele insulei Limnos, să nu găsești un locușor care să ți se potrivească. Plaje întinse cu nisip fin, mai populate sau aproape private, ape albastre, numai bune de explorat peștii din adâncuri, valuri perfecte pentru învățăceii de sporturi nautice. Și, în plus, o rețea de drumuri bune, chiar dacă unele sunt de țară, care să te poarte oriunde îți dorești.  

Grație poziționării în Marea Egee și a expunerii la patru vânturi, întotdeauna vei găsi valuri undeva în Limnos. Și, partea cea mai bună, apele nu sunt adânci, ceea ce e perfect pentru cei care vor să învețe sporturi de apă, cum ar fi surfing, windsurfing sau kite surfing. Începătorii pot alege estul insulei, cum ar fi zona Kotsinas, iar cei mai experimentați se pot distra, chiar și în septembrie sau octombrie, în Gomati sau în Kokkinovrachos. 

Apele sunt primitoare și pentru cei care vor să facă scufundări, snorkelling sau fotografie sub apă. În Moudros există o școală de scufundări pentru începători, iar după un instructaj de bază te poți scufunda, alături de instructorul tău, la șase metri adâncime. Unul dintre cele mai frumoase locuri de pe insulă, de explorat, este o epavă din Kompi, Fakos, și Evgati, unde pietrele arată ca niște piramide. 

Activități pe uscat  

Pe lângă bird watching, pe uscat poți să și vânezi, deoarece Limnos are o populație imensă de iepuri sălbatici. Vânătoarea lor este permisă de pe 15 septembrie până la sfârșitul lui februarie și pentru 10-15 zile în martie. Iarna pot fi vânate și rațe sălbatice și sitari de pădure.  

Dacă vrei ceva și mai dinamic, poți alege plimbările pe jos sau cu bicicleta. Dealurile line, o rețea de drumuri bune, chiar și cele de pământ, fără curbe ascuțite, o să facă sportul mai ușor și mai plăcut, ba chiar și deplasările între localități sau până la plajă. Insula este împărțită în două părți principale: partea vestică, cu munți joși și pietre vulcanice și partea estică, aproape plată.  

Pentru cei care caută senzații tari, deși aici nu există dealuri foarte înalte, se pot bucura de coborâri de pe Agios Athanasios, în zona Kaspakas, de la Katalakkos la dunele de nisip, de la Sardes la Gomati și de la Kakkavos la Evgatis.  

Paste, pește și vin  

Un colț din insula Limnos, pentru fiecare tip de turist 

Două dintre cele mai bune brânzeturi grecești sunt produse pe insulă: Kalathaki din Limnos și melichloro sau melipasto. Alături de acestea trebuie să alegi neapărat două dintre vinurile renumite ale insulei, făcute din struguri foarte copți, Kalampaki și Muscat de Alexandria. Ambele au primit premii internaționale. Pentru felul principal poți să optezi oricând pentru pește sau fructe de mare, toate proaspete, iar la desert alege venizelika, bucăți de ciocolată umplute cu nuci.  

Relaxare și tratament  

Pe lângă leneveala de pe malul mării, mai e o cale prin care te poți relaxa în Limnos, la băile termale. Nu doar Philoctetes s-a vindevat aici ci, potrivit legendelor, și Hephaestus, după ce Zeus l-a aruncat din Olimp. Izvoarele termale din Therma, la doar șase kilometri de Myrina, au devenit oaze de spa, înconjurate de verdeață. Pe lângă balneoterapia care tratează multe boli, aici se poate face terapie cu renumita argilă „Limnia Gi”.

 

Autor: Oana Racheleanu 

Material publicat în ediția de august 2018 a ziarului printat Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Plecari in doi 0 Comments

„Be here now”, povestea unei familii care se distrează organizat și trăiește de-adevăratelea 

Știm cu toții că relațiile nu înseamnă numai lapte și miere, așa că, în luna iubirii, punem reflectorul pe o poveste reală, cu bune și cu rele. Laura și Lucian

Util in vacanta 0 Comments

Aplicația Questo îți arată orașul prin ochii localnicilor

Atunci când vizitezi un loc nou, consulți ghidurile turistice și așa te trezești că stai la rând să faci o poză unui obiectiv, te împiedici de turiști, vezi totul pe

De vazut & savurat 0 Comments

Cucerește Cetatea Cârța!

Dacă ai drum pe la Sibiu sau prin împrejurimi, fă câteva opriri în preajma monumentelor istorice, în satele tradiționale și descoperă în tihnă cetățile, bisericile importante și muzeele. Și, orice

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta