Surfer-ul atacat de rechin: ”Mental sunt devastat”

Este genul de poveste care nu are nevoie de introducere. Acum trei zile, în Africa de Sud, la patru minute după debutul finalei competiției J-Bay Open, triplul campion mondial Mick Fannning a fost tras de pe placă de un rechin mare alb. Toți surferii au urmărit scenele terifiati și, în curând, întreaga lume a urmărit îngrozită.

Prima dată au fost televiziunile populare de sport, apoi presa. Apoi au urmat TMZ, Instagram, meme-uri, Vines, Tumblr, reddit-uri și alte actualizări de status cărora le-ai putea da ‘poke’ sau ‘tweet’. Mick Fanning era în trend. Și surf-ul, mai popular ca oricând. Iar filmul lor de groază a fost văzut deja de peste 13 milioane de ori.

La nici 30 de metri distanță se afla celălalt finalist, Julian Wilson, care a urmărit cu spaimă cum prietenul și mentorul sau a fost tras sub apă. Wilson a reacționat ca un luptător și a lăsat deoparte propria siguranță, gonind frenetic pentru a-și ajuta prietenul. „Mă gândeam că nu voi ajunge la el la timp,” a spus Wilson. „Când am văzut că înota departe de placă, m-am gândit că o să îl prindă și o să îl tragă sub apă.”

Următorul lucru care s-a întâmplat a fost că și Julian Wilson a devenit un subiect larg vehiculat. Chiar dacă este o realitate îngrozitoare, este adevărat că rechinii, la fel că sexul, atrag atenția, iar J-Bay Open devenise un subiect popular înainte că organizatorii să aibă șansa să anuleze competiția complet. Ceea ce ar fi putut fi cel mai întunecat moment din istoria acestei discipline a avut un deznodământ fericit și tot ce vor să facă Mick Fanning și Julian Wilson este să revină la surf și să dea uitării această întâmplare nefericită.

Cei doi au dat câteva declarații imediat după incident, șocați de ceea ce se întâmplase. De atunci, au fost înconjurați doar de apropiații lor. Înainte de a porni în călătoria lungă până în Australia, unde vor face primele tentative să pășească din nou în apă, Rick a vorbit, în Johannesburg, despre cea mai nebună zi din viața lor.

Iată ce a declarat campionul:

Reporter: Mick, toată lumea este atât de fericită că încă te afli printre noi. Ai reușit să dormi în prima seară?

M.F.: Mulțumesc mult. A fost o după-amiază nebună. Atât de multe emoții. Multe îmbrățișări și zâmbete și o grămadă de lacrimi. Mulți prieteni din turneu – concurenți și organizatori – au venit pe la mine să se asigure că într-adevăr sunt întreg. Am băut câteva pahare să sărbătorim și am luat cină. Am avut parte de dragoste și ușurare, dar a fost atât de ciudat… mă simțeam de parcă eram la propriul meu priveghi, sincer. Am dormit puțin, dar a fost o noapte destul de neliniștită.

R: Ai urmărit filmarea? O vei face sau este un lucru la care nu mai vrei să te gândești?

M.F.: Am urmărit-o de nenumărate ori. Mi se pare că este ireal. Mă gândesc ‘Chiar mi s-a întâmplat mie asta?’ Nu pot să cred că am scăpat fără să fiu rănit. Mental sunt devastat, dar o să îmi revin în timp.

R: Spune-ne despre webcast. Cum ți se pare că s-a văzut live în toată lumea? Mulți oameni s-au temut pentru ce e mai rău, dar tu cum te simți în legătură cu faptul că apropiații tăi au văzut asta?

M.F.: Încă procesez faptul că întreagă scenă s-a văzut în transmisiunea live, mai ales de către familie, prieteni și toți oamenii care mă susțin. Este unul dintre cele mai înfricoșătoare lucruri și asta mă emoționează foarte tare. Din toate rapoartele, echipă WSL care s-a coupat de transmisiune a manevrat întreagă situație foarte bine și s-a asigurat în mod constant că toate lumea era în siguranță. Le sunt super recunoscător pentru asta, pentru că situația a fost cu adevărat nebună.

R: Dar interviurile pe care le-ați dat după… au fost un proces necesar? Tu și Julian ați fost incredibili… modul în care v-ați păstrat cumpătul.

M.F.: Când am urcat pe barcă, încă eram urmărit de camere și când Pete Mel mi-a luat interviul, adrenalină încă îmi pompă prin sânge. Nu avusesem șansa să analizez prea mult situația când i-am răspuns lui Pete la întrebări. Am ajuns pe uscat și am mers spre comisari – Kieren Perrow și Renato Hickel, pentru a hotărî ce urmă să se întâmple. În acel moment, câțiva dintre cei mai apropiați prieteni au venit și am izbucnit. Eram în jur de opt adulți acolo și fiecare dintre noi plângea. În acel moment, mi-am dat seama că familia și toți prietenii mei din lume erau îngrijorați, deci am întrebat dacă pot să dau câteva declarații ca să știe că sunt OK. Deci, da, a fost un lucru necesar pentru mine.

R: În turneu nu există un alt surfer mai bine echipat decât tine să se confrunte cu o astfel de situație; ai trecut printr-o serie semnificativă de probleme personale și accidentări, ești un reprezentant de vază de mult timp și practic ești căpitanul spiritual al turneului mondial de cel puțin șase ani. Ce vei face din acest moment?

M.F.: Chiar nu știu acum. Este unul din acele lucruri care te dezechilibrează complet. Nu mă gândesc la concursuri și titluri, ci doar la familie și prieteni momentan.

R: Se pare că ai trecut printr-un spectru imens de emoții, de la euforie pe barcă la devastare pe uscat… Spuneai că ți se pare ireal. Ai început să te acomodezi?

M.F.: Încă mi se pare ireal. Hă hă! Unul dintre cele mai importante lucruri este cât de multă dragoste am primit. Probabil că nicidoata nu voi putea răspunde fiecărei persoane pentru a-i mulțumi, dar mesajele au fost copleșitoare și încă mă fac să vărs lacrimi. Ai văzut vreun meme și poți râde în legătură cu asta? Internetul îți spune Chuck-Norris-întâlnește-Crocodile-Dundee… Mi-au arătat băieții câteva. Sunt de aur și categoric mă amuză. Mulțumesc tuturor celor care le-au făcut.

R: Spune-ne despre Jeffreys Bay… Ai ieșit în evidența aici de peste zece ani, chiar ai și câștigat de trei ori.

M.F.: Iubesc acest loc. Nimic nu ar putea schimba asta. Valurile sunt inedite, oamenii sunt speciali și probabil că este competiția mea favorită din tot turneul. Simțeam că sunt pe drumul către o nouă victorie, dar urmă să fie o luptă aprigă. Eram atât de entuziasmat să evoluez împotrivă lui Julian în finală și este păcat că nu am mai avut ocazia… Nu știu dacă mă voi întoarce, momentam. Să vedem cum mă simt. Cu siguranță, nu voi mai fi niciodată în apă pe 19 iulie.

R: Lumea a urmărit clipul video de peste 13 milioane de ori pe YouTube. Este ceva diferit la incident care nu se vede pe înregistrare și vrei să clarifici? Crezi că tu și rechinul v-ați intersectat din greșeală sau îți dădea târcoale?

M.F.: Cel mai nebunesc moment a fost de fapt când m-a dărâmat de pe placă și a dispărut după val. Apoi a început să se zvârcolească pe lângă mine, când se vede că apa este agitată, și atunci am început să îl lovesc. Nu știu care erau intențiile rechinului. Categoric a fost fixat pe coarda mea de picior, dar sunt fericit că nu a ales piciorul meu.

R: Ieri ai spus că ai fi fericit să nu mai concurezi niciodată. Ai simțit același lucru când te-ai trezit de dimineață?

M.F.: O să mă duc acasă și o să îmi pun gândurile în ordine. Așa cum am spus, concursurile și titlul mondial nu sunt pe lista mea de priorități chiar acum.

R: În final, ce ne poți spune despre Julian?

M.F.: Doar vreau să îi mulțumesc lui Julian pentru că este o legendă a curajului; să vina spre mine, fără să ia în calcul deloc propria lui siguranță. Patrulă Marină WSL și comentatorii de pe plajă au fost și ei geniali. Nenumăratele mesaje de susținere din toată lumea chiar au însemnat mult. Deci… Mulțumesc!

Corina Rob

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

Alice și Claudia sunt green, sunt fashion, sunt «Nu mai port!»

Două femei, o idee, două dorințe puternice de a o pune în practică, colaborare și timp, mult timp investit. Așa poate fi rezumată rețeta unuia din grupurile de Facebook care

Special 0 Comments

Citirea rapidă și învățarea creativă, noi metode de dezvoltare

Sunt atât de multe cărți bune de citit și atât de multe informații de reținut, încât uneori avem senzația că n-o să ne ajungă o viață de stat numai cu

La pas prin lume 0 Comments

Lora a avut o plajă doar pentru ea, în arhipelagul Maldive

    Pentru cei mai mulți dintre noi Maldive reprezintă un loc exotic, prea frumos ca să fie adevărat, pe care dacă ar fi să-l arătăm pe hartă, n-am ști

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta