Vacanță activă în zona Măcinului, cu Dunăre și munți bătrâni
Când te apucă dorul de ducă, s-o pornești spre ținuturile Dobrogei și să nu te oprești decât atunci când munții și Dunărea or merge împreună, prieteni pentru totdeauna. O să recunoști munții că nu sunt așa, oricum. Sunt mici, ca niște dealuri, dar respectă-i că sunt cei mai vechi din România. Munții Măcinului despre care îți zic veghează neîncetat asupra Dunării, care acum e lată și-nghite maluri, acum e discretă și subțirică.
Dacă ajungi în Zona Măcinului n-o să te înduri să te mai întorci acasă și-o să-ți amâni plecarea cu fiecare obiectiv nou pe care o să-l descoperi. Ca să ajungi acolo trebuie să treci Dunărea cu bacul, alegând ruta Brăila – Smârdan – Măcin sau Galați – I.C.Brătianu – Garvăn – Jijila – Măcin. Ambele variante îți rezervă frumuseți surprinzătoare, dar nu te chem numai să te dai cu bacul.
Te plimbi prin munți, pe trasee turistice, cu piciorul, călare sau pe două roți, pescuiești sau doar te plimbi cu barca, bei vin sau mănânci prăjituri, admiri stelele și dealurile, te cațeri în pomi sau pe stânci. Nici nu-ndrăznești să te plângi că n-ai ce face.
Parcul Național Munții Măcinului
Ți-am zis că munții nu sunt falnici, dar gândește-te că s-au format în timpul orogenezei hercinice, în urmă cu 200-300 de milioane de ani în urmă. Chiar și așa, cu cea mai mare înălțime de numai 467 de metrialtitudine (vârful Țuțuiatu), Munții Măcinului îți scot în cale și-n priviri specii rare de animale (țestoasa dobrogeană, jderul de piatră sau pisica sălbatică) și plante cum ar fi stânjeneii de stâncă, clopoțeii dobrogeni sau bujorii.
Însă poți avea noroc să întâlnești și cerbi carpatini, căprioare, mistreți, vulpi, pisici sălbatice, șacali aurii, balauri dobrogeni, vipere cu corn (atenție, sunt veninoase!) sau șoimul dobrogean (specie din care mai exista doar trei exemplare în toată țara).
Munții, plantele și animalele îți bucură privirea, iar izvorul de la Fântâna de Leac îți potolește setea cu apa pură, izvorâtă dintr-un loc sălbatic, ferit de poluare. Legenda spune că apa a izvorât în locul în care a fost îngropată o fată foarte credincioasă, de nici 18 ani, și că are darul miraculos de a vindeca pe toţi cei bolnavi ce se vor spăla cu apa lui. Apa este filtrată în mod natural de trei tipuri de roci (granite gnaisice, calcare cristaline și roci metamorfice) și ajunge în sticla ta atât de pură că-ți dă puteri, doar dintr-o înghițitură, să cutreieri munții cei bătrâni pe jos, călare sau pe două roți.
Dacă pleci pe jos, ca să admiri frumusețile în timpul mersului agale, poți să te duci pe Culmea Pricopanului, traseu de 6 kilometri pe care îi parcurgi în 4 ore. Pleci din Măcin, urci până pe Vârful Sulucu Mare, Piatra Râioasă, Șeaua Șerparu, Vârful Caramalău, Fântâna de Leac și ajungi din nou în Măcin.
Iar pentru traseul cu bicicleta îți propun Vârful Țuțuiatu (20 de kilometri), Greci – Dealul cu Drum – Nifon (14 kilometri), Vârful Crapcea (8 kilometri), Valea Vinului – Cerna (11 kilometri). Chiar dacă vor fi porțiuni dificile, în care aproape că-ți vei lua bicicleta în spate, va merita cu vârf și îndesat să faci coborârea în viteză. În caz că GSP-ul de pe telefon pierde semnalul, cel mai bine este să ai la tine o hartă detaliată. Poți să o cumperi de la magazinul pentru turiști de la Alcovin, cu 18 lei. Poate să te prindă și ploaia și nu te vei rătăci. Harta nu ți se va topi în mână, căci este plastifiată.
Traseele călare sunt cu totul altă poveste, una cu prinți și prințese. Te duci la Cerna, un sat aflat la nici jumătate de oră de Măcin, și un drum șerpuit te conduce până la poalele munților. Acolo te așteaptă padocul cu păuni, porumbei, căței, dar mai ales cu Cezar, Mircea, Victor și alți cai mândri care te vor purta în galop prin munți, de vei dori, și te vei simți domniță peste tot ținutul. De 20 de lei te plimbi o oră și nu-ți mai trebuie altă terapie. Notează în agendă numărul 0746 760 196 / 0746 760 196 , iar Berca Marian te va aștepta cu șaua și casca pregătite.
Indiferent cum alegi să te plimbi prin Parcul Național Munții Măcin, ai grijă să nu lași amintire decât urma pașilor tăi, ai calului sau a bicicletei.
Plimbări pe Dunăre
Dacă ți-a plăcut plimbarea de 15 minute, cât ai trecut cu bacul, cu siguranță te va încânta o excursie de cinci ore cu vaporașul, de la Măcin la Peceneaga. Mai ia-ți nouă prieteni și porniți într-o plimbare ca-n Deltă, pe brațul vechi al Dunării. Bekir vă va servi cu o gustare sau un vin bun, la cerere, și va face și o escală pentru tradiționalul borș pescăresc, servit în mijlocul naturii. Sună-l la numărul 0745.183.552 / 0745.183.552 și bucură-te de unduirea valurilor și de razele soarelui.
Brațul vechi al Dunării te face mereu să te simți ca în Delta, iar dacă vrei să pescuiești, n-ai decât să întinzi undița. Pentru un pasionat de pescuit locuri bune sunt la Lățime, Piatra Fetei, Turcoaia, Ostrov, Peceneaga și în general de-a lungul Dunării.
Iacobdeal, lac cu aspect glaciar
Dacă îți place apa, pleacă în căutarea lacului Iacobdeal, de lângă Turcoaia și vei avea parte de surpriza zilei pentru că nu te aștepți ca la o altitudine atât de mică să găsești un lac cu aspect glaciar. Nici măcar nu trebuie să urci până sus, în Făgăraș sau Retezat. Lacul s-a format atunci când vechea carieră s-a surpat și a lăsat să iasă la suprafață apa care a format lacul de astăzi.
Admiri stelele la Luncavița
Plimbarea prin județul Tulcea nu se încheie aici. După ce ai admirat munți, lacuri și Dunărea, îți surâde ideea să stai întins pe iarbă și să admiri stelele? Dealul Pietrișului din Luncavița este un loc preferat de iubitorii de astronomie, căci cerul este clar, neafectat de poluarea luminoasă a marilor oraşe. Pasionații de stele organizează aici star party-uri și tabere de astronomie.
Degustări de vinuri și bucate alese
De plimbat te-am îndrumat pe unde am știut eu mai bine, dar acum trebuie să-ți spun și unde găsești de-ale gurii. Mai presus de foame, ce-l chinuie mai tare pe turistul care a bătut drumuri lungi? Setea care-ți usucă pofta de umblat ți-o potolești la crama Alcovin. După ce bei un Aligote, o Feteasca Regală sau un Merlot Rose parcă îți mai vine sufletul la loc. Iar când gazda Dan Jalea îți întinde mese cu tochitură țărănească, pastramă de oaie, scrumbie de Dunăre, ied la cuptor și plăcinte cu mere, nu-ți mai vine să pleci nicăieri. Ai sta în cramă, la răcoare, până vine toamna și atunci să pui și tu mâna la culesul viei, că tare bun mai e vinul. Ca să te bucuri de toate acestea trebuie să iei parte la o degustare și n-o să-ți pară rau, căci vei învăța să plimbi vinul în pahar și să-i simți buchetul minunat, să faci diferența între un vin elegant, unul expresiv și unul cu un gust subtil de fructe roșii. Sună-ți gazda la numărul 0744 663 193 și spune-i că faci popas la cramă, alături de prietenii tăi.
Desertul ia-l la Popasul Angelo, de lângă satul Greci, unde vei găsi cele mai bune prăjituri din Dobrogea, produse în laboratorul propriu.
De-ale somnului
Ți-am zis că n-o să pleci prea curând dacă apuci să vii în zona Măcinului. Și cum ai de gând să stai mai multe zile, trebuie să găsești un loc unde să-ți odihnești oasele obosite de atâta plimbare și ochii ce-au văzut locuri pe care nu le vor uita prea curând.
Te poţi caza la Pensiunea Turist din Măcin, care are două stele şi o capacitate de 25 de locuri. Există camere de două şi de trei persoane, plus un apartament, iar preţul este de 50 lei/noapte/persoană.
Dacă te-a prins noaptea când ai coborât de pe vârful Țuțuiatu, găsești cazare în Greci la localnici. Întreabă de familia Matetovici, oameni primitori care îți vor oferi un loc în cele două camere puse la dispoziție turiștilor pentru numai 35 de lei. În cazul în care ai venit cu toată gașca, domnul Petrică Ghioc are loc pentru toată lumea. Ba în căbănuțe, ba în rulote sau chiar și în cortul pe care l-ai cărat în spate. Pentru prețuri modice aveți la dispoziție tot ce vă trebuie, plus întreaga livadă pe care greceanul vrea să o împartă cu oaspeții săi. Pe domnul Ghioc îl găsești la numărul 0747 344 452 / 0747 344 452.
Text și foto Oana Racheleanu
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Conferinţă APIER sau Industria de evenimente în 2013
Industria de reuniuni – MICE (M – meetings, I – Incentive, C – conferences, E – exhibitions), este printre cele mai importante sectoare din cadrul industriei turismului la nivel mondial.APIER/Asociaţia
Ecoturismul, o soluție pentru viitorul turismului românesc
Ieri, 5 august 2014, la Brașov, Asociația de Ecoturism din România (AER) și Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) au lansat un nou proiect prin care nouă zone din România vor
Enisala, cetatea genoveză de la Dunăre
Cu siguranță cea mai cunoscută cetate din Dobrogea de nord, Enisala se găsește în comuna Sarichioi, județul Tulcea. Este una dintre fortărețele medievale ce a avut un rol militar, administrativ,
1 Comment
Tiberiu Cazacioc
iulie 31, 22:00