Outhentic Cycling Romania, tururi pe bicicletă prin România autentică

Outhentic Cycling Romania, tururi pe bicicletă prin România autentică

O Românie autentică, ce nu prea apare în ghidurile turistice, li se arată turiștilor, români și străini, în tururile organizate de Outhentic Cycling Romania.

Mircea Crisbășanu, 34 de ani, ar fi putut să fie inginer civil în Olanda și ar fi putut să posteze de acolo, pe Facebook, fotografii cu lalele, canale și mori de vânt. Însă perioada masterului făcut în Țara Lalelelor l-a ajutat să călătorească prin Europa și, astfel, să-și îndrăgească și mai tare țara. Așa că s-a întors, iar acum aduce străinii în România și le arată peisajele mirifice, tradițiile, meșteșugurile și secretele culinare, totul în mersul domol al bicicletei. Caută locuri mai puțin știute chiar și de români, sate care-și păstrează autenticitatea și care nu există în ghidurile turistice, astfel încât străinii, care vin de cele mai multe ori sceptici, pleacă încântați și îndrăgostiți.

Mircea a povestit, pentru Turism Club, ce înseamnă Outhentic Cycling Romania, clubul de ciclism prin care le arată străinilor, dar și românilor, o Românie care nu prea apare la televizor.

Outhentic Cycling Romania, tururi pe bicicletă prin România autentică

 

Cum ai început Outhentic Cycling Romania? Când și cu ce gând?

Pasiunea pentru cicloturism a apărut în 2003, de când am început să explorez împrejurimile orașului în care m-am născut, Ploiești, cu bicicleta.

După ce mi-am încheiat studiile de Master în Construcții Civile în Olanda, am decis să revin acasă pentru a organiza tururi destinate celor care doresc să descopere, pe două roți, o Românie de puțini știută. Astfel s-a născut Outhentic Cycling Romania, prin care organizăm excursii educativ-culturale pe bicicletă pentru turiști străini și români.

Cicloturismul este un mod excelent de a promova România în străinătate. În același timp, doresc să-i încurajez pe români șă-și descopere țara și să-și petreacă vacanțele într-un mod plăcut și, în același timp, sănătos, folosind mai puțin sau chiar deloc mașinile.

Am ales să promovez România prin cicloturism pentru că satul românesc, în special, încă ascunde multe valori ce își au rădăcinile în vechiul autentic românesc. Ce găsești special la noi în sate, ceva ce nu prea mai există „pe afară”? Oameni care mai fac pâine sâmbăta în cuptoare vechi din pământ, meșteri care trudesc cu pasiune o meserie de o viață, fie că sunt rudari, țesători, fierari sau dogari, imaginea căruțelor trase de cai, care încă mai există aproape în fiecare localitate, sau pur și simplu felul de-a fi al românilor, plini de contraste și mereu expresivi.

Outhentic Cycling Romania, tururi pe bicicletă prin România autentică

 

Cine poate să participe la tururile pe care le organizezi? Care e publicul tău țintă?

La tururile Outhentic participă turiști străini în special la cele de 6-7 zile și turiști români mai ales pentru tururi de o zi sau de weekend. Organizăm și tururi autoghidate, în care oferim informații despre trasee cicloturistice, biciclete de închiriat, găsim cazări „cycling friendly” și sugerăm obiective interesante de văzut. Cred cu tărie că cicloturismul este pentru toate vârstele. Am avut până acum în tururile Outhentic călători pe bicicletă de la 5 la 75 de ani!

Cum descoperi locurile autentice unde să duci turiștii?

Acestea mi s-au dezvăluit în timp. Este nevoie de curiozitate și perseverență pentru a descoperi acele locuri potrivite unde cicloturistul să fie bine primit. Îmi plac satele, mai ales cele neștiute, care nu există prin ghidurile turistice.

Care sunt etapele pe care le parcurgi până să adaugi un tur pe site?

De obicei caut trasee pentru biciclete interesante și apoi le găsesc obiective de vizitat, fie că vorbim de cazări, muzee, gospodării, meșteșugari sau mici producători locali. Mai există situații când descopăr mai întâi locurile sau oamenii la care știu că merită să opresc cu turiștii, iar abia apoi cercetez variante de rute bune pentru cicloturism.

Apoi testez întregul tur, parcurgând cu bicicleta singur traseul desenat inițial pe hartă. De la un an la altul același tur devine tot mai bun, pentru că mereu am ocazia să cunosc oameni noi interesanți care au ce oferi vizitatorilor pe bicicletă.

Outhentic Cycling Romania, tururi pe bicicletă prin România autentică

Cam câți kilometri faceți într-o astfel de plimbare și cum arată ea, din punct de vedere tehnic?

Tururile în multe cazuri sunt adaptate nivelului grupului. Un tur standard înseamnă 40-60km pedalați zilnic, într-un ritm lejer, pe drumuri asfaltate în majoritate, dar și pietruite, sau poteci de pământ. Îmi place foarte mult varietatea de peisaj, dar și de traseu, iar alternanța asfalt – drum pietruit prinde bine multor bicicliști care vor relaxare. Noi oferim o experiență culturală în primul rând și nu mergem în zona pur sportivă, de competiție. La o viteză prea mare nu mai ai timp să admiri frumusețile pe lângă care treci. Putem organiza de la tururi pentru familii, lejere și până la experiențe de cicloturism montan, ceva mai solicitante.

Ce experiențe deosebite ai trăit, până acum, în tururile tale?

Jurnalistul britanic Kevin Rushby a participat, în iunie 2011, la o excursie aventuroasă pe bicicletă în sălbăticia ținutului Buzăului. El a fost încântat de acest colț de lume și de nopțile sub cerul liber și prezintă, în articolul din The Guardian, România ca destinație surprinzătoare pentru amatorii de cicloturism în natură.

Deși Kevin a avut dubii, ca majoritatea străinilor, înainte să se decidă să viziteze România, el și-a luat inima în dinți și a aflat că țara noastră este încântătoare.

Outhentic Cycling Romania, tururi pe bicicletă prin România autentică

„Numele România”, scrie Kevin în articol, „îmi apărea sub două imagini cumva contradictorii. Pe de o parte, stau mărturie cărțile minunate scrise de William Blacker, un englez stabilit în România, Along the Enchanted Way și de Patrick Leigh Fermor, care insistă asupra frumuseților naturale și nu numai, în Between the Woods and the Water. În același timp, aveam imaginea țării creată de către ziarele și posturile TV britanice: copii orfani, Ceaușescu și ale lui construcții comuniste, rromii alungați din Franța. Cele două fețe ale României păreau, așadar, incompatibile, și ar fi trebuit să cred că, odată ajuns aici, mă voi afunda în neprevăzut”. Britanicul a fost însă plăcut surprins și a avut parte de experiențe unice, chiar și pentru el, explorator încercat, cu numeroase expediții în toată lumea. Am avut ocazia împreună să descoperim urme proaspete de urs și de lup în pădure, am vizitat chiliile rupestre foarte vechi din nordul Buzăului, am pedalat pe punțile suspendate peste râul Buzău sau am dormit în vârful căpiței de fân din curtea gazdelor noastre.

O altă întâmplare frumoasă a fost după un tur în nordul Dobrogei. Connie, una dintre călătoarele din grupul nostru a fost tare impresionată de cum am fost primiți de gazde, oameni calzi, simpli, zâmbitori, curioși, care gătesc dumnezeiește. Drept urmare, după ce a revenit acasă, în Scoția, le-a trimis fiecăruia câte o vedere de mulțumire, scrisă chiar și cu scurte propoziții în limba română.

Altă secvență memorabilă a fost participarea repetată în tururile Outhentic a unui grup tare haios de australieni, veniți în special de la o distanță atât de mare pentru a se bucura de cicloturism în România autentică.

 

Ai mai mulți turiști străini decât români? Din ce țări vin ei? Ce păreri (bune și rele) ai auzit până acum de la ei despre România?

Sunt mai mulți turiști străini decât români, într-adevăr. Însă și numărul doritorilor de cicloturism români este în creștere. Străinii vin din toate colțurile lumii, SUA, Canada, Australia, Anglia, Franța, Germania, țările nordice sau chiar și Hong Kong sau Malaezia. În general ei vin cu puține așteptări și cu câteva preconcepții, apărute din contextul unei imagini negative a țării în trecut. Absolut toți turiștii noștri au încheiat tururile Outhentic încântați și foarte plăcut surprinși, dovadă fiind formularele de impresii scrise pe care ni le lasă. Oamenii caută o experiență reală, diferită de ce au mai văzut până atunci. În satul românesc găsesc așa ceva, de cele mai multe ori. Foarte apreciate sunt mesele pregătite de localnici, folosind produse naturale, din gospodăria proprie. Am avut până acum trei cicloturiști vegetarieni declarați care s-au „convertit” la meniu cu carne pe parcursul a 7 zile pe bicicletă. Meșteșugarii sunt iar foarte apreciați, pentru că sunt tot mai rari la noi și aproape complet dispăruți în vest.

Cum decurge o zi pe bicicletă

„Experiența pe care o construim în cadrul unui tur Outhentic este una completă, însă alcătuită din activități simple: te plimbi cu bicicleta, faci pauze din când în când și vizitezi fie un meșter, fie o biserică, fie un muzeu, iar seara oprești la o casă primitoare și servești cina alături de gazde, învățând în același timp ce înseamnă viața în satul românesc”, a mai spus Mircea. Se pare că rețeta sa funcționează, din moment ce unele tururi se ocupă chiar și cu un an înainte.

Outhentic Cycling Romania, tururi pe bicicletă prin România autentică

 

 

Autor: Oana Racheleanu 

Material publicat în ediția de iunie 2018 a ziarului printat Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Narcisele aduc primăvara

Olandezii au lalelele, francezii au lavanda, bulgarii, trandafirii, austriecii au floarea-de-colț. Noi am putea avea narcisele, ca simbol național, având în vedere numărul poienilor pline de aceste minunate flori albe

Plecari in doi 0 Comments

Jurnal de vacanță. Ce poți face în Herculane în afară de băi termale

Poate că ai ridicat deja din sprânceană când ai văzut titlul și ți-ai zis, în gând: „Să te plimbi la braț cu bătrânii” sau „Să citești toată biblioteca pe care

La pas prin lume 0 Comments

Poveștile călătorilor din Gara de Nord, spuse mai departe de un fotograf și un copywriter

Vlad Cioplea, fotograf, și Gabriela Bumb, copywriter, au demarat la începutul lunii mai proiectul „Povești din Gară”, prin care spun în scris și prin fotografii poveștile unor călători. Le-am adresat

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta