MENTALISTUL – E jumătate român, jumătate israelian și s-a întors în țară ca să o promoveze prin magie

Familia lui Israel Buium a plecat din România la Tel Aviv, în 1964, înainte ca el să se nască. Tatăl lui, israelian de origine, îndrăgostit iremediabil de o româncă, își trăia povestea de iubire în Iași, unde, spune fiul lui, încerca să bucure oamenii prin magie și prin fapte bune. Acum băiatul rămas fără părinți, devenit bărbat în toată firea, vrea să-și revadă locurile de origine și să devină român cu acte-n regulă.

Când l-am întâlnit pentru prima dată pe Israel Buium își distra câțiva prieteni români, cu tot felul de trucuri magice. Ghicea ce cărți și-au ales din pachet, făcea paiele din pahare să zboare, le spunea numele primelor iubite, le dădea ceasurile înapoi fără ca măcar să le atingă și le spunea câți bani au în portofel. Iar ce părea la început o joacă, s-a transformat în spectacol în toată regula. ”Cum a făcut mă? Ai văzut cum a mișcat mâna pe deasupra paharului și mi-a sărit paiul din pahar?”, ”Da cum a știut câți bani am eu în portofel?”, ”Lasă, dar eu care simțeam cum se răsucesc libile ceasului când îl țineam strâns în palmă, fără să-l atingă!”, ”E tare tipul!”, își spuneau continuu cei de la masă după ce momentul magic luase sfârșit.

Mai apoi am aflat că tatăl lui l-a învățat de mic să-i ducă harul mai departe. Primele magii le-a făcut la 4-5 ani, iar la 15 putea susține singur un program de magie și chiar crea numere noi.

Până acum, la 44 de ani, a scris trei cărți în limba ebraică despre cum să faci magie și a învățat la perfecție cum să se joace cu mintea umană, pentru că pe ea se bazează toate magiile lui și apoi pe zaruri, pe cutii, pe cărți de joc, tacâmuri sau grămăjoare de hârtie. Și cu toate că poate merge în Vegas să-și practive meseria, preferă Bucureștiul. ”Îmi place foarte mult! E o altă lume! Aici simt că pot lua viața de la capăt, că pot avea un viitor și crede-mă, știu ce spun! Am reușit să-mi recapăt numele românesc, Buium și acum vreau să învăț limba română, pentru că, dacă-mi pare rău de ceva, de asta îmi pare: că nu m-a învățat mama și pe mine românește, ci doar pe surorile mele. Înțeleg aproape perfect ce se vorbește, dar încă nu pot vorbi limba”, s-a destăinuit mentalistul care în ultimii ani de viață ai mamei sale a preferat să aibă grijă de ea, renunțând la faima care până atunci îi răpise prea mult din timpul pe care ar fi vrut să-l petreacă alături de familie. ”Tot timpul îmi vorbea despre România, pentru că îi era foarte dor de casă. Dar cum tata a murit pe când eram copil și mama arămas cu toate grijile pe cap, n-a mai apucat să-și revadă rudele”, a povestit Israel, care spune că după ce va învăța limba română va face formalitățile pentru a deveni cetățean român, cum erau și părinții lor înainte ca regimul comunist să le ia acest drept.

Apoi, cine știe, dacă sunt oameni care vor să devină magici, îi poate ajuta să reușească. Până va devei profesor rămâne însă mentalist și cum cei care l-au văzut l-au apreciat din prima I s-a cam dus vestea și se află deja în tratative pentru primele spectacole în România. Nu renunță însă la ideea de a le schimba israelienilor care nu ne-au văzut țara ideile preconcepute despre România, așa că, recent, a realizat un mini-spectacol pe străzile din București, urmărit continuu de o echipă de televiziune din Israel care promovează locuri de vis din toată lumea. Le-a arătat Palatul Parlamentului, Curtea Veche, Centrul Istoric și noua librărie Cărturești, dar și multe trucuri și reacții de bucurie pe chipurile trecătorilor care au acceptat să-i intre în joc. Doar de dragul României.

Costumul a înlocuit pelerina de magician

Spectacolele lui Israel sunt departe de a putea fi numite numere de circ, așa că vechea pelerină pe care o folosea cândva mentalistul nu se mai potrivește cu ele. Trucurile de implică mai mult mintea spectatorilor și nu mai provoacă demult doar zâmbete, ci și uimire, curiozitate sau interes, așa că se asortează mai bine cu un costum sobru, consideră mentalistul Buium.

 

Autor: Corina Rob 

Fotografii: Raphael Ben Dor, arhiva personală

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

Comunicat de presă

SEPTEMBRIE 2021PRIN PROGRAMUL OPERAȚIONAL COMPETITIVITATEPrioritatea de investiții 3d – Sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare

Special 0 Comments

Doi băieți adună de pe poteci obiecte vechi și le «îmbracă» în haine noi

Mai toată lumea are în ultima vreme o pasiune pentru stilul vintage, mai ales când vine vorba despre decorațiuni, dar una este când cumperi un produs din China, făcut astfel

Special 0 Comments

Joaca de-a Zurli

Au nevoie doar de câteva minute ca să te cucerească și nu fac nici un efort pentru asta. Se numesc Zurli și sunt zurli, la propriu! Râd întruna, glumesc, își

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!