Un tandem, o țară,  trei călători: Laura, Andrei și cățelul Tic

Un tandem, o țară, trei călători: Laura, Andrei și cățelul Tic

Laura Baban și Andrei Melinte locuiesc în Germania, iar dragul de mers pe bicicletă i-a făcut să străbată România după reguli proprii, după cum îi chemau peisajele, dar nu oricum. Ci pe un tandem și cu un cățel.

2
Au „locuit” pe bicicletă timp de 33 de zile și 1.110 de kilometri. Căsuța lor a însemnat o căruță plină cu bagaje, de 50 de kilograme, 30 de kilograme ale bicicletei și încă opt kilograme de cățel pe nume Tic. Așa, în pas lent de pedale, au bătut țara cu un singur gând în minte, care le-a devenit și plan: ”Să vedem cât mai multe, să cunoaștem cât mai mulți oameni, să pedalăm oricât de încet putem, atâta timp cât nu ne oprim”.

La început nu doar că nu aveau un traseu stabilit, ci nici bani pe drum sau echipament: „Noi nu aveam de nici unele. Am pornit la drum doar cu entuziasmul și cu două talente: acela de a fotografia și acela de a scrie”.

Așa că s-au inspirat din experiența altui aventurier și au scos la vânzare 30 de zile pe tandem, care puteau fi cumpărate cu 100 de euro, iar în schimb, Laura urma să scrie o scrisoare cu tot ce s-a întâmplat în ziua respectivă, iar Andrei să dăruiască toate pozele acelei persoane. Toate zilele s-au vândut în numai o săptămână, ba chiar au fost nevoiți să mai adauge încă trei zile pentru că au apărut binevoitori care nu puteau fi refuzați.

DCIM100GOPROGOPR1180.

Cu cele 88 de kilograme după ei, cu Tic într-un coș atârnat de ghidonul bicicletei, cei doi tineri făceau traseul din mers, în funcție de câte obiective de vizitat avea destinația următoare, dar mai ales de ce îi sfătuiau localnicii și prietenii. Harta marii lor aventuri arată așa: au pornit din Fălticeni, de la casa bunicilor lui Andrei, spre mănăstirea Neamț, au trecut Transrarăul, Vatra Dornei, Colibița, Cluj-Napoca, Aiud, Alba Iulia; din Mediaș au luat trenul până la Predeal, au coborât până la Câmpina, după care au luat trenul iarăși până la Tulcea. De acolo au mers în Delta Dunării și apoi au continuat pe litoral până la Vama Veche, care a fost destinația finală.

Au campat în curțile oamenilor sau în campinguri, au dormit pe la prieteni și au apelat la prietenii de pe Facebook când aveau nevoie de o canapea de odihnit oasele și de o mașină de spălat care să le curețe hainele. Rareori au fost nevoiți să înnopteze la pensiuni și atunci a fost cu cântec.

„Cel mai greu ne-a fost să găsim o pensiune care să-l accepte și pe Tic, în Predeal. Era deja noapte, ploua, iar telefoanele pe care le dădeam se terminau toate cu ”nu primim căței”. La pensiuni nu am dormit decât vreo cinci nopți, cred, și de obicei a trebuit să căutăm și să întrebăm ca să ne accepte. Dacă îți poți închipui, există și camping-uri care nu acceptă căței. În România lucrurile stau mai prost la capitolul ăsta, din păcate”, mărturisește Laura.

Au trecut pe lista lor de obiective vizitate în timpul șederilor vizita la Muzeul Marinei din Constanța, drumețiile din Cheile Turzii și vizita la Hotelul Dracula de la Pasul Tihuța, dar cele mai multe amintiri, în afara celor de pe bicicletă, le au de la cănile mari de povești împărțite cu gazdele lor. Ele sunt unele dintre cele mai mari câștiguri ale celor trei aventurieri.

„Îmi amintesc cu drag de oamenii pe care ni i-am făcut prieteni, de râvna cu care am urcat Transrarăul pe jos, împingând la tandem, de cum a fost să dormim la mănăstire, de caii de la Herghelie, de domnul Benone, minerul din satul Crucea, de plimbarea cu barca pe brațul Sulina, de Vama Veche și tot așa. Tot ce-am trăit a fost fain, chiar și ce-a fost greu, cum ar fi frigul din cort în noaptea când am dormit lângă o șină de tren în Pojorâta, furtuna care ne-a prins la malul mării, cele 24 de ore în care am zăcut bolnavi într-o cameră dintr-un castel din Apuseni. Adunate, ele se transformă în experiențe și amintiri, iar amintirile sunt prețioase în orice formă”, povestește cu nostalgie Laura.

Tic s-a împrietenit cu vacile, oile, găști întregi de căței, cu lacurile, cu noroiul și cu iarba înaltă de-i trecea de urechiușe și a adunat cu grijă 33 de pietre de prin locurile pe unde a călcat cu cele patru lăbuțe, pentru toți prietenii care i-au făcut cadou o vacanță mare.

Prietenii din Germania, fie ei nemți, canadieni, spanioli, ruși, italieni, dar și cei din România, au urmărit cu emoție toată călătoria și le trimiteau mesaje de încurajare, de felicitare sau de extaz.

Acum, după ce le-au trecut crampele și febra musculară, când se uită înapoi li se face dor de fiecare om întâlnit și de fiecare zi trăită și le vine așa un chef de bătut lumea întreagă. Pe site-ul petandem.ro postează toate cele 33 de scrisori, cu tot cu povești și sute de poze, iar când își vor mai trage sufletul puțin vor lansa o carte prin care să promoveze tot ce le-a scos România mai frumos în cale.

8

Locuri de ținut minte

După călătoria de 33 de zile, Laura și Andrei au trecut pe lista de locuri preferate Vama Veche (în afara sezonului), Rimetea și Capul Doloşman.

Pe lista neagră, drumurile naționale și europene: „Pe acolo unele mașini sau camioane mai aveau puțin și își ștergeau caroseria cu hainele noastre. Sigur nu aș vrea să merg pe drumul dintre Dej și Cluj-Napoca, pentru că este anost și aglomerat. Iar șoseaua dintre Cluj-Feleacu-Turda ne-a oferit cea mai cumplită experiență de biciclit de până acum. Deseori avea sensurile separate cu doar o bandă pe sens, fără niciun loc de refugiu pentru noi. În general, șoferii au fost atenți și grijulii cu noi, dar acei cinci, zece la sută care nu ne respectau sunt problema”, spune Andrei, căruia, cel mai aproape de suflet i-au ajuns Transrarăul, care s-a deschis anul acesta, și plaja virgină Corbu.

Autor: Oana Racheleanu

5

Citește și: Cățelul Tic, la plimbare cu bicicleta, trenul sau longboard-ul

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Bucovina, ţinutul mănăstirilor

Bucovina este un ţinut cu o frumuseţe aparte, iar odată ce îi calci graniţele, ajungi brusc într-un paradis montan. Blândeţea acestei toamne nu face decât să sporească farmecul şi atracţia

Turist in Romania 0 Comments

Munții Făgăraș devin «acasă»pentru zimbri. Primii au ajuns deja în țară

Dispărut de pe meleagurile noastre acum aproximativ 200 de ani, zimbrul a fost reintrodus cu succes în ultimii ani în județele Neamț, Caraș-Severin și Hunedoara. Fundația Conservation Carpathia extinde acest

Turist in Romania 0 Comments

Grand Hotel Continental obtine Premiul de Excelenţă Trip Advisor

Cunoscutul site de turism TripAdvisor.com, care asistă clienţii în colectarea de informaţii, comentarii şi opinii legate de călătorie, a dat publicităţii topurile celor mai bune hoteluri din diferite ţări. Topul

1 Comment

  1. Laura
    iulie 29, 08:16 Reply
    Mulțumim, Oana, pentru că ne-ai spus mai departe povestea! Abia așteptăm să reușim să facem cartea și sper din tot sufletul să ne vedem la următoarea lansare! Te îmbrățișăm!

Spune parerea ta