Succes uriaș al Orchestrei Române de Tineret la Berlin!
Orchestra Română de Tineret, condusă de dirijorul Cristian Mandeal, a strălucit într-un program de concert de mare virtuozitate în prima apariție a unei orchestre românești pe scena Filarmonicii din Berlin, care a stârnit uralele unui public în general destul de reținut în aprecieri. Versiunile pe care le-au oferit celor Trei Dansuri Românești de Theodor Rogalski, Rapsodiei Spaniole de Ravel, alături de Dansul celor șapte voaluri din opera Salomea de Richard Strauss și de magnifica simfonie Patetica de Ceaikovski, au demonstrat clasa de nivel internațional a Orchestrei Române de Tineret.
În premieră pentru o orchestră din România, Orchestra Română de Tineret a evoluat pe 24 iunie în cadrul unui concert extraordinar în Sala Filarmonicii din Berlin, ca invitat de onoare în cadrul Festivalului European de orchestre de Tineret de la Berlin – Young Euro Classics. La ediția din acest an, Festivalul Young Euro Classics comemorează 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial.
Cu acest prilej, pe scena festivalul berlinez evoluează între 21 și 29 iunie cinci orchestre de tineret de vârf din întreaga lume, mai precis din Franța, Rusia, România, China și Africa de Sud.
Devenită vedetă de clasă internaţională după ediția din 2012 a prestigiosului festival berlinez, Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Mandeal a revenit acum la Berlin ridicând ștacheta performanței artistice la un nou nivel. La finalul concertului, Cristian Mandeal declara : În acest loc, pe scena Filarmonicii din Berlin s-au petrecut lucruri fundamentale pentru istoria muzicii din ultimii 50 de ani. Mie mi s-a împlinit un vis cu ocazia acestui concert – cel mai bun din viața mea, alături de această orchestră – stând pe locul unde am avut șansa de a-l observa și studia pe Herbert von Karajan în 1980. Acești copii, care din punct de vedere artistic au depășit de mult anii copilăriei, m-au făcut să mă simt mândru de ei și fericit că am avut șansa de a le fi mentor.
Din anul 2014, Centrul Național de Artă „Tinerimea Romana” a început să se ocupe de activitatea Orchestrei Române de Tineret, odată cu preluarea conducerii instituției de către Marin Cazacu, inițiatorul orchestrei, care declara emoționat după succesul de la Berlin : A fost momentul de maxim din cariera de 6 ani a acestei orchestra. Au dovedit din nou că pot triumfa pe cele mai celebre scene ale lumii, în fața unui public cunoscător și pretențios. Această orchestră trebuie să fie încurajată, pentru că este o valoare culturală națională.
Acest proiect de excepție, susținut de Guvernul României, Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român a fost organizat de Centrul Național de Artă Tinerimea Română în parteneriat cu Fundația Prietenii muzicii – Serafim Antropov și Lanto Communication.
Sponsor principal : BRD Societe Generale.
Sponsori : Rompetrol și Farmexim
Eveniment susținut de Radio România, Filarmonica George Enescu și ARCUB.
Parteneri media : Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI
Foto: Virgil Oprina
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Legende rock, 17 aprilie, la București
Legendele rockului își dau întâlnire pe 17 aprilie, la ora 19:00, la Sala Polivalentă din București. Vor urca pe scenă Pasărea Colibri, Celelalte Cuvinte, Direcția 5, Kempes și Krypton, în
Summer Music Academy Sinaia 2015
Între 16 și 29 iulie 2015, la Sinaia, va avea loc EUROPAfest Summer Edition, eveniment patronat de Casa Regală, care include concerte de muzică clasică și jazz dedicate publicului larg
Bujorul de munte e sărbătorit de 12 ani
Acum, acum încep să înflorească bujorii de munte. Iar noi pornim spre creste, pentru cele mai frumoase fotografii. Dacă vrei un pretext, hai la Festivalul Național Bujorul de Munte, la
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!