Recomandări de la localnici. 7 locuri pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam

Recomandări de la localnici. 7 locuri pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam

Mare norocoși mai sunt cei care au prieteni prin alte țări, că au unde pleca în vacanță și, mai ales, află despre locuri care le rămân apoi pe lista favorite. Așa sunt și eu, și, prin intermediul prietenilor mei din Amsterdam, am descoperit 7 locuri senzaționale, pe care îți recomand să le vizitezi.

Van Stapele Koekmakerij, cele mai bune prăjituri din Amsterdam

În Amsterdam există un magazin care vinde un singur tip de prăjituri și la ușa căruia se formează cozi, chiar dacă plouă mărunt și sâcâitor. Te întrebi, pe bună dreptate, ce-ar putea să fie atât de special la prăjiturile alea, astfel încât turiștii să-și sacrifice timpul și răbdarea, dacă nu chiar și dispoziția, că nu prea-ți vine bine să umbli apoi cu hainele ude.

88% din cele 763 de review-uri de pe TripAdvisor recomandă Van Stapele Koekmakerij ca fiind excelent.

„Ai putea crede că americanii au cele mai bune prăjituri, dar ăsta e tipul de prăjituri care vor fi servite în Rai. Sau în Iad, pentru că sunt ale naibii de bune”, scrie cineva pe TripAdvisor.

Proprietarii micuțului magazinului povestesc pe site-ul lor că au petrecut luni bune în care au testat tot felul de rețete, în căutarea prăjiturii care să aibă gustul perfect.

„Asta până când am scos o tavă de prăjituri din cuptorul fierbinte, într-o seară rece de februarie. Ne-am așezat la masa mare din bucătărie și am gustat. De îndată ce am înghițit, ne-am uitat unii la alții și am știut: e cea mai gustoasă prăjitură de ciocolată din lume!”, scrie pe site.

 7 locuri pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam

Trei fete amestecă coca, o cântăresc, îi adaugă o pralină albă, apoi bagă totul la cuptor, chiar sub ochii tăi. O cutie de șase minuni de-astea care ți se topesc în gură costă 10 euro.

Magazinul este de găsit pe strada Heisteeg 4, în centru. O să știi că ai ajuns când o să vezi coada de la intrare și când o să te tragă de nas un miros de ciocolată. Dacă vrei să-ți rezervi prăjituri, până la 100 de bucăți, poți să suni la 06-54241497.

Wynand Fockink, lichioruri pentru toate gusturile

 7 locuri pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam

Poate că acum ți s-a făcut sete, așa că îți recomand să vizitezi tot un loc micuț, dar foarte apreciat. Atât de mic, încât nu au voie în interior grupuri mai mari de șapte persoane. Wynand Fockink este un bar cu o mare diversitate de lichioruri, mai exact 70, pentru absolut toate gusturile. Fresh, dulci, amărui, cu gust de portocale, căpșuni, tartă de mere, prăjituri de migdale, „lacrimile miresei”, creme brulee, ghimbir, praline, cafea, scorțișoară și tot așa. Aproape orice îți trece prin cap.

Wynand Fockink a fost la început, încă din 1724, când Amsterdamul avea o industrie importantă de lichior, o distilerie. Rețetele folosite pentru lichiorurile de acum sunt cele vechi, pe care compania le folosește dintotdeauna.

 7 locuri pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam

Ceea ce e special la acest bar, pe lângă diversitatea și gustul intens al lichiorurilor, este că prima înghițitură pe care o iei din primul pahar trebuie să fie sorbită fără să pui mâna. Așa că o să fie amuzant când barmanul o să-ți ceară să faci asta și tu n-o să știi ce să faci cu mâinile. Să le sprijini de bar? Să le ții la spate?

Barul e de găsit pe străduța Pijlsteeg 31, între 14 și 21, și tot de acolo poți cumpăra și lichior pentru acasă. Un shot de lichior costă 3,5 euro. Și da, au și bere, dacă simți nevoia să te hidratezi.

Duck Store

 7 locuri pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam

Rămânem în aceeași notă în care vorbim despre magazine care vând un singur tip de produs, însă de data asta nu mai e despre mâncare sau băutură. Mergi pe strada Oude leliestraat 16 și vei descoperi rafturi întregi de rățuște din plastic care întruchipează fel și fel de personalități, personaje sau tipologii. Doland Trump, Statuia Libertății, unicorni, lalele, Frida Kahlo, Pikachu, hipsteri, Batman, Superman, rața care își face selfie, rockeri, rasta etc etc. De toate pentru toți.

Rățuștele, confecționate din materiale de înaltă calitate și pictate manual, costă între 8,95 euro și 18 euro. Magazinele Duck Store pot fi găsite și în Barcelona, Mallorca, Sevilla, San Sebastian, Lisabona, Florența, Torino și Limassol, dar pot fi comandate și online.

Muzeul Vacilor

 7 locuri pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam

Am văzut în Amsterdam multe magazine cu diferite teme numite muzee și poate uneori e doar o strategie de marketing. Însă Cow Museum e, într-adevăr, un muzeu și pentru diversitatea de vaci colorate în fel și chip, dar și din cauza prețurilor destul de mari, care nu-ți permit decât să admiri.

Mai mari, mai mici sau foarte foarte mari, din ceramică sau din rășină, cu aripi, plăci de surf, deghizate în cocoși sau în balerine, văcuțele au prețuri între 49 și 1.295 de euro. Dacă nu mă crezi, aruncă o privire la adresa Leliegracht 4.

Muzeul Lalelelor

 7 locuri pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam

Olanda e recunoscută pentru lalele, asta știe toată lumea, așa că ar fi fost cel puțin ciudat să nu existe un muzeu destinat acestui tip de flori. În interiorul muzeului-magazin găsești tablouri cu istoria lalelelor, flori de toate culorile, bulbi de luat ca suvenir și tot felul de accesorii cu această temă. Adresa este Prinsengracht 116, iar privitul este gratuit.

Biserica Begijnhof, un loc de respiro

 7 locuri pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam

 

Chiar în centrul Amsterdamului, pe strada Begijnhof, la numărul 29 e o poartă deschisă în timpul zilei. Dacă o vei căuta cu atenție, că sunt mari șansele să o ratezi, te va scoate din zumzetul și forfota orașului și te va scufunda într-o liniște puternic contrastantă. Toată lumea vorbește în șoaptă, se bucură de grădina interioară sau vizitează biserica ascunsă în ceea ce, de afară, pare o casă obișnuită.

Blue

 7 locuri pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam

Un alt loc unde poți să-ți tragi sufletul este Blue, un restaurant aflat la etajul trei al complexului de magazine Kalverpassage. Poți să servești oricare din cele trei mese principale, să bei o cafea și să te bucuri de o priveliște de 360 de grade asupra orașului. Eu îți recomand să încerci să rezervi o masă, pentru că este foarte aglomerat mai mereu.

 

Autor: Oana Racheleanu 

Material publicat în ediția de mai 2018 a ziarului printat Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Util in vacanta 0 Comments

60 de lucruri haioase pe care un brazilian le-a învățat în România

Fernando Castilho Cintra este un tânăr din Brazilia pentru care România este a treia casă, după cum spune pe contul său de Couchsurfing. După ce a stat o vreme la

La pas prin lume 0 Comments

Heuriger, tradiția vienezilor de a se bucura toamna de vinul nou

Heuriger este o tradiție de mai bine de 230 de ani, care încă se mai păstrează în satele de lângă Viena. Toamna, timp de două săptămâni, fiecare producător local își

Turist in Romania 0 Comments

Culori medievale în satele sibienilor

Sibiul – cetate cu străzi şi portaluri renascentist, cu biserici gotice, turnuri şi fortificaţii, ilustrează lumii, prin fiecare aşezare, istoria pas cu pas. Oricine ai fi, străin sau român, odată

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta