Județul Sălaj, o varietate de locuri de descoperit

Județul Sălaj, o varietate de locuri de descoperit

Cu un aer proaspăt ce li se datorează Munților Meseș, județul Sălaj te invită în plimbări la pas lejer, cât să ai timp să admiri pădurile, formațiunile ciudate, cetățile și clădirile. Iar când se zgribulește puțin vremea, poți să intri la adăpost în biserici cu arhitectură impresionantă, în muzee sau în cupole din sticle, pline cu plante exotice.

Ce trebuie să nu ratezi în Zalău

Clădirea Transilvaniei

Clădirea Transilvaniei, ridicată în Piața Iuliu Maniu din oraș, între anii 1895 și 1901, poartă numele unui restaurant care a funcționat la parterul clădirii. Construită în stil eclectic, cu decorațiuni medievale îmbinate cu elemente arhitecturale, inovatoare la acea vreme, clădirea este monument nominalizat în Lista Monumentelor Istorice 2010.

Elementul cel mai important îl reprezintă fosta sală de bal și teatru de la etajul corpului B, decorată cu o impresionantă pictură murală în stil secesiune de aproximativ 300 de metri pătrați.

Clădirea Primăriei

Arhitectul clujean Debreczeni Balasz a gândit încă de la început clădirea primăriei ca fiind palat administrativ, cu Prefectură, Tribunal, Judecătorie şi Procuratura judeţului Sălaj. În prezent, clădirea construită între 1872 – 1889 adăpostește Consiliul Local și Primăria. Construcția, proiectată în stil neobaroc, are o curte interioară având trei accese din exterior și prezintă la nivelul etajului, pe două laturi, un balcon executat din lemn. Cel mai important element al clădirii îl reprezintă candelabrul de 1.450 de kilograme, vechi de peste 100 de ani, din Sala de evenimente „Avram Iancu”.

Biserica Reformată

Biserica Reformată din centrul Zalăului ocupă locul doi în partea estică a Europei Centrale printre bisericile reformate, datorită mărimii (1600 de locuri). Ridicată în 1712 pe ruinele unei biserici mai vechi, a suferit mai multe lucrări de extindere și refacere, iar în prezent este o construcție impunătoare.
Orologiul, funcțional și azi, datează de la începutul sec. XX, iar orga, aflată în biserică din 1906, este folosită ocazional în concertele din incintă.

Județul Sălaj, o varietate de locuri de descoperit

Muzeul Județean de Istorie și Artă

În prezent, Muzeul Județean de Istorie şi Artă din Zalău numără 221.208 bunuri de patrimoniu, parte din ele etalate în expozițiile permanente şi temporare. Expoziția de bază este organizată în două imobile: partea de istorie la Secția de Istorie „Vasile Lucăcel”, iar partea de artă la Galeria de Artă „Ioan Sima”.
La Secția de Istorie sunt recreate, cu ajutorul uneltelor, accesoriilor și statuilor umane, scene din fiecare epocă istorică, precum și momentele în care sunt semnalate primele comunități umane în zona Sălajului până la începutul secolului XX. În Galeria de Artă se află colecția impresionantă de 13.000 de insecte a zălăuanului Takács Adalbert, precum și tablourile realizate de acesta.

Județul Sălaj, o varietate de locuri de descoperit

Obiective de vizitat în județul Sălaj

Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou

Pe o suprafață de peste 25 de hectare, grădina botanică din Jibou adăpostește peste 5.000 de specii de plante provenite din diverse zone geografice ale lumii, laboratoare, un complex de acvarii, un sector ornamental, ba chiar și un mic colț de zoo, cu porumbei, păuni, fazani, cerbi și porci mistreți.
Plantele ornamentale care se produc în cele două cupole mari din sticlă sunt folosite pentru înfrumusețarea parcurilor și școlilor. Anual, Grădina Botanică editează catalogul în care se regăsesc toate speciile care au produs semințe. Prin intermediul acestuia, unitatea întreține un schimb activ cu peste 450 de grădini botanice și alte instituții de profil din întreaga lume.

Județul Sălaj, o varietate de locuri de descoperit

Muzeul tradițional din Iaz

Alexandra Ligia Bodea a început să colecționeze obiecte etnografice în 2004, când avea 12 ani, la un an după decesul bunicii sale. A transformat casa acesteia în muzeu, a reușit să strângă mii de exponate de la bătrânii de pe Valea Barcăului, apoi a mai relocat în bătătură încă două case tradiționale. Cel mai probabil, Alexandra este cea mai tânără proprietară de muzeu din România.

Județul Sălaj, o varietate de locuri de descoperit

Rezervația peisagistică Tusa – Barcău

Rezervația de 13,4 hectare este arie protejată și este formată din șisturi cristaline acoperite cu gresii, argile și nisipuri. Este o rezervație naturală mixtă de tip peisagistic și forestier și este considerată a fi una dintre cele mai frumoase zone din „Țara Silvaniei”, în care formele carstice completează vegetația (păduri dacice de carpen și făgete) și fauna bogată (inclusiv păstrăvi).
Rezervația include și două izbucuri (izvor cu debit de apă intermitent): Izbucul Mare și Izbucul Mic, cu un impresionant debit de apă.

Județul Sălaj, o varietate de locuri de descoperit

Grădina Zmeilor

În apropiere de satul Gâlgăul Almașului, la baza dealului Dumbrava, se află Grădina Zmeilor, o rezervație naturală unică în lume. Grădina este, de fapt, un ansamblu neregulat de stânci cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), care s-au format prin acțiunea aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), a apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări).
Una dintre legendele Grădinii Zmeilor povesteşte despre o fată îndrăgostită de un soldat. Mama vitregă a fetei nu era de acord cu dragostea lor şi a blestemat-o pe fată care, astfel, s-a transformat în stană de piatră. Formațiunea stâncoasă care a inspirat această legendă nu mai există, fiind distrusă de inundațiile din 1973.

Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul se întind pe aproximativ cinci hectare.

Județul Sălaj, o varietate de locuri de descoperit

Îți mai recomandăm, de asemenea, să vizitezi în județul Sălaj Complexul Cultural Șincai – Coposu din Bobota (muzeu dedicat celor două personalități politice), rezervația naturală Calcarele de Rona, cetatea medievală din Cheud, muzeul tradițional din Ciumărna (creat de Ileana Grațiana Popa – meșter popular, solist vocal și creator de costume populare), primul muzeu al Holocaustului din România și stațiunea balneoclimaterică Băile Boghiș.

Autor: Oana Racheleanu

Material publicat în ediția de noiembrie – decembrie 2018 a ziarului printat Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Romania nestiuta 0 Comments

File din povestea locurilor bucureștene

Intrarea hotelului Novotel ( Calea Victorie) este faţada fostului Teatru Naţional. În timpul celui de-al doilea război mondial, în ziua de 26 august 1944, aviația germană a greșit traiectoria bombei destinată Palatului Telefoanelor,

Romania nestiuta 0 Comments

Trei cetăţi la poalele munţilor Codru Moma

Ţara noastră are o istorie atât de bogată. Iar urmele trecutului nostru ajung la noi, parcă, din ce în mai greu, uitarea coborând asupra locurilor şi a faptelor. Trăim epoca

Romania nestiuta 0 Comments

Poate sunteti curioși să ştiţi că…

  Unul dintre cele mai cunoscute preparate culinare  româneşti – mititeii – au fost inventați la sfârşitul secolului al XIX-lea de Iordache Ionescu, proprietarul restaurantului “La o idee”, din strada

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta