România – 1 Decembrie 2014
Luna decembrie este dedicată sărbătorilor cele mai frumoase de peste an. Iar pentru români, această lună începe cu ziua naţională – 1 Decembrie. Ce poate fi mai frumos? Teoretic, ar trebui să ne reamintim acum de unde am pornit, cine suntem, care sunt reperele noastre în lume, ce ne dorim de la viitor. Să privim cu ochii deschişi la ţara în care ne-a fost dat să ne naştem. Să o vedem şi… să o preţuim, să fim mândri şi să ne mândrim. România este una dintre cele mai frumoase ţări ale lumii şi are atât de multe locuri extraordinare care aşteaptă să fie explorate. (Silvia Mirea)
Bucureşti, o capitală în căutarea propriei identităţi
Oraşul acesta aşezat în câmpie, cu o mulţime de lacuri şi parcuri întinse, îşi tot caută identitatea de câteva secole. Pe la începutul secolului trecut se mândrea cu supranumele de Micul Paris, iar bucureştenii get-beget sau cei veniţi din toate colţurile ţării încercau să ducă o viaţa aşa ca în capitala Franţei, fie că ştiau despre ce e vorba, fie că nu. Apoi au venit, pe rând, demolări, artere moderne, cartiere rezidenţiale şi malluri. Păşind astăzi pe străzile capitalei României (din anul 1862) descoperim un oraş în continuă transformare şi foarte bogat în… diversitate. În Bucureşti au loc zilnic o mulţime de evenimente, totul se petrece repede, totul trebuie văzut, gustat, simţit rapid.
Dar poate vreţi să vă întoarceţi în timpul Micului Paris? Mergeţi de-a lungul Căii Victoriei şi intraţi pentru un vin bun şi o cafea la Carul cu Bere. Pe Lipscani veţi descoperi şi mai multe locuri care fie vă amintesc de Orient, fie de Londra sau Paris, fie de hanurile din romanele lui Sadoveanu.
Muzeele sunt din ce în ce mai bine organizate, au programe de atragere a turiştilor şi de implicare a localnicilor prin organizarea unor târguri şi workshopuri interesante. De la cele de artă, la casele memoriale, la muzee tehnice am putea aşeza aici o listă uriaşă, dar noi ne oprim doar la unul: Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, mereu altul în fiecare anotimp.
Cartierele oraşului, deşi nu neapărat atrăgătoare pentru ochiul unui turist, se mândresc cu diferite malluri, care reşesc să le umple timpul în zilele reci mai ales localnicilor, deşi destul de mulţi turişti sunt atraşi şi de acestea. Acum, la vreme de iarnă, capitala se umple de decoraţiuni strălucitoare şi brazi. Patinoarele în aer liber şi evenimentele stradale de genul târgurilor de Crăciun încep să devină o atracţie, deşi mai este mult până când ele vor fi organizate ca la carte şi vor fi suficiente pentru a nu se crea aglomerări, iar impresia vizitatorului să fie cea dorită: de încântare şi bucurie. Că doar vorbim de oraşul Bucureşti!
Repere turistice în Bucureşti:
– Arcul de Triumf
– Ateneul Român
– Parcul Cişmigiu
– Calea Victoriei
– Centrul Vechi
– Palatul Mogoşoaia
Iarna la schi, vara facem sporturi extreme
Un sfert din ţară este acoperit de munţii Carpaţi. Aşadar, putem vorbi şi noi de Grădina Carpaţilor, aşa cum este promovată în prezent, din punct de vedere turistic, România.Dar acum, la vreme de iarnă, ne gândim la munţii cei acoperiţi de zăpadă şi o mulţime de turişti se îndreaptă către staţiunile ce au pârtii de schi şi snowboard. Multă vreme s-a vorbit numai despre staţiunile de pe Valea Prahovei, aici fiind cea mai mare aglomeraţie de turişti la vreme de iarnă. Sinaia, Buşteni, Pârâul Rece, Poiana Braşov şi Predeal au rămas şi azi în top, dar vin din urmă cu foarte mare succes Straja, Vatra Dornei şi lista este deschisă. Pârtiile de schi sunt tot mai numeroase şi mai bine echipate. În restul anului, iubitorii sporturilor extreme pot merge să facă rafting sau să coboare cu pluta pe râurile Mureş, Jiu, Olt, Bistriţa şi Crişul Repede. Pasionaţii de mountain biking au şi ei o mulţime de trasee, pe drumuri forestiere. Turismul ecvestru se dezvoltă din ce în ce mai frumos, şi ne amintim aici de Herghelia de la Mangalia, dar ele sunt mult mai multe.
Ce mâncăm şi ce bem
Această rubrică este extrem de atractivă atunci când ne gândim la o destinaţie turistică de peste mări şi ţări. Ce e mai bun şi mai bun, însă, la noi acasă? Ce să recomandăm turistului? Noi mâncăm la zile mari sarmale cu mămăliguţă, vara la picnic grătar, de pe care nu lipsesc micii, iar în satele noastre tradiţionale descoperim fie bulzul maramureşan, fie caşcavalul argeşean, slăninuţa cu boia a ardelenilor sau borşul de peşte din Delta Dunării. Cozonacul de sărbătoare, aşa cum îl scoate bunica din cuptor, nu se compară cu niciun altul, însă. Pomana porcului ce se face de Ignat, pe 20 decembrie, la fel, e unică, aşa cum sunt toată minunăţiile pe care le pun pe masă gospodinele noastre la zile mari. Iar mărcile româneşti consacrate de vin se iau la întrecere în acestă perioadă cu ţuiculiţa şi pălinca.
Monumente românești aflate pe lista UNESCO:
– Delta Dunării
– Aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania
– Bisericile pictate din nordul Moldovei
– Cetatea Sighişoara
– Bisericile de lemn din Maramureş
– Fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei
Castele de legendă
Ştiaţi că în România există peste 100 de castele şi palate? Acestea se află în toate judeţele aproape, majoritatea lor fiind aproape uitate. Care sunt principalele castele ce atrag un mare număr de turişti în România şi merită a fi vizitate? Iată o listă a lor:
– Castelul Peleş, Sinaia, probabil că şi cel mai frumos dintre toate.
– Castelul Bran, cu a sa legendă creată de romanul unui englez plin de imaginaţie.
– Castelul Corvinilor, Hunedoara
– Castelul Brukenthal, Sibiu
– Castelul Cantacuzino, Buşteni
– Castelul Huniade, Timişoara
– Castelul Regal, Săvârşin.
Parcuri naţionale, naturale şi arii protejate
În România există 13 parcuri naţionale, în care se dezvoltă ecosisteme unice în lume şi unde turiştii se pot relaxa sau pot practica turism sportiv. Este vorba despre:
1. Parcul Naţional Semenic, cu defileul Caraş şi cele mai întinse păduri de fagi din Europa
2. Parcul Naţional Defileul Nerei, cu cascada Beuşniţa şi cele mai frumoase trasee de rafting pe Nera.
3. Parcul Naţional Domogled, cu o mulţime de plante protejate şi izvoare minerale unice.
4. Parcul Naţional Retezat, cu ale sale capre negre şi multele sale lacuri glaciare.
5. Parcul Naţional Piatra Craiului, cu flori ce cresc doar aici şi trasee de escaladă excelente.
6. Parcul Naţional Călimani, cu cei 12 Apostoli din piatră şi cel mai mare crater vulcanic din ţară.
7. Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, cu al său lac Roşu şi defileul Bicazului.
8. Parcul Naţional Parcul Naţional Ceahlău, unul dintre cei mai frumoşi munţi şi staţiunea Durău.
9. Parcul Naţional Munţii Rodnei, declarat şi de UNESCO rezervaţie a biosferei.
10. Parcul Naţional Cozia, cu mânăstiri străvechi şi trasee alpine de făcut pe gheaţă.
11. Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, cu cele mai sălbatice peisaje şi cele mai ascunse peşteri.
12. Parcul Naţional Defileul Jiului, frumos şi plin de locuri cu încărcătură istorică.
13. Parcul Naţional Munţii Măcinului, cu cei mai vechi munţi ai ţării, plini încă de poveşti uimitoare.
Pe lângă acestea, avem rezervaţiile şi parcurile naturale, precum şi multe alte ariile protejate. Fiecare dintre acestea reprezintă destinaţii turistice unice, care aduc satisfacţii enorme celor care iubesc natura şi turismul făcut în mod responsabil.
Despre România aflaţi de pe internet căutând pe:
www.romaniatourism.com
Şi o mulţime de alte site-uri şi bloguri, create de cei cărora le place să fie turişti responsabili în ţara lor, şi ale căror păreri încep să capete contur.
5 muzee de vizitat
1. Castelul Bran
2. Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu
3. Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Bucureşti
4. Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu
5. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
Ştiaţi că…
… Peștera din platoul Meledic este cea mai lungă peșteră în sare din întreaga lume și cea mai importantă peșteră de sare din lanțul peșterilor Mânzălești.
… La Bucșani în județul Dâmbovița se află cea mai mare rezervație de zimbri din România, Zimbrăria Bucșani, unde trăiesc 29 de zimbri pe o suprafață de 160 ha.
… În mai 1999 Papa Ioan Paul al II-lea a afirmat la vizita sa în București că România este Grădina Maicii Domnului.
… Ştiați că Cetatea Colț de la marginea Munților Retezat a fost sursa de inspirație a lui Jules Verne pentru cartea sa : “Castelul din Carpaţi”.
… În zona Vulcanilor Noroioşi trăiesc specii de animale unice în România, aşa cum este scorpionul.
Unic în Europa, descoperim în România secolului XXI
– Delta Dunării, cu ale sale canale pline de verdeaţă şi de peşti, cu localităţi izolate şi tradiţii aparte.
– Maramureşul ascuns între păduri, cu cântece şi costume populare foarte vechi.
– Geoparcul din Ţara Haţegului, cu lumea dinozaurilor ce încă ies la iveală.
– Mânăstirile din Bucovina, cu picturile lor uimitoare şi credinţa neţămurită a oamenilor locului.
– Litoralul Mării Negre, cu valurile unei mări străvechi, cu plaje fine şi cetăţi antice.
– Sighişoara, o cetate medievală ce trăieşte în ritmul său de sute de ani.
– Sfinxul Carpaţilor, Babele şi legendele altor “pietre” vechi de milenii răspândite prin Carpaţi.
– Munţii Orăştiei şi toate celelalte cetăţi dacice, în care sunt ascunse legendele străvechilor şi misterioşilor strămoşi ai acestor pământuri.
Folclorul românesc, o comoară nepreţuită
Obiceiurile populare româneşti sunt atât de frumoase, explicaţia loc coboară atât de mult în istorie şi legendă încât îi vrăjesc pe toţi cei care vor să afle mai multe despre ele şi merg din sat în sat, an de an şi anotimp de anotimp pentru a le descoperi. Fiecare regiune a ţării are tradiţii proprii dar şi comune, aşa cum, acum, la vreme de sfârşit de an, Pluguşorul, Steaua şi Sorcova sunt cele mai spuse urări din întreaga ţară. Costumele populare specifice fiecărei zone sunt atât de frumoase, încât turiştii veniţi de departe le colecţionează. Ia românească a devenit cunoscută în întreaga lume, fiind motiv de inspiraţie pentru mulţi creatori de modă celebri. Ouăle încodeiate, globurile de Crăciun, icoanele pictate pe lemn sau pe sticlă şi vasele din lut ieşite din mâinile olarilor sunt cele mai căutate suveniruri. Dar peste toate acestea vin tradiţiile noastre populare care sunt atât de frumoase în satele străvechi româneşti. Cântecele populare, legendele spuse la gura sobei şi dansurile vesele sau triste completează această comoară nepreţuită ce stă în faţa întregii lumi, aşteptând să fie descoperită şi admirată.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Maramureş -zonă ideală pentru sărbătorilor de iarnă
Zonă ideală pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, Maramureşul atrage, în fiecare an, mii de vizitatori. Principalele atracţii ale zonei sunt bisericile de lemn, unele dintre ele introduse în patrimoniul mondial
Revelion în România, cu Bibi Touring
Prietenii noștri ne țin la curent cu informațiile despre noutățile din lumea ofertelor pentru Revelion. Așa că iată încă o idee de a petrece noaptea dintre ani pe plaiurile mioritice,
Aici, la Straja, anul începe la 1 septembrie, ca și cel bisericesc
E impresionat! Prin felul în care arată, prin ecoul lui, prin picturile de pe pereți, prin ferestre, prin ușile de la intrare, prin lumină, tunelul care face legătura între șoseaua
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!