Jiti, românul din Caracal care a plimbat tricolorul în peste 80 de țări

Jiti, românul din Caracal care a plimbat tricolorul în peste 80 de țări

Mihai Jitianu și-a dat seama cât de mult își iubește țara abia când a ajuns în SUA. De atunci, din 2008, a plimbat drapelul României în peste 80 de țări, în 160 de orașe și pe toate continentele locuite. Visează să devină, cândva, primarul Caracalului și să profite de toate glumele care se fac despre orașul lui natal ca să aducă turiști în vizită.

Buzele negre îi dezvăluie niște dinți albi, perfecți, și râde cu poftă când spune către camera lui Mihai Jitianu: „Mă numesc Adeyemi Ikuforiji. Eram din Cluj, sunt bucureștean”. Bărbatul este de fapt nigerian, dar a locui cinci ani și jumătate în România. Un an la Cluj, unde i s-a părut cam frig, iar restul în București. A învățat limba română în două luni și spune despre români că sunt interesanți și ospitalieri.

Jiti, românul din Caracal care a plimbat tricolorul în peste 80 de țări

Mihai l-a întâlnit întâmplător în Lagos și s-a împrietenit rapid cu el, așa cum face cu toți străinii care îi ies în cale și care știu sau vor să afle câte ceva despre România.

Jiti, așa cum îl cunosc românii din online, lucrează la o companie aeriană și a vorbit despre România peste tot pe unde s-a dus.

Patriotismul lui Mihai Jitianu s-a născut în SUA

Oameni din peste 80 de țări, peste 160 de orașe și de pe toate continentele locuite au ținut de un colț al tricolorului și au zâmbit la poze. Au învățat să spună, în română, „Te iubesc”, „Dragobete Fericit”, „La mulți ani, mama”, „ La mulți ani, România!”, iar acum, după întâlnirea cu Jiti, știu câte ceva despre Henri Coandă și Nicolae Paulescu.

Tânărul de 27 de ani a început să descopere lumea în 2008, când a plecat prima dată din Europa. A avut șansa să ajungă în America prin intermediul unui show românesc televizat, iar la final, după ce a câștigat competiția, a păstrat ca amintire drapelul României care era ancorat în campus. Atunci, când indiferent în ce parte se întorcea dădea peste steagul Americii și când vedea americani care purtau cu mândrie simbolul țării lor, în Mihai Jitianu s-a trezit patriotismul. A urcat pe Empire State Building și a făcut prima poză din ceea ce urma să fie un proiect de promovare a României.

Jiti, românul din Caracal care a plimbat tricolorul în peste 80 de țări

„Avem lucruri frumoase în ţară. Alţii n-au nimic verde în ţara lor, nu au apă potabilă, nu au străzi deloc, nu au libertate, nu au climă faină, nu au patru anotimpuri. În unele ţări nu îţi poţi săruta logodnica pe stradă, nu o poţi ţine de mână, nu poţi umbla cu umerii goi, nu poţi conduce dacă nu eşti bărbat, nu poţi să te bucuri de vară că sunt 50 de grade, nu poţi să bei apă pe stradă la 45 de grade pentru că trebuie să respecţi ţara în care te găseşti”, dă Mihai câteva exemple după ce a călătorit cât alții într-o viață.

Problema românilor, spune el, este mentalitatea, care nu este cea a unui învingător. „Suntem adepți ai expresiei «asta este», suntem de părere că «merge și așa»”, subliniază băiatul. Fix asta vrea să schimbe el, felul în care gândesc românii. Știe că e un plan pe termen lung, iar pașii mici pe care îi face momentan sunt să ofere exemple din alte țări și să învețe străinii, uneori chiar și românii, lucruri importante și prea puțin cunoscute despre țara lui natală.

Jiti, românul din Caracal care a plimbat tricolorul în peste 80 de țări

O altă bilă neagră pe care conaționalii săi o primesc este pentru nerespectarea cuvântului dat. La sfârșitul anului trecut a organizat o campanie de strângere de fonduri pentru renovarea parțială a Spitalului Județean Craiova. 4.000 de persoane au distribuit inițiativa lui și și-au încurajat prietenii virtuali să doneze, dar la final numai 300 au scos bani din buzunar. Cu cei 16.000 de lei adunați, băiatul a cumpărat două aparate de monitorizare fetus, dar a rămas cu un gust amar. „Matematic vorbind, au donat mai puțin de 10 la sută, ceea ce este foarte rău”.

Cât despre faptul că uneori suntem percepuți ca hoți sau țigani, Mihai zice că e tot vina noastră, a românilor: „Concepţia noastră despre noi o influenţează pe a celorlalţi. În Anglia, Italia, Spania şi Franţa, pe lângă faptul că avem mulţi oameni de o calitate îndoielnică, avem şi români ce ne vorbesc de rău. Şi probabil că de aceea suntem percepuţi ca hoţi şi cerşetori. Asta nu se întâmplă în America – acolo suntem văzuţi ca oameni muncitori, oameni ce vorbesc bine engleză, ce se dedică şi îşi ating ţelurile”.

Jiti, românul din Caracal care a plimbat tricolorul în peste 80 de țări

Planuri pentru Caracal

Jiti este din Caracal și se mândrește cu asta. Orașul este recunoscut pentru cele șapte minuni, printre care căruța răsturnată cu proști, fabrica de pâine construită pe strada Foametei (care, între timp, și-a schimbat numele), închisoarea de la Strada Libertății, ușa furată de la sediul Poliției, ceasul cu IV scris cu patru linii și blocurile construite în jurul macaralei. Băiatul a făcut deja o strategie de marketing prin care să se folosească fix de aceste ironii pentru a face Caracalul și mai cunoscut.

„Eu aş candida la primăria Caracal şi aş face un oraş turistic cu atracţii unice. Aş băga din nou o macara între blocuri, aş face magneţi pentru frigider din asta, aş pune o macara de pe care să poţi face bungee. Poate şi o tiroliană. Aş numi din nou străzile unde se află puşcăria şi fabrica de pâine în Libertăţii şi strada Foamei. Aş face un tur de oraş cu cele şapte minuni, un monument cu un car cu proşti care fac ploşti. Aş face suveniruri şi aş accepta ceea ce se spune despre caracaleni şi aş scoate ce e mai bun din această „problemă””.

Până când România o să fie deschisă la schimbare, Mihai învață de la străini lucruri pe care poate, într-o zi, le va implementa în țara sa. Între timp, le spune celor din afară numai de bine despre patria sa. Vrea să ducă drapelul peste tot în lume și să devină astfel cea mai tânără persoană care ajunge în toate țările lumii. De ce? Pentru că: „Dragostea de țara asta nu se oprește niciodată”, explică Jiti în descrierea albumului de pe Facebook numit „Oltean sunt, Jiti îmi zice, Român sunt pe un` m-oi duce”.

Jiti, românul din Caracal care a plimbat tricolorul în peste 80 de țări

Adevărul despre carul cu proști de la Caracal

Carul răsturnat la Caracal se pare că se referă la Revoluţia din 1848, când răzvrătiţii au fost aduşi cu carul la judecată, la tribunalul din Caracal. Atelajul s-ar fi răsturnat însă cu „prostimea”, aşa cum erau numiţi pe vremuri oamenii din popor. Iar de la prostime până la proşti a mai fost un singur pas.

Ce să vizitezi în Caracal

În orașul Caracal găsești peste 100 de clădiri declarate-monument istoric, printre care:

 • Teatrul Național, emblema orașului.
 • Locuinţa pe care Nicolae Titulescu a primit-o din partea autorităţilor când a devenit deputat de Romanaţi.
 • Muzeul Romanațiului, care a fost înființat în 1949.
 • În plus, parcul natural de aici este al treilea din Europa.

Locurile preferate din România ale lui Mihai

Orașe: Brașov, Timișoara, Cluj.

Obiective turistice: Castelul Peleș, Castelul Bran, Castelul Huniazilor.

Recomandări pentru turiștii străini: Castelul Bran, Casa Poporului.

 

Autor: Oana Racheleanu

Foto: Arhiva lui Mihai Jitianu

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

Ace Parade: expediție prin lume, în coloană de mașini

Când auzi de mașini puternice te gândești, de cele mai multe ori, la întreceri nebune. Ace Parade, un grup format în mare parte din români, contrazice acest mit. Membrii dețin

La pas prin lume 0 Comments

Viața ca o călătorie: două fete, un Mini Cooper, 47 de țări

Valentina și Lizzy sunt într-o continuă mișcare căci și-au dat seama că atunci când călătoresc adoră mai mult drumul în sine, decât recompensa de după sosire. Echipa Chippy poartă numele

La pas prin lume 0 Comments

Violonistul și statuia vivantă aduc arta pe străzile din România și din Europa

Maria și Ștefan au un lucru important în comun: colorează strada. El este violonist și ea statuie vivantă și fiecare dintre ei înveselește câte un colț din România sau din

6 Comments

 1. Adrian
  noiembrie 30, 15:19 Reply
  Bravo oltean ce esti! Felicitari pentru tot ceea ce faci! Esti un om minunat, daca am mai avea 100, 200 ca tine, cu siguranta am schimba ceva in tara asta! Tot respectul si la multi ani pentru maine! Sper sa sarbatoresti in stilul tau caracteristic, asteptam poze noi cu drapelul
 2. Eugen
  noiembrie 30, 15:20 Reply
  BRAVO BAI JITIANULE! TINE-O TOT ASA!
 3. Daniela
  noiembrie 30, 15:25 Reply
  Mihai, draga, este greu sa schimbi mentalitatea de unul singur, mai avem nevoie de timp in Romania... dar efortul tau merita apreciat. Esti unic, mergi inainte si vei reusi ceea ce ti-ai propus, garantat! La multi ani, romanas!
 4. Gigel Bravo
  noiembrie 30, 15:42 Reply
  Gata, eu voi veni si voi vizita orasul tau, cu prima ocazie.
 5. hairomania
  februarie 18, 08:03 Reply
  felicitari roman drag si mandru! daca toti ar fi ca tine, romania ar deveni o tara asa cum trebuie sa fie!
 6. Mirela
  august 26, 12:43 Reply
  Bravo baiatul, asa treaba frumoasa faci! Nu se stie

Spune parerea ta