Profa de «gătit pe nevăzute». Mariana îi învață pe ”atipici”, cum să se descurce în bucătărie
În timp ce unii se leagă la ochi și merg cu mașina, sau traversează strada la întâmplare, sunt oameni care folosesc legatul la ochi pentru a-i învăța să gătească, pe cei cu deficiențe grave de vedere, dar și pe cei care vor să deprindă ”gătitul pe nevăzute”. Un astfel de om este chef Mariana Andrei, un artist al artei culinare, dar, înainte de toate, o mamă de copil nevăzător.
Am scris de mai multe ori despre Mariana și Mircea Andrei și, de fiecare dată, am trăit până la lacrimi fiecare cuvânt, pentru că mi s-a părut eroic felul în care au reușit să treacă peste durerea pe care le-a pricinuit-o faptul că micuțul lor nu a putut vedea niciodată lumina zilei.
De data aceasta însă, nu e vorba despre lacrimi, ci doar despre respect și admirație, despre dragoste pentru oamenii aflați la greu și despre implicare. Pentru toate sunt responsabili Mariana, Mircea și George Andrei, cei trei Muschetari care au reușit să trăiască viața la maximum, chiar dacă ultimul dintre ei este nevăzător.
Au luat această deficiență ca pe o provocare și au reușit să îi ofere băiatului lor experiențe pe care foarte mulți dintre copiii fără probleme nu au șansa să le trăiască.
George are acum 16 ani și jumătate și are o mulțime de prieteni. Este pianist, face cățărări, înoată, urcă pe munte, e campion național la ciclism în tandem și are la activ multe concerte. Recent a luat premiul I de excelență la primul concurs muzical la care a participat, iar mai nou… gătește.
A învățat de la mama lui, explorator-chef Mariana Andrei, la atelierele de gătit pe nevăzute, pe care aceasta le-a inițiat împreună cu cei de la Clubul de Mobilitate Urbană Senseability, care îi ajută pe oamenii cu di-zabilități de vedere, să se descurce în jungla urbană.
”Un context de socializare ideal, unde am descoperit o nouă abilitate importantă pentru orice explorator urban: mobilitatea în bucătărie. Sau cum să-ți folosești simțurile ca să-ți prepari mâncarea preferată. Noi am început cu paste. Dar nu felul contează, ci faptul că facem asta împreună și construim o comunitate bazată pe empatie, educație și acces la viață independentă pentru toți.
Mulțumiri către – chef Mariana Andrei pentru călătoria culinară; Maria și echipa de la Beautyfood pentru deschiderea către idei noi despre un oraș incluziv, care unește și facilitează, echipa de voluntari, exploratori și toată gașca #CMUSenseability”, au scris organizatorii atelierelor de gătit pe nevăzute, după prima experiență de acest fel, de anul trecut.
De atunci au învățat de la Mariana să prepare pâine, lava cake, vin fiert, să recunoască mirodeniile și să le afle istoria, totul doar simțind textura și mirosul fiecărui condiment în parte.
”Atelierele de gătit pe nevăzute au fost gândite pentru a pune în legătură, cum spunem noi, persoane tipice și atipice și pentru a le ajuta să se descurce cu ochii închiși, la propriu. Iar doritori au fost incredibil de mulți, cu sau fără deficiențe de vedere, așa că am lucrat cu drag, de plăcere. La fiecare atelier am avut 5 nevăzători și 5 cu ochelari speciali, dar am avut mult mai multe cereri. Ultima dată am avut 5 bloggeri culinari și m-a impresionat tare mult unul dintre aceștia, când mi-a mărturisit, cu lacrimi în ochi, că a trăit cea mai intensă situație din viața lui”, a povestit chef Mariana Andrei, pentru Turism Club.
Că nu e ușor să gătești fără să vezi, o recunoaște chiar ea, dar subliniază că nu e imposibil. Textura ingredientelor, intensitatea focului, sau temperatura unui obiect de pe aragaz se pot simți fără vreun pericol, de la distanță, cu ajutorul mâinilor. Ca să îl pot ajuta pe George să învețe, cu mult înaintea acestor ateliere, a exersat acasă, de mai multe ori, pregătirea unor mâncăruri. Acum, acea experiență i-a folosit ca să-i poată ajuta și pe alții.
Cum i-a venit ideea cursului
”Ideea mi-a venit după o tabără în care a fost George și în care și-a făcut foarte mulți prieteni, cei mai mulți deja adulți. Când au aflat că gătesc, au început să îmi pună tot felul de întrebări, care să îi ajute să se descurce în bucătărie. Așa mi-a venit ideea să le propun aceste ateliere celor de la CMUSenseability, care și-au dorit în trecut să le organizeze, dar nu au găsit oameni dispuși să îi ajute”, a mai spus Mariana.
”Ciocolata unește oamenii! Ne-am convins la atelierul de desert, mai ales că provocarea lansată de explorator-chef Mariana Andrei este să gătim lava cake pe nevăzute la Mazilique Studio. Am lucrat împreună, în echipe de câte 2 exploratori – tipici și nevăzători, asistați la nevoie de voluntar, dar în principal de simțuri, memorie, curaj. La sfârșit, am savurat ce am pregătit: lava cake cu înghețată de vanilie pentru toată lumea! (…) Atelierele de gătit pe nevăzute au depășit așteptările noastre, promitem să mai facem, cu aceleași ingrediente: empatie, dezvoltare, integrare”, au postat organizatorii, pe pagina de Facebook Club de Mobilitate Urbană Senseability.
Ei nu se ocupă însă doar de gătit! De exemplu, de Ziua internațională a bastonului alb, au profitat de vremea frumoasă și s-au organizat pentru a merge în vizită la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.
”Cele câteva ore petrecute acolo nu au fost de ajuns să acoperim 14 hectare, dar am aflat despre bordeie, despre bisericile de lemn din Maramureș, despre casele din Transilvania, materialele folosite în funcție de zonele geografice, tipuri de garduri, câte și mai câte. Cel mai mișto la Muzeul Satului este că funcționează foarte bine ca un muzeu tactil, ceea ce face totul mai ușor de înțeles. Bineînțeles, cand ai și un ghid cu tine să îți explice.
Programul continuă și în acest an
Vizita aceasta face parte din generația a II-a a clubului de mobilitate care, pe lângă ateliere și probe prin oraș, va avea o nouă componentă: cea de «activități extra». Cel puțin de două ori pe lună, ne vom organiza să participăm la activități culturale/de loisir prin oraș și, poate, chiar să plecăm în excursii. Îi rugăm pe toți participanții să își ia bastoanele la ei. Cei care nu au, primesc, temporar, de la noi. Fiecare activitate va începe cu exerciții de utilizare a bastonului, deoarece este unul din cele mai importante instrumente pe care le poți folosi pentru a deveni independent”, au spus organizatorii.
Cu oameni atât de implicați și cu o listă atât de lungă de doritori, atelierele vor continua și în acest an, cu și mai mulți susținători. Iar Muschetarii Mariana, Mircea și George vor fi acolo și vom mai auzi de ei! Nu de alta, dar m-am trecut și eu pe lista atelierelor de gătit pe nevăzute, așa că, după ce voi învăța ce înseamnă să gătești cu ochii închiși, vă voi spune povestea. «
Provocări periculoase, «Bird Box Challenge», inspirate de un thriller american
Thrillerul Netflix ”Bird Box”, cu Sandra Bullock în rolul principal, a declanşat o nouă provocare periculoasă în mediul online. După tot felul de idei copiate în trecut de la vedete, tinerii se filmează acum în timp ce execută provocări legaţi la ochi şi postează înregistrările pe reţelele de socializare.
Lansat la finalul anului trecut, thriller-ul ”Bird Box”, ce are la bază romanul omonim al lui Josh Malerman, a devenit unul dintre cele mai populare filme Netflix, scrie cinemagia.ro, citată de Adevărul. Impactul asupra publicului a fost însă mai puternic decât s-au aşteptat producătorii, căci tot mai mulţi dintre cei care au văzut filmul au început să ia parte la întreceri cu ochii legaţi. Astfel, în mediul online a luat naştere ”Bird Box challenge”. Așa-zisele întreceri Bird Box presupun efectuarea unor acţiuni, sau misiuni, după modelul celor din film. Problemele apar când oamenii nu iau în considerare pericolele la care se expun ori îi expun pe alții când, de exemplu, aleg să treacă strada orbeşte, sau chiar să conducă o maşină legaţi la ochi.
Alarmaţi de numărul mare al celor care aleg să facă astfel de misiuni şi să-şi pună chiar viaţa în pericol, reprezentanţii Netflix au făcut apel la raţiunea participanţilor şi au transmis un mesaj în care încearcă să le descurajeze acţiunile periculoase.
”Nu ne vine să credem că spunem acest lucru, însă vă rugăm să nu faceţi lucruri care v-ar putea răni în timpul provocărilor Bird Box”, au spus oficialii Netflix.
Autor: Corina Rob; Fotografii: Roald Aron
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Muncă sezonieră, după distracții: iarna la munte, vara la mare
Te-ai gândit cum ar fi să te distrezi și să câștigi și bani? Dar să lucrezi, să te distrezi și să te plimbi după soare sau după zăpadă, în funcție
800 de kilometri, doar ea și bicicleta. Așa, pentru suflet
O bucureșteancă a bătut Franța în lung și-n lat, pe două roți, ca terapie pentru propriul suflet. Monica Brătescu a străbătut 800 de kilometri între Paris și Marsilia, în 12
PROIECT COFINANȚAT DIN FONDUL EUROPEAN DE DEZVOLTARE REGIONALA PRIN PROGRAMUL OPERAȚIONAL COMPETITIVITATE
MARTIE 2021 PROIECT COFINANȚAT DIN FONDUL EUROPEAN DE DEZVOLTARE REGIONALAPRIN PROGRAMUL OPERAȚIONAL COMPETITIVITATE Axa prioritară 3 – Sprijinirea IMM-urilor ca reacție la pandemia COVID-19Prioritatea de investiții 3d – Sprijinirea capacității
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!