Iaşiul, un judeţ moldovean tradiţional

Iaşiul, un judeţ moldovean tradiţional

Silvia Mirea

Întinderea molcomă a dealurilor şi câmpiilor traversate de râuri ce se strecoară leneş de-a lungul luncilor pline de păduri de arini sunt peisajul preponderent al judeţului Iaşi. Tezaurul folcloric şi etnic al acestei părţi a Moldovei poate fi admirat în toate satele din această parte a Moldovei. Cât despre frumuseţile naturale, ne oprim asupra rezervaţiilor de la Repede şi Valea Lungă, precum şi asupra izvoarelor cu apă minerală de la Nicolina şi Strunga. Faimoasele podgorii de la Cotnari îşi aşteaptă în această perioadă oaspeţii, pentru degustarea mustului proaspăt, dar şi pentru savurarea soiurilor de vin nobil, cu vechime de câţiva ani.

Principalele destinaţii turistice care pot fi vizitate în judeţul Iaşi sunt:

– Palatul domnesc de la Ruginoasa

– Palatul Sturdza de la Miclăuşeni

– Casa Memorială “Vasile Alecsandri” de la Mirceşti

– Casa Memorială “Costache Negruzzi” de la Hermeziu

– Oraşele Paşcani (unde se află o casă memorială dedicată lui Mihail Sadoveanu), Târgu Frumos şi Hârlău oferă turistului român ocazia de a vedea viaţa trăită foarte aproape de modul descris de marii scriitori moldoveni.

Judeţul Iaşi are 12 hoteluri, cu peste 1.500 de locuri de cazare, dar şi şase hanuri, moteluri, 15 campinguri, case de odihnă şi şapte tabere şcolare. Numărul pensiunilor este în creştere, multe dintre acestea fiind deschise în ultimii ani.

Capitala Moldovei, al doilea mare oraş al ţării

Cea de-a doua capitală tradiţională a României, oraşul Iaşi era, după recensământul din 2002, cel de-al doilea municipiu ca mărime din ţara noastră. Iaşiul a fost capitala Moldovei între 1564 şi 1859, a Principatelor Unite, între 1859 şi 1862, şi  capitala României, în perioada 1916-1918. Aflat în zona de câmpie a Moldovei, oraşul se întinde pe legendarele şapte coline: Cetăţuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Şorogari, Repedea şi Breazu.

Dintre atracţiile oraşului de pe cele şapte coline vă recomandăm:

– Biserica Sf. Nicolae Domnesc, cea mai veche din oraş, a fost ctitorie a lui Ştefan cel Mare şi a fost restaurată integral la sfârşitul secolului al XIX-lea. De asemenea, monumentale şi fotografiate de mii de turişti mai sunt Biserica Trei Ierarhi şi Mânăstirea Golia, ambele construite în vremea lui Vasile Lupu.

– Casa Dosoftei, Palatul Culturii, Casa Pogor cu Masa Umbrelor sunt alte patru atracţii turistice ale oraşului. Celebrul Parc Copou, Grădina Botanică şi Parcul Expoziţiei sunt recomandările noastr pentru turiştii îndrăgostiţi de natură. Bineînţeles că, odată ajunşi în Copou, nu veţi rata teiul lui Eminescu şi Muzeul dedicat marelui poet. În oraş mai pot fi găsite case memoriale dedicate lui Mihail Sadoveanu, George Topârceanu, Mihai Codreanu şi Otilia Cazimir.

– Monumentele din perioada medievală sunt Mânăstirea Galata, o serie de biserici, de la Sfântul Sava, Bărboi, Barnovschi, Talpalari sau Sf. Pantelimon, până la Mănăstirile Cetăţuia şi Mânăstirea Frumoasă.

Palatul de la Ruginoasa

Palatul de la Ruginoasa a fost construit în stil gotic, în anul 1804, de către familia Sturdza, şi este în prezent un muzeu memorial dedicat Domnului Unirii, Alexandru Ioan Cuza.

El este impresionant prin arhitectura originală, dar este atractiv şi prin parcul care îl înconjoară, Biserica Adormirii Maicii Domnului, ridicată la 1813, şi turnurile de apărare. Mormântul pregătit pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza este un alt obiectiv prezentat turiştilor, deşi în prezent osemintele lui Cuza au fost mutate în Biserica Trei Ierarhi din Iaşi. Domnul Unirii a cumpărat acest palat în 1862, ocazie cu care clădirea a fost integral renovată, iar parcul a fost pus la punct de grădinari iscusiţi, angajaţi de doamna Elena Cuza. Aceasta a comandat la Paris o serie de decoraţiuni, şi a adus şeminee şi policandre preţioase. Al. I. Cuza a locuit deseori în acest palat şi s-a ocupat de împroprietărirea unui mare număr de ţărani din zonă. Deşi fostul domnitor a murit în 1873 în Haidelberg (Germania), rămăşiţele sale pământeşti au fost aduse la Ruginoasa.

Casa Pogor, catacombele şi „Masa Umbrelor”

În Iaşi, numărul scriitorilor care au venit aici să-şi dezvolte talentul este uriaş. Un loc în care multe generaţii de poeţi şi romancieri au venit să-şi prezinte operele este Casa Pogor, care mai este cunoscută sub denumirea de Casa cu ferestre luminate, pentru că a fost prima casă particulară din Iaşi care a fost iluminată electric. Aici a funcţionat şi încă funcţionează Junimea, fiind de asemenea, numită „Casa Junimii”. În prezent în Casa Pogor se află sediul central al Muzeului Literaturii Române din Iaşi. Această clădire a fost ridicată pe la 1850 de către Vasile Pogor şi soţia sa, Zoe. Aici au început să se întâlnească membrii societăţii literare Junimea şi cei care colaborau la revista Convorbiri literare. În curtea muzeului pot fi văzute astăzi busturile întemeietorilor Junimii: Titu Maiorescu, Vasile Pogor, Iacob Negruzzi, Th. Rosetti şi PP Carp. Societatea scriitorilor avea deviza: „Intră cine vrea, rămâne cine poate”, iar „Masa umbrelor” este şi astăzi o atracţie importantă a muzeului. Într-o clădire alăturată muzeului se află o altă, în care se  află pivniţele, catacombele pe două niveluri, amenajate în secolele XVIII-XIX şi renovate în 1994.

În prezent, în Casa Pogor îşi desfăşoară activitatea Clubul cultural Junimea 90, dar şi diverse activităţi ale muzeului, printre care seri culturale, simpozioane şi aniversări, precum şi expoziţii de artă, recitaluri de muzică şi poezie.

Povestea unui oraş

Anca Zota

„…Călator şi trecător, cum eram întotdeauna, Iaşii sunt pentru mine un popas tihnit (…). Veselia lui îmi apare în fel cu totul intelectual, sub icoana amicilor mei literaţi, adunaţi în discuţiuni şi lectură (…). O zi petrecută în Iaşi era pentru mine o sărbătoare discretă şi ales nuanţată. Mă simţeam în Iaşi mai aproape de locul ideal unde fiecare ar vrea să-şi petreacă viaţa ca nicăieri aiurea. Era, în acest oraş domnesc, cuprins de melancolia amintirilor prea mari, mai multă inteligenţă şi mai mult cult pentru cele intelectuale, decât în oricare centru românesc…”
Gala Galaction – „Iaşii-precum erau”

Aceste rânduri au fost scrise acum 100 de ani, însă au rămas la fel de actuale. Parfumul teilor şi farmecul Copoului, atmosfera boemă a campusurilor universitare, pacea vechilor mânăstiri, toate fac parte din personalitatea inconfundabilă a Iaşiului.Apărut ca un loc de popas pentru comercianţii ce făceau dese călătorii între Marea Neagră şi Marea Baltică, între Transilvania şi stepele tătăraşti, vechiul oraş a ştiut să beneficieze de avantajele schimburilor de mărfuri, fără a deveni însă o aşezare strict comercială. Odată cu stabilirea la Iaşi a capitalei Moldovei, în 1565, Alexandru Lăpuşneanu a adus cu el curtea domnească, iar boierii vremii şi-au ridicat aici casele după modelele văzute în călătoriile făcute în Vestul Europei.Atmosfera boemă a fost loc de inspiraţie pentru poeţi şi scriitori, cele mai reprezentative figuri culturale ale României stabilindu-se aici. Unele din vechile clădiri, mărturii ale unei vieţi cultural palpitante încă există, integrate în peisajul modern al oraşului, şi spun poveşti romantice despre domniţele moldovene.

Palatul Roznovanu este una dintre ele. Astăzi, sediul Primăriei Municipiului Iaşi, clădirea este vechea reşedinţă a familiei Rosetti-Roznovanu, construită la dorinţa lui Iordache Neculai Roznovanu.  A fost inaugurată cu mare fast la 23 aprilie 1832 şi la vremea respectivă era considerată cea mai arătoasă casă din Târgul Ieşilor. Stapânul palatului a avut trei soţii, iar ultima dintre ele, Maria, a fost cea care a deschis larg porţile palatului pentru muzicieni şi oameni de litere. Aici au concertat George Enescu şi Haricleea Darcle, şi tot aici şi-a citit poeziile Mihai Eminescu, iar balurile date de cucoana Marghioliţa erau renumite în regiune.

În anul 1891, Vasile Pogor cumpără palatul de la familia Roznovanu şi stabileşte aici sediul primăriei. Între 1893-1894, clădirea suferă unele modificări (i se adaugă un etaj şi se desfiinţează capela) şi devine pentru scurt timp reşedinţă a familiei regale (Principele Ferdinand şi Principesa Maria). În timpul Primului Război Mondial, între 1916 – 1918, Palatul Roznovanu a găzduit sediile ministerelor şi ale conducerii politice refugiate de la Bucureşti. În 1918, în actuala sală de sedinţe a Consiliului Local, s-a întrunit Consiliul de Război al României. Clădirea a fost restaurată după ce în anul 1958 un incendiu a distrus aproape în întregime etajul al doilea, şi mare parte din ornamentele de la primul nivel.

Conducerea administrativă a oraşului revine în sediul actual în anul 1969.

Astăzi, în fosta sală de bal a Roznovenilor se desfăşoară lucrările şedinţelor de Consiliu Local, precum şi marile baluri ale primăriei.

În faţa Palatului Roznovanu este Catedrala Mitropolitană, pe acelaşi bulevard principal aflându-se, de altfel, principalele atracţii ale oraşului: Mânăstirea Trei Ierarhi, Teatrul Naţional, o bijuterie arhitectonică, Catedrala Catolică şi, desigur, Palatul Culturii, simbolul Iaşiului.Iaşiul este, de asemenea, un oraş care a fost mereu cu un pas în faţă, aici a fost construită prima universitate din România – 1860, prima grădina botanică – 1856, primul teatru evreiesc din lume, la iniţiativa lui Avram Goldfaden (1876).

Povestea  Iaşiului este fără sfârşit, ospitalitatea şi bucuria de a trăi a locuitorilor lui fac din el un oraş al inspiraţiei şi al armoniei, mereu tânăr şi mereu în schimbare, fără a pierde nimic din farmecul vremurilor trecute.

 

Отлетая прочь, я ударился о стену, потому что "Скачать музыка шри чинмой"Тварь нанесла мне удар лапой, когда мои челюсти сомкнулись, как капкан, и я повернулся всем телом и рванул кусок из ее глотки прежде, чем разжал зубы и отлетел назад.

Порывшись в нем, она отдернулась, сжимая в пальцах небольшой кристалл.

Посмеиваясь, он наблюдал за гибелью шляпы.

За мной же укрепилась репутация храброго офицера.

Когда меня рвало, я прислонялся лбом к сильному бедру медсестры.

Люди валились с ног, вокруг бушевало пламя.

Мистер "игры детские няня"Трампер в молчании прошел с ней до дома.

Накрапывал мелкий дождик, и капли "прохождение игры история игрушек"шипели на головке цилиндра.

Когда здесь все "скачать карты хабаровска"решится, она сможет пойти дальше, наслаждаясь современным воплощением мира.

На жаре одежда липла к телу, как мешок.

Казалось, он постарел лет на "виктор третьяков скачать песню"десять.

В обычных ситуациях между нами могли бы возникнуть конфликты, сказал он примирительно, но при сложившихся обстоятельствах мы должны прийти к какому-то общему соглашению, прежде чем что-то предпринимать.

Небопа обладает достаточным могуществом и не особенно нуждается в посторонней помощи.

И потухший камин, перед которым лежал выцветший ковер.

спросил Аззи, показывая на мешок.

Будь они прокляты, выругался он.

Он крепко сжал пальцы, чувствуя стыд, что вздумал скрыть то от хонсианца, что невозможно утаить.

Джей откинулся на спинку кресла и погрузился в размышления.

Все вышло именно так, как мы хотели.

А потом был Дворкин, подмигнувший мне из крошечного зеркала с перекрученной "бесплатные игры бетман лего" рамой.

Она становилась очевидной, если принять во внимание затраты энергии, которые ему потребовались, чтобы отправить сюда своих четырех призраков и самому появиться здесь.

У леди в зеркале были длинные, угольно-черные волосы и "кириллические шрифты скачать" настолько темные глаза, что я не смог бы сказать, где кончается зрачок и начинается радужка.

Но всеобщее мнение, конечно, что со здоровьем у повелителя было плохо.

Здесь он решил прогуляться среди пирамидальных деревьев с огромными листьями.

Совсем "бесплатные игры гонки на велосипедах" не обязательно выбирать святого,-ответил Михаил, не нарушая старых добрых традиций Светлых Сил давать противнику фору в начале борьбы.

А наверху, я слышу, скрипит перо.

Он лежал, тяжело дыша, весь в испарине, вздрагивая от напряжения.

Они поднимаются из прозрачных прямоугольников, открывающихся в полу, поднимаются не дыша, не мигая, они покоятся на невидимых катафалках в двух футах над полом, и одежды их и кожа всех цветов, и тела их всех времен.

Заметив человека в деревенской одежде, сжимающего в руках крепкую дубовую "астрахань заявка на кредит" палку, они испустили боевой клич, не предвещавший ничего хорошего тому, кто рискнул бы вступить в драку со студентами.

Молви лишь слово, и мы немедля бросимся на защиту твоего достославного имени.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

De vazut & savurat 0 Comments

Cetatea Devei, trecut şi prezent

Între cetăţile României, cetatea Devei veghează încă asupra împrejurimilor. Este astăzi în ruină, în pofida rezistenţei şi a rolului defensiv pe care l-a avut de-a lungul vremii. A fost întemeiata

De vazut & savurat 0 Comments

Un drum la Humulesti, să ne amintim de copilărie

„….şi satul Humuleşti, în care m-am trezit, nu-i un sat lăturalnic, mocnit şi lipsit de priveliştea lumii, ca alte sate; şi locurile care încunjură satul nostru încă-s vrednice de aminitire”.

De vazut & savurat 0 Comments

Satu Mare, un judeţ cosmopolit

Silvia Mirea Judeţele care se află la graniţă sunt întotdeauna mai bogate din punct de vedere etnic. Iar Satu Mare nu face excepţie, aici aflându-se mai multe comunităţi de popoare

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta