Spania, o destinaţie obligatorie pe lista oricărui turist

Spania, o destinaţie obligatorie pe lista oricărui turist

Este una dintre cele mai vizitate ţări din Uniunea Europeană. Picasso, Dali, Sagrada Familia, fotbalul şi plajele sunt doar câteva dintre motive. Flamenco, stilul de viaţă relaxat, istoria bogată şi peisajele naturale celebre sunt altecâteva. De ce mergem în Spania? Pentru că ne dorim atât de mult să vizităm Barcelona şi Madridul, pentru că ne-ar unge pe suflet şi un tur de o zi în Cordoba, Sevillia, Granada sau malaga, iar vara ne-am pierde pe plajele din Valencia, din Baleare sau din Canare. (Silvia Mirea)

Spania, pe scurt:

Zi naţională: 12 octombrie

Număr de locuitori:  45 milioane

Spania este o ţară cu podişuri înalte şi lanţuri muntoase, Pirineii şi Sierra Nevada. Spania deţine şi insule, este vorba de Insulele Baleare, din Marea Mediterană, şi Insulele Canare, din largul coastei africane, care au statut autonom.

Spania este monarhie constituţională ereditară, cu parlament bicameral.

Este membru UE din 1986.

Limbă oficială: spaniola, catalana, basca, galiciana

Moneda locală: euro, din 1999

Capitala: Madrid

Deviză naţională: „Plus ultra” – „Mai departe”

Madrid, un oraş complet al secolului XXI

Capitala Spaniei. Un oraş european în care viaţa culturală se îmbină cu stilul de viaţă al tinerilor, cu petreceri până în zori, cu multe evenimente sportive, dar şi cu parcuri şi grădini în care relaxarea şi liniştea sunt pe primul loc. Iar dacă vreţi o atmosferă futuristă, mergeţi în partea modernă a oraşului şi admiraţi cele patru turnuri ce ating norii: Torre de Cristal, Torre Sacyr Vallehermoso, Torre Espacio şi Torre Cajamadrid.

Turiştii clasici au la dispoziţie trioul muzeelor celebre, aflate la mică distanţă unul de altul, dar imposibil de vizitat într-o zi, datorită numărului mare de obiecte de artă găzduite şi care merită a fi privite pe îndelete: Prado, Reina Sofia şi Thyssen-Bornemisza.

Noi vă recomandăm şi parcurile, care sunt înconjurate la largi zone în care circulaţia autvehiculelor e interzisă. Bicicletele şi… canoele sunt acceptate, noi vă recomandăm un tur pe apă al lacului din parcul Casa de Campo. Bineînţeles că nu veţi rata restaurantele tradiţionale şi cluburile în care se cântă şi se dansează flameco. Dacă aveţi deja şi un card turistic, mergeţi şi pe Stadionul Bernabeu, un adevărat sanctuar pentru iubitorii sporturilor.

Carduri de vizitat Madrid

Nu uitaţi de MadridCard, cu ajutorul căruia puteţi vizita 50 de muzee (cu prioritate de intrare la multe dintre ele) şi aveţi discount în magazine şi restaurante. Alături de card veţi primi şi o broşură-ghid şi o hartă a oraşului.

Cardul de transport turistic, numit Abono Turistico, este un alt ajutor pentru cei care vor să călătorească fără griji în Madrid, dar şi în câteva regiuni vecine. Acest card poate fi valabil de la una la şapte zile şi vă puteţi alege regiunea şi tipul de transport dorit.

O mică lecţie de geografie turistică

Regatul Spaniei se învecinează în nord-est cu Franța și Andora, de-a lungul Munților Pirinei. Face parte din Peninsula Iberică, împreună cu Portugalia și Gibraltar, având de asemenea două arhipelaguri, situate unul în Marea Mediterană (Insulele Baleare) și celălalt în Oceanul Atlantic (Insulele Canare). De asemenea, de Spania aparțin două mici teritorii din nordul Africii (care includ orașele autonome Ceuta și Melilla), precum și enclava Llivia din Pirinei.

Insulele Baleare au capitala la Palma de Mallorca şi toate insulele arhipelagului sunt destinaţii turistice populare: Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera şi Cabrera.

Arhipelagul Canarelor este format din şapte insule, celebre şi ele printre turiştii iubitori ai destinaţiilor estivale: Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro şi Fuerteventura.

Spania deţine numueroase arii protejate, care se vizitează alături de ghizi, oferind călătorului însetat de peisaje surprinzătoare tot ceea ce a visat. Iată câteva dintre cele mai interesante parcuri naţionale:

– Donana National Park se află în Andaluzia, în sud, şi protejează dunele din Las Marismas, precum şi delta râului Guadalquivir care se varsă în Atlantic. Interesant este că un grup de arheologi a prezentat în 2011 un studiu în care se arată că oraşul pierdut al antichităţii s-a aflat în această regiune şi ar fi fost distrus de un tsunami.

– Picos de Europa este cel mai vechi parc naţional al ţării, fiind înfiinţat în 1918. Peisajele montane, flora şi fauna vă vor vrăji, iar dacă ajungeţi pe vârful Torre de Cerredo (2648 m) veţi admira peisaje uimitoare.  – Parcul Naţional Sierra Nevada este cel mai mare parc din ţară şi cuprinde 20 de vârfuri montane cu înălţimi de peste 3000 m.

10 atracţii turistice de reţinut

1. Palatul Regal din Madrid este reşedinţa oficială a regelui Spaniei şi a fost construit acum aproape 300 de ani.

2. Goana cu tauri din Pamplona este un eveniment tradiţional ce are loc la mijlocul lunii iulie în fiecare an.

3. Staţiunea La Concha, din San Sebastian, unde se află probabil unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa.

4. Apeductul din Segovia, unul dintre cele mai bine păstrate monumente romane din Spania. Are o lungime de 16 km şi încă aprovizionează oraşul cu apă, după 2000 de ani de la construcţia sa.

5. Cuenca, aflat între Madrid şi Valencia, este unul dintre cele mai frumoase oraşe medievale din lume. Este construit în munte, iar casele sale parcă stau să cadă.

6. Sagrada Familia este cea mai mare biserică catolică din Barcelona şi una din atracţiile majore ale ţării. Antoni Gaudi a desenat această construcţie a cărei finalizare este încă departe.

7. Alhambra se află în oraşul Granada, din sudul Spaniei. Este un palat strălucitor, construit de sultanii Nasrid, în secolul al XIV-lea.

8. Moscheea din Cordoba, Mezquita, este faimoasă pentru pădurea sa de stâlpi decoraţi şi de arcade fastuoase.

9. Palatul El Escorial a fost ridicat de un celebru arhitect şi este unul dintre monumentele simbol ale Spaniei, funcţionând astăzi în acelaşi timp ca muzeu, şcoală, palat regal şi mânăstire.

10. Ibiza, una dintre insulele arhipelagului Balear, al cărui nume a devenit sinonim cu distracţia estivală. În timpul verii, populaţia insulei se dublează.

Ce mâncăm şi ce bem

O ţară în care mâncarea mediteraneană e la ea acasă. Dar diferitele regiuni spaniole vin, fiecare, cu variante la paella (orez cu pui, fructe de mare şi legume), tortilla (omletă cu cartofi) sau gazpacho (supă rece de legume). Acum, la mijlocul toamnei, veţi avea şansa de a mânca proaspete următoarele fructe: mango, mere, papaya şi guava. Poate v-aţi întrebat mereu ce conţine Sangria, unul dintre produsele spaniole cele mai apreciate de turişti. Ei bine, nu e un vin în adevăratul sens al cuvântului, fiind foarte slab alcoolizat. Sangria are la bază vin roşu din struguri, suc de fructe, uneori apă minerală, zahăr şi bucăţi de fructe.

Drumul vinurilor merge până în Tenerife

Şi dacă tot e toamnă, haideţi să îmbinăm două plăceri, plaja şi podgoriile. În această perioadă se organizează excursii de-a lungul ţărmului spaniol, în regiunile în care se află şi podgorii. Interesant, nu? Aşa că puteţi merge şi pe plajă, şi în vie, puteţi să mâncaţi peşte sau fructe de mare, cu un pahar din vinul cel mai bun. Vă recomandăm Galicia, în nordul Spaniei, pe Rias Baixas. Veţi trece, în turul organizat de agenţii, prin oraşele Sanxenxo,O Grove şi Vilagarcia de Arousa. În acest tur puteţi face şi scubadiving la Rias Marine Resort şi puteţi vizita Islas Atlanticas National Park, pentru a cunoaşte tradiţiile regiunii şi a participa la fieste locale.

Un alt tur interesant este în Andaluzia, în sudul ţării, în provinciaCadiz, la Costa de la Luz. Podgoriile se întind de-a lungul plajelor Sanlucar de Barramedo, Chipiona, Rota, El Puerto de Santa Maria, Chiclana şi Puerto Real. Spa resorturile din zonă şi terenurile de golf, la fel ca şi drumeţiile în Parcul Naţional Donana sau în Rezervaţia Naturală Bahia de Cadiz sunt o alternativă la degustatul de vinuri aromate.

Şi ajungem şi în paradisul din Insulele Canare. Tenerifeeeee! Şi am spus totul. Plajă, valuri, sporturi, dans, tineri  veselie cât cuprinde. Dar avem şi câteva porturi tradiţionale, cu restaurante şi pescari şugubeţi, şi ruta podgoriilor, pentru care pantele vulcanului Teide ce a format insula sunt perfecte, la fel ca şi compoziţia solului pentru a crea vinuri deosebite.

Monumente aflate pe lista UNESCO:

Spania deţine 41 de monumente incluse pe lista UNESCO. Iată câteva dintre ele:

– Parcul Guell, Palau Guell şi Casa Mila, din Barcelona

– Peşterile din Altamira

– Centrul istoric al oraşului Cordoba

– Mânăstirea Regală din Santa Maria de Guadalupe

– La Lonja de la Seda, Valencia- Podul Vizcaya, din Biscaya

– Ansamblul arheologic din Tarragona

Călătorind în Spania

Ajungeţi în această ţară în general cu avionul, cele mai mari aeroporturi sunt Barajas, în Madrid, şi El Prat, în Barcelona. De asemenea, şi insulele Canare şi Baleare au aeroporturi care le deservesc. Este bine să ţineţi cont că, în general, aeroporturile se află la circa 20 km de marile oraşe, unde puteţi ajunge cu trenul, metroul, taxiul sau autobozul.

În interiorul marilor oraşe, nu uitaţi să căutaţi cardurile speciale de transport, care oferă reduceri copiilor şi studenţilor.

Despre Spania aflaţi de pe internet căutând pe:

www.spain.info

www.esmadrid.com

www.seville-traveller.com

5 muzee de vizitat

1. Muzeul Picasso, Malaga

2. Muzeul Guggenheim, Bilbao

3. Muzeul de Artă Modernă, Tarragona

4. Muzeul Naţional de Sculptură, din Valladolid5. Muzeul Parque de las Ciencias, Muzeul de Ştiinţă din Granada.

Câteva dintre evenimentele toamnei 2013 în Spania

– 6-20 octombrie, Săptămâna Cervantes, are loc în cartierul Alcala de Henares, în Madrid, şi este o perioadă de sărbătoare în memoria autorului operei “Don Quijote de la Mancha”. Cervantes s-a născut pe 9 octombrie 1547, iar în onoarea lui, 20 de restaurante din Madrid vor servi în perioada menţionată meniuri inspirate din opera marelui scriitor.

– 25 octombrie-3 noiembrie, Festivalul Şofranului, Consuegra, regiunea Toledo, un festival de gastronomie şi artă tradiţională locală. Spectacole folclorice şi întreceri sportive vor completa seria de manifestări culturale din timpul Festivalului Şofranului.

– până pe 20 octombrie va fi deschisă la Valencia expoziţia În spatele scenei – Art & Fashion. Expoziţia prezintă 50 de rochii realizate de artişti plastici şi creatori de modă, ca un dialog între cele două domenii culturale.

– 25 octombrie-3 noiembrie, Festivalul Medieval din Elche, Alicante, este plin de muzică, piese de teatru, expoziţii, artificii, jocuri pentru copii, totul într-o atmosferă de Ev Mediu.

Ştiaţi că…

… Spania este ţara europeană aflată cel mai aproape de Africa, cu feribotul ajungeţi în circa 40 de minute.

… Madrid este singura capitală europeană care nu este traversată de un râu.

… Statuia simbol a Madridului este un urs cocoţat într-un copac numit madrono.

… Spania este singura ţară europeană care produce banane.

… Doar Cipru surclasează Spania la numărul de baruri (1 bar la 129 de oameni).

… Spania are cel mai mare număr de baruri, restaurante şi cafenele din UE, circa 350.000.

… Loteria de Crăciun din Spania este cea mai bogată din lume, premiul cel mare din 2011 fiind 720 milioane de euro.

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

Pe Gibraltar, la joaca cu macacii

Fie că îl cunoaştem drept Muntele Calpe, Djebel al-Tarik, Gibel Tariq (Stanca lui Tariq) sau pur şi simplu Gibraltar, toţi cei care am vizitat locul, ne-am întoarce negreşit pentru o

Vacante active 0 Comments

Adriana și Cristi, călători cu un buget foarte calculat 

Adriana și Cristi au ieșit prima dată din România acum 10 ani. De atunci au vizitat părți din 18 țări, au făcut voluntariat pentru a călători, și-au ridicat o casă

Vacante active 0 Comments

Rafting pe râurile din România – un potențial turistic enorm, insuficient exploatat

“Turism și adrenalină pe râurile din România”, acesta a fost subiectul unei mese rotunde ce a avut loc săptămâna aceasta în București, eveniment organizat de Asociația Green Adventure și Autoritatea

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta