Stâna Ștefanu, obiectivul turistic de neratat de pe Transalpina

Stâna Ștefanu, obiectivul turistic de neratat de pe Transalpina

Cu prima ocazie când ajungi pe Transalpina trebuie neapărat să vizitezi Stâna Ștefanu. Te așteaptă acolo bucate tradiționale proaspete și gustoase, un muzeu de ii și obiecte tradiționale, trei câini ciobănești și cojoace în care să-ți faci poze.

Dacă ești pe Transalpina, în apropiere de Pasul Urdele, și vezi câțiva măgari rătăciți pe marginea șoselei, să știi că ești foarte aproape de un loc pe care n-o să-l uiți prea curând. Noi l-am găsit după ce am văzut mașini parcate, ceva agitație, niște căsuțe și am oprit că așa ne-a dictat intuiția, nu că am fi știut ce ne așteaptă.

Stâna Ștefanu e un loc pe care nu ai voie să-l ratezi dacă ajungi pe cea mai înaltă șosea din România. Ba chiar îndrăznesc să exagerez și să spun că aproape degeaba ai mai bătut atâta drum și ai îndurat atâtea serpentine, dacă nu oprești aici.

Stâna Ștefanu, obiectivul turistic de neratat de pe Transalpina

Situată la 18 kilometri de Rânca şi la 10 kilometri de Obârşia Lotrului, stâna este afacerea de familie a Mărioarei și a lui Gheorghe Babu, ciobani de loc din Novaci, care au în grijă 600 de oi. De șase ani, aceștia primesc turiștii la ei în bătătură și le pun pe masă pastramă de oaie la ceaun, tocană de oaie, mămăligă cu brânză și smântână, caș, jintiță (amestec de zer şi de urdă), sirop de muguri de brad amestecat cu apă de izvor. Tot aici găsești de cumpărat și produse apicole, dar și gemuri și dulcețuri.

Stâna Ștefanu, obiectivul turistic de neratat de pe Transalpina

La intrare te întâmpină câinii ciobănești, Gilda, Doca și Tarzan, și îți iau imediat ochii cojoacele așezate în cerc în jurul unor ciomege și al unui coș cu clopuri. Mărioara și  Gheorghe au înțeles că turiștii adoră cel mai mult să facă poze, așa că le-au pus la dispoziție recuzita necesară pentru ca vizitatorii să plece cu suveniruri autentice.

Stâna Ștefanu, obiectivul turistic de neratat de pe Transalpina

Sala de mese este decorată cu zeci de costume tradiționale vechi de mai bine de o sută de ani, ștergare, oale, covoare, obiecte ciobănești, ba chiar și un război de țesut. Și cum ți-ar putea fi servită mâncarea într-un astfel de cadru, altfel decât în oale de lut, cu linguri de lemn?

Stâna Ștefanu, obiectivul turistic de neratat de pe Transalpina

În stânga ceaunelor de tuci aburinde, e un panou cu fotografii ale familiei Babu alături de vedete care le-au vizitat stâna, iar în dreapta, o odaie – muzeu cu paturi, ii, covoare, piei de oi și ștergare.

La plecare, reții că ciobanii sunt totuși oameni moderni, așa cum deduci din contactele scrise pe o farfurie de lemn, și că poți să îi găsești pe Facebook, la telefoanele mobile sau pe site-ul lor.

Stâna Ștefanu, obiectivul turistic de neratat de pe Transalpina

Numele stânii vine de la denumirea vârfului muntelui la baza căruia se află.

Reacțiile turiștilor postate pe Facebook

Citești mirarea pe fața turiștilor la fața locului, iar unii dintre ei le lasă mesaje de felicitare proprietarilor pe Facebook atunci când ajung acasă:

„Am trecut în urmă cu o lună pe Transalpina şi am fost plăcut surprins de ceea ce au reuşit să facă aceşti oameni dintr-o stână: un muzeu în aer liber, oameni de calitate şi peisaje de poveste

Nota 10. O muncă foarte grea făcută de o mână de oameni pe munte. Mâncare proaspătă şi foarte gustoasă. Expoziţie cu haine şi porturi 100% româneşti. O privelişte ce îţi taie respiraţia”.

„Peisaj de vis, tocană de miel perfectă. Sigur revenim pentru cea de oaie şi viţel”

„Primire super, mâncarea bună de te lingi pe degete, doamna super de treabă şi preţuri ok. Totul este eco”.

„Pe-un picior de plai, pe-o gură de Rai …. cam aşa simţi când ajungi acolo”

Transalpina, legătură între Transilvania şi Oltenia

Transalpina face legătura dintre Transilvania și Oltenia și este cel mai înalt drum rutier din România, cât și din întregul lanț al Munților Carpați, atât din țară, cât și din afara ei. „Drumul Regelui”, cum mai este numită, face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba și are altitudinea maximă la Pasul Urdele (2145 de metri).


Autor: Oana Racheleanu

Material publicat în ediția de octombrie 2017 a ziarului printat Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Traditii & Folclor 0 Comments

Când o familie de 92 de persoane se reunește în zi de sărbătoare

În zi de sărbătoare, familiile se adună la un loc, în jurul unei mese cu bunătăți, și se bucură de prezența celorlalți. Dar când familia numără 164 de membri, iar

De vazut & savurat 0 Comments

Circa 10% dintre turiştii din România iau acasă prosoape, tacâmuri, ghivece sau alte obiecte din hoteluri

Circa 10% dintre turiştii din pensiunile şi hotelurile din România pleacă acasă cu obiecte din unităţile de cazare – prosoape, tacâmuri, telecomenzi sau articole mai puţin obişnuite, precum furtunul de

De vazut & savurat 0 Comments

Interviu cu un bucătar pasionat – Chef Florin Ivan

L-am cunoscut la Cherhanaua Ancora și pe bucătarul șef Florin Ivan, care a construit, alături de colaboratori, un meniu ce te duce imediat cu gândul la marea cea mare și

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta